BOOK CORNER – 10 βιβλία για να περάσετε ευχάριστα τις χειμωνιάτικες βραδιές

Κατηγορία MAGAZINE, Book Corner

BOOK CORNER

Posted by Youmagazine Staff

 

Αστυνομικό μυθιστόρημα, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, αυτογνωσία και δοκίμιο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Dharma, Gutenberg, Λιβάνη, Κάτοπτρο, Χείρωνας, Λέμβος και Bell.

Πηγή: News Media

ν

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ είναι φτιαγμένος για διάβασμα. Καθισμένοι δίπλα στη φωτιά ή κάτω από μια κουβέρτα, με μια κούπα με κάποιο ζεστό ρόφημα, χάνεσαι σε μια ιστορία φαντασμάτων ή στο μυστήριο ενός φόνου. Είναι μια εποχή για βιβλία που έχουν βαρύτητα, που εκτείνονται σε γενιές ή ηπείρους, που απορροφούν αρκετά κάποιον ώστε για να περάσει όλη τη μέρα του μέσα. Εδώ είναι τα δέκα καλύτερα βιβλία για να διαβάσετε όταν κάνει πολύ κρύο για να βγείτε έξω.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία αυτοβελτίωσης και ένα εικονογραφημένο βιβλίο για την κλιματική αλλαγή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Dharma, Gutenberg, Λιβάνη, Κάτοπτρο, Χείρωνας, Λέμβος και Bell.
ν

Jo Nesbo
Ο Άρχοντας της Ζήλιας
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Αστυνομική Λογοτεχνία
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ. 352
Τιμή: € 15,00 (με ΦΠΑ)

ΠΟΘΟΣ. ΑΠΙΣΤΙΑ. ΖΗΛΙΑ – Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ – Πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα, ένας οδηγός ταξί βρίσκει το σκουλαρίκι της συζύγου του μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ο ίδιος εργάζεται. Πώς βρέθηκε εκεί; Ένας συγγραφέας αλλάζει ζωή και διεκδικεί τον έρωτά του χωρίς ενδοιασμούς.

ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ –  Μια πρόσφυγας αποφασίζει να παίξει τον ρόλο της Ατρόπου ενώ ακόμη ζει με τα φαντάσματά της. Σε μια γειτονιά του Όσλο ένα πτώμα καταλήγει στα σκουπίδια. Ποια αμαρτία διέπραξε όσο ζούσε για να αξίζει ένα τέτοιο τέλος; Και κάπου αλλού η αυτοκτονία μιας πλούσιας κληρονόμου ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ευθύνεται κάποιος από τους πρώην συντρόφους της για τον θάνατό της; Υπέφερε ή οι τελευταίες της στιγμές ήταν γλυκές;

Επτά ιστορίες που πραγματεύονται τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και ισορροπούν στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας μέσα από την πένα του θρυλικού Νορβηγού συγγραφέα Jo Nesbo.
ν

John Cook
Η κλιματική αλλαγή
και το αγύριστο κεφάλι
Εκδόσεις Κάτοπτρο
Διαστάσεις: 20 X 23 cm
Έγχρωμο εικονογραφημένο
Σελ. 184
Τιμή: € 21,94 (με ΦΠΑ)

Το βιβλίο γράφτηκε για να βοηθήσει το ευρύ κοινό και τους νέους επιστήμονες να μάθουν και να μπορούν να εξηγούν στους αρνητές της επιστήμης πώς πραγματικά φθάσαμε στη σημερινή κλιματική κρίση, να τους επισημαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της άρνησής τους μέσω εύληπτων και χιουμοριστικών εικόνων, και γενικότερα να τους αντιμετωπίζουν εμπεριστατωμένα καθώς θα διαλέγονται μαζί τους. Μερικά από τα θέματα του βιβλίου:

