Μυστηριώδης πλανήτης εντοπίστηκε στα όρια του ηλιακού συστήματος (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα μυστηριώδες σώμα που κρύβεται στην εξωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος ίσως είναι ο χαμένος Πλανήτης 9.

Image: YouTube

ν

ΕΝΑ ΟΥΡΑΝΙΟ σώμα, που κρύβεται στην εξωτερική πλευρά του ηλιακού μας συστήματος μπορεί κάλλιστα να είναι ο χαμένος Πλανήτης 9, υποστηρίζει κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος μετά από έρευνα στις 250.000 σημειακές πηγές που ανιχνεύθηκαν από το δορυφορικό τηλεσκόπιο IRAS.

Η έρευνα αυτή κρίθηκε απαραίτητη γιατί ενώ είμαστε, υποτίθεται, έτοιμοι να αποικίσουμε τη Σελήνη και τον Άρη, αγνοούμε τι συμβαίνει στη «γειτονιά» της Γης.

Επίσης, ενώ έχουμε βρει εκατοντάδες εξωπλανήτες, δεν μπορούμε να βρούμε τι συμβαίνει πίσω από τη Ζώνη Κάιπερ, την κύρια ζώνη των αστεροειδών.

Ο καθηγητής αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου, Μάικλ Ρόουαν-Ρόμπινσον (Michael Rowan-Robinson), εντόπισε πιθανά στοιχεία για έναν μυστηριώδη πλανήτη έως και 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, σε μακρινή τροχιά γύρω από τον Ήλιο,

Η περιφορά του μυστηριώδους πλανήτη γύρω από τον Ήλιο διαρκεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, 10.000-20.000 χρόνια.

Ο Βρετανός επιστήμονας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια νέα ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από τον υπέρυθρο δορυφόρο (IRAS) το 1983.

Εξέτασε περίπου 250.000 σημειακές πηγές που ανιχνεύθηκαν από το τηλεσκόπιο, το οποίο πραγματοποίησε μια μακρινή έρευνα υπέρυθρης ακτινοβολίας στο 96% του ουρανού. Έπειτα ανέλυσε τα δεδομένα, έχοντας κατά νου το μέγεθος και την απόσταση από τον Ήλιο του υποθετικού πλανήτη και «στα όρια του ηλιακού συστήματος», ξεχώρισε ένα ουράνιο σώμα, το οποίο εντόπισε ο δορυφόρος σε τρεις περιπτώσεις.
ν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υπέρυθρου δορυφόρου (IRAS – Infrared Astronomy Satellite). Image: Supplied
v

Ο Πλανήτης 9 πρέπει να έχει έως και πέντε φορές τη μάζα της Γης, σύμφωνα με τα στοιχεία του IRAS. Η τροχιακή του απόσταση είναι 225 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας, απέχει δηλαδή περίπου 33,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (20,9 δισεκατομμύρια μίλια) από τον Ήλιο.

Εάν το αινιγματικό ουράνιο σώμα όντως περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε τέτοια απόσταση, σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά κρύο και δεν θα αντανακλάται πολύ ηλιακό φως από αυτό, καθιστώντας το έτσι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί.

Πριν από αρκετά χρόνια, υποβλήθηκε μια πρόταση ότι μια ομάδα παγωμένων σωμάτων που βρίσκονται πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα στη Ζώνη Κάιπερ υφίστανται τη βαρυτική επίδραση ενός μεγαλύτερου μυστηριώδους σώματος, πιθανώς του Πλανήτη 9. Ο ισχυρισμός δεν βασίστηκε σε παρατήρηση, αλλά σε αναπαράσταση των συνθηκών που επικρατούν εκεί.
ν

Το εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Τα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ απεικονίζονται με πράσινο χρώμα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Επί του παρόντος, ο όγδοος και πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ήλιο είναι ο Ποσειδώνας. Τον περασμένο αιώνα, ο Πλούτωνας, που ανακαλύφθηκε το 1930, θεωρούνταν ως ο ένατος πλανήτης, αλλά μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) το 2006 τον απέκλεισε επισήμως από τους «πλανήτες» του ηλιακού συστήματος και τον υποβίβασε σε πλανήτη νάνο.
ν

Planet 9 Found and its 10 Times larger than Earth | WC Daily
ν

ν

 


Translate this post