76.000 πλειστηριασμοί κατοικιών μέσα στο 2019

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Νέα λαίλαπα πλειστηριασμών και πωλήσεων κόκκινων δανείων έρχεται με το νέο έτος, καθώς περισσότερα από 76.000 ακίνητα θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.

ν

ΠΟΔΑΡΙΚΟ θα κάνει το 2019 με νέα λαίλαπα πλειστηριασμών και πωλήσεων κόκκινων δανείων, με περισσότερα από 76.000 ακίνητα να αλλάζουν ιδιοκτήτη.
Αυτό σημαίνει ότι 76.000 οικογένειες πρόκειται να πεταχτούν στο δρόμο.
Μάλιστα το 2019 θα αποδειχτεί η χρονιά κορύφωσης των συντονισμένων ενεργειών από τις τράπεζες στη μάχη για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργώντας εφιαλτικό περιβάλλον για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτές. 
Η συγκυρία γίνεται δραματική λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Η πίεση να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικές λύσεις δοκιμάζει την κεφαλαιακή επάρκειά τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Η κατάσταση είναι παράλογη. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί έως τώρα τρεις φορές στα χρόνια των μνημονίων, με περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού. Όμως τα ταμεία τους είναι άδεια. Τι απέγιναν τόσα δισεκατομμύρια; Πού πήγαν; Οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει και προσπαθούν να βρουν τώρα χρήματα κατάσχοντας και πουλώντας τα σπίτια του λαού.
ν

Επίθεση κατά της λαϊκής κατοικίας

Βρυξέλλες και Βερολίνο, με την γνωστή απανθρωπία τους υπέδειξαν και επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων σε funds. Και αυτή τη φορά η εντολή θα εφαρμοστεί άμεσα για τρεις διαφορετικούς λόγους:
• Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς «λείανε» τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά. Δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, περιορίστηκε από έξι σε δύο μήνες ο χρόνος για να επαναληφθεί ένας άγονος πλειστηριασμός, ποινικοποιήθηκε η παρεμπόδιση από τις συλλογικότητες, υιοθετήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου για κόκκινους δανειολήπτες κ.ά.
• Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, και όπως όλα δείχνουν, θα αντικατασταθεί από μια πολιτική επιδοτήσεων των δανειοληπτών. Το νέο καθεστώς θα επιδοτεί υπό προϋποθέσεις δανειολήπτες με ακίνητα αξίας σημαντικά μικρότερης των 100.000 ευρώ.
• Οι τράπεζες τα δύο προηγούμενα χρόνια εξάντλησαν το απόθεμα κόκκινων δανείων που συνδέονταν με εγγυήσεις μεγάλων κατοικιών, σπιτιών σε ακριβές περιοχές κτλ. Οι πλειστηριασμοί αγγίζουν πλέον τον σκληρό πυρήνα της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας.
ν

Η Εurobank

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019 θα πραγματοποιηθούν από τις τράπεζες 32.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επιπλέον, υπό την αυστηρή καθοδήγηση των ευρωπαϊκών αρχών, οι τράπεζες πουλάνε μαζικά πακέτα κόκκινων δανείων.
Μόνο αυτή την περίοδο τρέχει το πρόγραμμα «Pillar» που αφορά τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Eurobank. Μέσα σε αυτά υπάρχουν 45.000 στεγαστικά που δεν έχουν εξυπηρετηθεί τα τελευταία χρόνια και συνδέονται με εγγυήσεις 36.000 ακινήτων. Τμήμα των ομολόγων θα πουληθεί σε ιδιώτες.
ν

Η Εθνική

Παράλληλα η Εθνική τρέχει το πρόγραμμα «Symbol», το οποίο αφορά πώληση 13.000 δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται με εγγυήσεις 7.900 ακινήτων. 
Μόνο από τους πλειστηριασμούς και τα δύο συγκεκριμένα πακέτα κόκκινων δανείων που είναι τώρα στην αγορά προς πώληση θα αλλάξουν χέρια 75.900 ακίνητα. Επειδή, όμως, από όλες τις τράπεζες θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις κόκκινων δανείων, δεν φαίνεται υπερβολική η εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να αλλάξουν χέρια ακόμη και 100.000 ακίνητα κάθε κατηγορίας.
Παρ’ όλα αυτά, με τέτοιες πρακτικές, οι τράπεζες δεν πρόκειται να διασωθούν.
ν

 


Translate this post