Πώς η κλιματική αλλαγή έγινε ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα: η ανίερη συμμαχία μεταξύ ιδεολογίας και βιομηχανίας· οι στρατηγικές παραπληροφόρησης της καπνοβιομηχανίας και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων· τα χαρακτηριστικά και τα στάδια άρνησης της επιστήμης

Οι χιλιάδες δείκτες της παγκόσμιας θέρμανσης· το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης· ένας όλο και πιο φαλακρός πλανήτης· η «κλιματική συνωμοσία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι μύθοι που υποβαθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου· προειδοποιήσεις από το παρελθόν· πώς έχουμε διαταράξει τη φυσική ισορροπία· γιατί τα ανθρώπινα αποτυπώματα αποκλείουν τους συνήθεις ύποπτους

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία· οι εντεινόμενοι καύσωνες και τυφώνες· η οξίνιση των ωκεανών· πώς τα βιολογικά είδη αδυνατούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή· γιατί η τροφική μας αλυσίδα στηρίζεται στην ισορροπία
ν

Paula Fox
Πρόσωπα σε Απόγνωση
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ. 244
Τιμή: € 12,60 (με ΦΠΑ)

Μπρούκλιν, δεκαετία του ’60: Μέσα σε μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο βίαιη, ο Ότο και η Σόφη Μπέντγουντ, ένα ζευγάρι μορφωμένων πλούσιων Αμερικανών, μόλις έχουν ανακαινίσει το σπίτι τους, έχουν αγοράσει ένα καινούργιο πολυτελές αυτοκίνητo και όλα στη ζωή τους φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Το δάγκωμα, ωστόσο, μιας αδέσποτης γάτας και η υποψία ότι η γάτα είναι λυσσασμένη γίνονται αφορμή για να αποκαλυφθούν τα ρήγματα στον φαινομενικά επιτυχημένο γάμο τους  και η αφετηρία για μια σειρά συγκρούσεων και ανατροπών.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ: «Ένα επιβλητικό ορόσημο του μεταπολεμικού ρεαλισμού… » (David Foster Wallace), «ανώτερο από οποιοδήποτε μυθιστόρημα συγχρόνων της Φοξ (1923-2017): του Τζον Απντάικ, του Φίλιπ Ροθ και του Σολ Μπέλοου» (από τον πρόλογο του Jonathan Franzen).
ν

Ανδρέας Τσάκαλης
Τα λιοντάρια του Βούδα
«Οι Μαχασίντα της
Διαμαντένιας Ατραπού»
Επιμέλεια: Βασιλική Στεφανίδη
Εκδόσεις
Dharma
Σελ. 296
Τιμή: € 1
5,74 (με ΦΠΑ)

Μαχασίντα σημαίνει “μεγάλος μύστης” και είναι αυτός που ενσωματώνει και καλλιεργεί τις μυστικές δυνάμεις, τις σίντι που οδηγούν στην τελειότητα και στην απελευθέρωση. Είναι ένας τύπος εκκεντρικού γιόγκι.

Μαχασίντα είναι εν ολίγοις ένα άτομο που, μέσω της πνευματικής άσκησης, αποκτάει σπάνιες και ασυνήθιστες ψυχικές και πνευματικές ικανότητες και δυνάμεις.

Η ιστορική επιρροή τους σε ολόκληρη την Ινδία, αλλά και πέραν των Ιμαλαΐων στο Θιβέτ, ήταν τεράστια και απέκτησε μυθικές διαστάσεις και έχει εμπνεύσει πολλά από τα ποιήματα και τα τραγούδια της αυτοπραγμάτωσης. Οι μαχασίντα αναγνωρίζονται επίσης ως ιδρυτές πολλών ινδικών και βουδιστικών παραδόσεων και σχολών. Αντιπροσωπεύουν το μυστικό και αντισυμβατικό πνευματικό μονοπάτι που συνδέεται συχνά με τα πιο σπάνια και υψηλά επίπεδα ή καταστάσεις φώτισης και πραγμάτωσης.

