Στην Ελλάδα θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Εάν αποτύχει και η τελευταία ευκαιρία με το χρέος, τότε ή 4ο Μνημόνιο-σοκ ή Grexit, αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.

223jh43hj542hjh6767

v

ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ λέει «πρόσεχε τι εύχεσαι». Ο κ. Τσίπρας εδώ και καιρό πιέζει τους Ευρωπαίους για κούρεμα του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν από το 2018, δηλαδή πριν προλάβει να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί επείγεται να έχει χρήματα προκειμένου να ταΐσει τα αδηφάγα στόματα των πασοκικής κυρίως προέλευσης στελεχών του και όσους μπήκαν στο κόμμα για να πλουτίσουν.
Άλλωστε δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ την φορομπηχτική πολιτική που ασκεί σήμερα, ξεζουμίζοντας όλους τους Έλληνες –πλούσιους και φτωχούς– προκειμένου να μπορεί να πληρώνει την εκλογική του πελατεία – δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Όμως «έξοδος στις αγορές» σημαίνει νέα δάνεια, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, ακόμη κι αν αυτό κουρευτεί, οδηγώντας το ξανά στα απροσμέτρητα ύψη του σήμερα.
Χρήματα στο εσωτερικό δεν μπορούν να παραχθούν, τόσα τουλάχιστον όσα χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Και πώς μπορεί να υπάρξει παραγωγή και ανάπτυξη με 1.120.843 ανέργους και συνολικά 4.690.163 αδρανείς πολίτες (μη εργαζόμενους, ανέργους, φτωχοποιημένους κτλ.);
Ο κ. Τσίπρας, με τους φόρους που βάζει, παίρνει τα χρήματα που έχουν κρύψει οι φορολογούμενοι κάτω από τα στρώματα. Μόλις όμως αυτά τελειώσουν (αυτό υπολογίζεται να συμβεί τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Ιούλιο του 2017) η χώρα θα περιέλθει σε μια άνευ προηγουμένου τραγική κατάσταση. Έτσι, ο κ. Τσίπρας επείγεται.
Και οι Ευρωπαίοι σκέπτονται να πραγματοποιήσουν την ευχή του.
Πράγματι, ένα μεγάλο σχέδιο δύο φάσεων φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, δηλαδή οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και η Γερμανία, το οποίο είναι σε γνώση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του αμερικανικού παράγοντα.
v

2017: η πιο κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα

Κορυφαίος θεσμικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.gr και γνωρίζει τα ευρύτερα σχέδια των τεχνοκρατών της Ευρώπης, επισήμανε τα εξής: «Είναι προφανές ότι το 2017 θα είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα σημασίας ανάλογης με το 2012».
Γιατί;
Επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία –την τελευταία ευκαιρία– στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι διαθέτει μια και μόνο τελευταία ευκαιρία» πρόσθεσε.
Σε αυτή την ευκαιρία που θα δοθεί θα περιλαμβάνεται και λύση για το χρέος.
Συγκεκριμένα, στόχος των Ευρωπαίων είναι ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2016 να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα τόσο των μέτρων για το χρέος όσο και των χρονικών φάσεων που αυτό θα υλοποιηθεί.
Όλοι έχουν συμφωνήσει να τεθεί ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις βασικές δράσεις για το χρέος.
Μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017, θα εξεταστεί η τελική λύση για το χρέος και το 4ο Μνημόνιο, καθώς πολλοί συνδυάζουν το 4ο Μνημόνιο με την οριστική λύση για το χρέος.
Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας ευκαιρίας.
v

Ο ρόλος των διαφόρων παικτών

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει ακόμη στο πρόγραμμα, καθώς θα χρειαστεί μια μεγάλη περίοδος αφομοίωσης των νέων δεδομένων και ίσως χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2016, ώστε αρχές Δεκεμβρίου να ανοίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 θα πάρει αποφάσεις για επέκταση και παραμετροποίηση του πλαισίου ποσοτικής χαλάρωσης και θα αφήσει παράθυρο και για την Ελλάδα σε επόμενη φάση.
Η πρώτη φάση της τελευταίας ευκαιρίας περιλαμβάνει και μια ρήτρα ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιεί το πρόγραμμα στρατηγικής με αποτελεσματικό τρόπο.
Εάν συμβούν όλα αυτά, δηλαδή οι εξελίξεις είναι θετικές, τότε δεν θα υπάρξει plan B.
v

Τι θα περιλαμβάνει το plan B

Ούτε ο κίνδυνος του Grexit και της δραχμής έχει αποφευχθεί, ούτε του 4ου Μνημονίου που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση τις τράπεζες.
Το plan B περιλαμβάνει δύο επιλογές:
Α) ένα τέταρτο μνημόνιο με κρατικοποίηση τραπεζών και θεραπεία σοκ της οικονομίας με μέτρα που θα ληφθούν όλα μια και έξω ή
Β) Grexit με την χορήγηση ενός bonus όπως π.χ. τα 50 δισ. του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τι σημαίνει 4ο Μνημόνιο και κρατικοποίηση τραπεζών;
Την παρούσα περίοδο, η πιθανότητα του 4ου Μνημονίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το 4ο Μνημόνιο θα είναι απόρροια της «λύσης» για το χρέος που ζητά η Αθήνα.
Οι δανειστές θα δώσουν λύση τύπου διευθέτησης για να διασφαλιστούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της ομαλότητας. Το 4ο Μνημόνιο θα συνδεθεί με τις τράπεζες οι οποίες θα οδηγηθούν σε κρατικοποίηση και αλλαγές εκ νέου στις διοικήσεις τους.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι διοικήσεις των τραπεζών σήμερα (Οκτώβριος 2016) να είναι μεταβατικές, καθώς σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα εφόσον υπάρξει κρατικοποίηση θα οδηγηθούν σε παραιτήσεις.
Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα συντελεστεί μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας, οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημίες καθώς θα ακολουθήσουν θεραπεία σοκ για τα προβληματικά δάνεια.
Οι ζημίες αυτές θα κεφαλαιοποιηθούν έναντι του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων;
Εφόσον βρει τα κεφάλαια το ΤΧΣ από το 4ο Μνημόνιο και επειδή θα αποκτήσει μετοχές των τραπεζών, θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του bail in.
ν

 


Translate this post