Καρφιά από τη “Σταύρωση του Ιησού” βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αρχαία καρφιά, που χρησιμοποιήθηκαν πιθανώς στη Σταύρωση του Ιησού, βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ, στον τάφο του Καϊάφα.

Στα καρφιά βρέθηκαν θραύσματα ξύλου και οστών. Image: Supplied

ν

ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ του “θείου δράματος” ανακαλύφθηκαν στην Ιερουσαλήμ το 1990, σε ένα ταφικό σπήλαιο του πρώτου αιώνα που αποδίδεται στον Καϊάφα, τον Εβραίο αρχιερέα που, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο.

Κάποια στιγμή χάθηκαν μυστηριωδώς, αλλά σε ένα ντοκιμαντέρ του 2011 με τίτλο “Nails Of The Cross”, ο ισραηλινο-καναδός σκηνοθέτης Σίμτσα Τζεϊκομποβίτσι (Simcha Jacobovici) ισχυρίστηκε ότι είχε ανακτήσει τα αρχαία λείψανα.

Τα καρφιά είναι οξειδωμένα και μέσα στη σκουριά έχουν ενσωματωμένα θραύσματα από οστά και ξύλο, Ο γεωλόγος Aryeh Shimron από την Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε πρόσφατα με χημική ανάλυση ότι τα καρφιά είναι τα ίδια που βρέθηκαν στον τάφο του Καϊάφα.

Στη μελέτη του γράφει: «Επίσης ανακαλύψαμε μέσα στη σκουριά σχίζες ξύλου… Είναι καλά συντηρημένο και απολιθωμένο… το ξύλο είναι επομένως αρχαίο και δεν αποτελεί κάποια τυχαία ή τεχνητή προσκόλληση στα καρφιά. Μέσα στη σκουριά και τα ιζήματα που συσσωρεύτηκαν πέριξ των καρφιών, εντοπίσαμε και φωτογραφήσαμε ορισμένα μικροσκοπικά θραύσματα οστών».
ν

Το οστεοφυλάκιο του Καϊάφα στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

ν

Τρεις μέρες μετά την ταφή του, ο Ιησούς εμφανίστηκε με την πραγματική του μορφή σε κάποιους μαθητές του που πήγαιναν σ’ ένα χωριό που το έλεγαν Εμμαούς, αλλά εκείνοι δεν τον αναγνώρισαν. Πίνακας του Καραβάτζιο (1601). Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
ν

Δήλωσε επίσης ότι τα καρφιά ήταν αρκετά μεγάλα για να στερεώσουν ένα ανθρώπινο χέρι σε έναν ξύλινο σταυρό, αλλά συμπλήρωσε ότι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη σταύρωση και όχι απαραίτητα στη σταύρωση του Ιησού.

«Οι ενδείξεις ότι τα καρφιά χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια σταύρωση είναι πράγματι ισχυρές», γράφει ο Shimron. «Αλλά η μόνη απόδειξη που έχουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση του Ιησού των Ευαγγελίων είναι ότι βρέθηκαν στον τάφο του Καϊάφα. Αρκεί αυτό το στοιχείο; Δεν μπορώ πραγματικά να πω. Ωστόσο, επιλέγω να βασιστώ στην επιστήμη παρά στη διατύπωση υποθέσεων και στη φημολογία».
ν

Ο Ισραηλινός γεωλόγος Aryeh Shimron στο ταφικό σπήλαιο του Καϊάφα. Πηγή: New York Times
v

Τα δύο καρφιά βρέθηκαν στο ταφικό σπήλαιο του Καϊάφα στο Ειρηνικό Δάσος, μια τοποθεσία στη Νοτιοανατολική Ιερουσαλήμ, που ταυτίζεται με τον βιβλικό ποταμό Αζάλ ο οποίος αναφέρεται στο προφητικό βιβλίο «Ζαχαρίας». Εκεί βρέθηκε ένα οστεοφυλάκιο, το οποίο έχει πάνω του χαραγμένη την επιγραφή Caiaphas, και ένα άλλο χωρίς επιγραφή.

Θυμίζουμε ότι ο Καϊάφας καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο μόνος του, χωρίς να συγκαλέσει το Σανχεντρίν, το ανώτατο εβραϊκό νομοθετικό και θρησκευτικό συμβούλιο που λειτουργούσε και ως δικαστήριο, μόνο και μόνο επειδή τον άκουσε να λέει ότι είναι Γιος του Θεού.
ν

Filmmaker claims to have found Christ Crucifixion nails | The Telegraph
ν

ν

 


Translate this post