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζεται μια πλειάδα από πενήντα σπουδαίους μαχασίντα, πενήντα ήρωες του πνεύματος που άνοιξαν φωτεινά μονοπάτια για τις μεταγενέστερες γενιές αναζητητών.
ν

Johann Wolfgang Denzinger
Η Οδύσσεια μέσα μας
«Οι δώδεκα σταθμοί της
ανθρώπινης πλάνης»

Μετάφραση: Λίζα Σούμπερτ
Εκδόσεις Χείρωνας
Σελ. 416
Τιμή: € 25.00

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση, στην ελληνική γλώσσα, του βιβλίου “Die Odysee im Tierkreis” του Johann Wolfgang Denzinger. Είναι ουσιαστικά για διασκευή της γερμανικής έκδοσης του βιβλίου, με λίγο διαφορετικό τίτλο, χωρίς όπως την αστρολογική διάσταση που δίνει ο J. W. Denzinger.

Με την προτροπή του συγγραφέα οι εκδόσεις Χείρωνας πειραματίστηκαν εκδοτικά με στόχο να δώσουν έμφαση στη μυθολογική ερμηνεία της Οδύσσειας και στην ιδιοφυία του ομηρικού και αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Η Οδύσσεια, το μνημειώδες έπος του «παππού» Ομήρου, που οι Νεοέλληνες έχουμε την τύχη να μας συντροφεύει από την παιδική ηλικία μας, αποτελεί –σύμφωνα με τον συγγραφέα– μια αλληγορία του ταξιδιού της ανθρώπινης ψυχής.

Ο J. W. Denzinger επιχειρεί με το έργο του κάτι επί της ουσίας επαναστατικό. Εξετάζοντας και ερμηνεύοντας την Οδύσσεια μυθολογικά και ακολουθώντας τα ίχνη της περιπλάνησης του ήρωα, αποκαλύπτει την αρχετυπική διάσταση του ομηρικού έπους και τον βαθιά συμβολικό χαρακτήρα του. Σε κάθε σταθμό του νόστου, ο Οδυσσέας ξεπερνά μία θεμελιώδη πλάνη, διευρύνοντας έτσι την αυτεπίγνωσή του. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφές φέρνει στο φως τον κρυμμένο θησαυρό των βαθύτερων μηνυμάτων της Οδύσσειας και την αναδεικνύει ως ένα πολύτιμο και επίκαιρο αυτογνωσιακό οδηγό, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.
ν

Σοφία Στεφανίδιου
Αδύνατος δεσμός
Ελληνική Λογοτεχνία
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελ. 769
Αθήνα 2021
Τιμή: € 19,50 (με ΦΠΑ)

Ποια είναι αυτή που δεν ονειρεύτηκε ότι ζει τον απόλυτο έρωτα; Ποια δεν θα ήθελε να βιώσει το «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»; Αλλά η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια και αλλάζει τις ζωές – όπως άλλαξε και η ζωή της Αντιγόνης. Παντρεμένη για χρόνια, έρχεται αντιμέτωπη µε έναν απροσδόκητο έρωτα. Είναι γυναίκα, αλλά θα τολμήσει να κάνει αυτή το πρώτο βήμα. Τίποτα δεν αντιμετωπίζεται µε τη λογική. Η ακίνδυνη καθημερινότητα, οι συνήθειες, τα λόγια των ανθρώπων είναι όλα σε ένα θολό σύννεφο. Η αναζήτηση της ευτυχίας όµως προέχει. Αυτό άλλωστε δεν αξίζει κάθε άνθρωπος; Και το ταξίδι της αναζήτησης θα οδηγήσει την Αντιγόνη σε νέα μονοπάτια…

Η Σοφία Στεφανίδου µε καταγωγή από την Κατερίνη, σπούδασε αγγλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στην Ελλάδα ως εκπαιδευτικός επί είκοσι χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πλέον, από το 2016, ζει στη Γερμανία και εργάζεται ως παιδαγωγός σε κέντρο απασχόλησης παιδιών.

Το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Καθαριστήριο», κυκλοφόρησε το 2020.
ν

Νίκος Ροής
Μια πόλη σαν όνειρο

Ελληνική Λογοτεχνία
Εκδόσεις
Λιβάνη
Σελ. 464
Αθήνα 2021
Τιμή: € 15,30 (με ΦΠΑ)

Ένας νέος άνθρωπος, στην αρχή της μεταπολίτευσης, αποφασίζει να σπουδάσει εκτός Ελλάδας, χωρίς να είναι προετοιμασμένος πνευματικά και μαθησιακά, χωρίς οικονομικές δυνατότητες και σε ηλικία που άλλοι βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η διαφορετική νοοτροπία των κατοίκων του τόπου διαμονής, ο νέος τρόπος ζωής, αντί να τον αποθαρρύνουν, από την πρώτη μέρα γίνονται όχημα εσωτερικών αλλαγών, νέων γνώσεων και βίαιων προσαρμογών στα δεδομένα της πόλης και µια ονειρική περιπλάνηση στην ίδια την πόλη και τους κατοίκους της.

Γίνεται μάρτυρας μιας κοινωνικής και οικονομικής μετάλλαξης που συγκλονίζει όλο το πολιτικό οικοδόμηµα της Ιταλίας. Παράλληλα εισβάλλει στη ζωή του η απλόχερη φιλία των κατοίκων της πόλης, που την αποδέχεται σαν την κορυφαία πράξη της παραμονής του, μαθαίνοντας πώς είναι η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων σε µια κοινή πορεία ζωής. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση µε το Θηλυκό, ως ερωμένη, ως φίλη, ως ανεκπλήρωτη επιθυμία, ως μάνα, ως αιώνιο αντίπαλο…
ν

Μιχάλης Ε. Μεσοχωρίτης
Ο Ευεργέτης

Ελληνική Λογοτεχνία
Εκδόσεις
Λιβάνη
Σελ. 416
Αθήνα 2021
Τιμή: € 16,50 (με ΦΠΑ)

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, το οποίο παρέμενε στο σκοτάδι για αρκετές δεκαετίες, έρχεται στο φως, ανατρέποντας τη ζωή του Δημήτριου Μακρή για πάντα. Η ιστορία του βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Ράσελ, συντάκτης του BBC, και η Τζέσικα επισκέπτονται το μαγευτικό νησί της Σκιάθου για καλοκαιρινές διακοπές. Η συνεχής αναφορά του ονόματός του ως ευεργέτη του νησιού κεντρίζει το ενδιαφέρον του ζευγαριού, το οποίο επιδιώκει να µάθει τα πάντα γύρω από το έργο και τη ζωή του. Μια ζωή που η κόρη του Δημήτριου Μακρή επιθυμεί να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να διαφυλάξει το οικογενειακό μυστικό και να το καταδικάσει στη λήθη. Ποιο είναι το σκοτεινό μυστικό της οικογένειας; Γιατί ο Μακρής άφησε όλη την περιουσία του στο νησί; Μπορεί να απαλλαγεί κανείς από τις σκιές του παρελθόντος;

Ο Μιχάλης Ε. Μεσοχωρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.  Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός μέχρι και το 2011. Από τότε ζει μόνιµα στο Λονδίνο. Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο «Ευεργέτης» είναι το τρίτο μυθιστόρημά του. Το πρώτο του έργο µε τίτλο «Τα Τρία Ημερολόγια» κυκλοφόρησε το 2018 και ακολούθησε «Το Σπασμένο Μενταγιόν» το 2019.
ν

Κιμ Μαν Τσουνγκ
Το νεφελώδες όνειρο των εννέα
Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη
Εκδόσεις Λέμβος
Σελ. 344
Τιμή: € 15,90

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λέμβος το μυθιστόρημα του Κιμ Μαν Τσουνγκ «Το νεφελώδες όνειρο των εννέα», που θεωρείται το σημαντικότερο έργο της κορεάτικης λογοτεχνίας. Το ταξίδι ενός Βουδιστή μοναχού που θέτει το ερώτημα αν η ζωή που ονειρευόμαστε θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Ο ήρωας υποκύπτει στους πειρασμούς οχτώ νεράιδων. Η τιμωρία του είναι να μετενσαρκωθεί ως ένας κοινός άντρας. Στο ταξίδι του μέσα από αυτή τη νέα ζωή γεμάτη υλικά, πολεμικά και αισθησιακά κατορθώματα πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα, συναντά τις οκτώ νεράιδες με ανθρώπινη μορφή. Καθώς οι επιτυχίες του μεγαλώνουν, έρχεται όλο και πιο κοντά στο να κατανοήσει επιτέλους τις θεμελιώδεις αλήθειες της διδασκαλίας του Βούδα. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1687.

Ο Κιμ Μαν Τσούνγκ (1637–1692) ήταν Κορεάτης μυθιστοριογράφος, διαπρεπής νεο-Κομφουκιανός λόγιος και πολιτικός της μέσης περιόδου του Τζοσόν. Ο Κιμ πέρασε την κρατική εξέταση δημόσιας υπηρεσίας και ανέβηκε στις επίσημες βαθμίδες για να γίνει βασιλικός ακαδημαϊκός σύμβουλος και υπουργός κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σουκγιόνγκ. Εξορίστηκε δύο φορές για συμμετοχή στον πολιτικό φραξιονισμό της εποχής. Τα πιο φημισμένα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Το ταξίδι της κυρίας Σα στον Νότο» και «Το νεφελώδες όνειρο των εννέα».
ν

Ξενοφών Φύτρος
Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Ελληνική Λογοτεχνία
Εκδόσεις
Bell
Σελ. 360
Αθήνα 2021
Τιμή: € 1
3,95

Ένα σκοτεινό, δυστοπικό αστυνομικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2031, την πρωτεύουσα μιας χώρας σε παρακμή: κοινωνία και κράτος έχουν καταρρεύσει, νόμος και ηθική είναι λέξεις χωρίς περιεχόμενο, στους δρόμους τριγυρίζουν η βία κι ο φόβος· κι ένας δολοφόνος που αναζητά τα θύματά του και καταγράφει τη δράση του σε ένα ημερολόγιο που στάζει αίμα. 

Το Ναι έγινε Όχι.  H Βουλή κάηκε, η κυβέρνηση κατέρρευσε.

Η Ελλάδα εκδιώχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  τα σύνορα της Ευρώπης έκλεισαν,  η ενδοχώρα κατακλύστηκε από τους καταυλισμούς των μεταναστών· τα νησιά είναι από καιρό ξένο έδαφος. Ο κόσμος αλλάζει, ο χρόνος συρρικνώνεται, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Ο φονικός ιός είναι ανεξέλεγκτος, σκοτώνει το σώμα μας και παίζει με το μυαλό μας. Πλέον, το αίμα χύνεται από τους μη σεσημασμένους· και για ασήμαντη αφορμή.

Ένας δολοφόνος σκοτώνει χωρίς αιτία· ή μήπως όχι; Το ημερολόγιό του κρύβει τα μυστικά του.

Σήμερα είναι 1η Οκτωβρίου του 2031.

Το Αγαπημένο μου ημερολόγιο είναι ένα δυστοπικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σ’ ένα εναλλακτικό, ζοφερά ρεαλιστικό μέλλον. Αν το πάρεις στα χέρια σου, αν το διαβάσεις, προετοιμάσου· τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, η ζωή δεν είναι αυτή που ξέρεις. Ένα μόνο δεν αλλάζει· το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης:

Ο θάνατός σου η ζωή μου.
v

 


Translate this post