Ο «μαγικός καθρέφτης» του Τζον Ντη προερχόταν από τους Αζτέκους (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παραφυσικό

ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΟ/ΜΑΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον κόσμο των πνευμάτων, προμηθευτείτε έναν μαγικό καθρέφτη σαν αυτόν που χρησιμοποιούσε ο Τζον Ντη.

Ο «μαγικός καθρέφτης» από οψιδιανό που χρησιμοποιήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Τζον Ντη, έμπιστο της Ελισάβετ Α΄, για να επικοινωνήσει με άλλες διαστάσεις, έχει καταγωγή από τους Αζτέκους, ισχυρίζεται μια νέα έρευνα. Image: Antiquity

ν

ΟΙ ΜΑΓΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ είναι συνδεδεμένοι με θρύλους καμιά φορά εξωφρενικούς. Λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έναν καθρέφτη μέσα από τον οποίο έβλεπε τι γινόταν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τον 16ο αιώνα, ο φιλόσοφος και μάγος Τζον Ντη, έμπιστος της Ελισάβετ Α΄, χρησιμοποιούσε έναν «μαγικό καθρέφτη» για να επικοινωνεί με όντα από άλλους κόσμους.

Τώρα, μια νέα μελέτη, ισχυρίζεται ότι ο καθρέφτης από οψιδιανό του Τζον Ντη ήταν κατασκευασμένος από τους Αζτέκους.

Ο συγκεκριμένος «μαγικός καθρέφτης» φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, και πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαία αυτοκρατορία των Αζτέκων στη Κεντρική Αμερική.

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Στιούαρτ Κάμπελ (Stuart Campbell) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που διεξήγαγε έρευνες επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών.

Ο καθρέφτης, κατασκευασμένος από οψιδιανό, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μετά την κατάκτηση των Αζτέκων από τους Ισπανούς το 1520 – 1521.

Οι ερευνητές συνέκριναν με γεωχημική ανάλυση τον καθρέφτη του Ντη με άλλα αντικείμενα οψιδιανού που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο από την αυτοκρατορία των Αζτέκων στο Μεξικό, και διαπίστωσαν ότι όλοι οι καθρέφτες είχαν «υπογραφές», προερχόμενες από την Πατσούκα (Pachuca) του Μεξικού.
ν

Αριστερά, μαγικοί καθρέφτες των Αζτέκων. Εικονογραφημένο χειρόγραφο, με διάφορα αντικείμενα της τέχνης των Αζτέκων, που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Δεξιά, οι καθρέφτες που μελετήθηκαν από τους ερευνητές. Image: Antiquity
ν

Επικοινωνία με πνεύματα

Όπως αναφέρει και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες σε πολλά έργα του, οι καθρέφτες ασκούν ένα ιδιαίτερο είδος τρόμου, γι’ αυτό ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια οι ένοικοι τους σκεπάζουν τα βράδια, επειδή πιστεύεται ότι αποτελούν πύλες ενός άλλου κόσμου. Από τις πύλες αυτές μπορούν να περάσουν διάφορα όντα στον δικό μας κόσμο:

Σήμερα, ύστερα από τόσα αμήχανα έτη
Που κάτω απ’ το φεγγάρι περιπλανιέμαι
Ποια τύχη και ποια μοίρα, αναρωτιέμαι
Μ’ έκανε τάχα να φοβάμαι τον καθρέφτη

γράφει ο Μπόρχες στο ποίημά του “Οι καθρέφτες” (Los Espejos).

Ο Μπόρχες πίστευε ότι ο τρόμος που προκαλούν οι καθρέφτες οφείλεται στο ότι πολλαπλασιάζουν την ανθρώπινη οδύνη.

Έτσι δεν είναι παράξενο που στο διήγημα “Tlön, Uqbar, Orbis Tertius” διαβάζουμε το εξής:

«Από το μακρινό βάθος τού διαδρόμου ο καθρέφτης μάς παρακολουθούσε. Ανακαλύψαμε (μέσ’ στην προχωρημένη νύχτα αυτή η ανακάλυψη είναι αναπόφευκτη) πως οι καθρέφτες έχουν κάτι το τερατώδες. Τότε ο Μπιόι Κασάρες θυμήθηκε πως ένας αιρεσιάρχης τής Ούκμπαρ είχε δηλώσει πως οι καθρέφτες κι η συνουσία είναι απεχθείς διότι πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των ανθρώπων. Τον ρώτησα ποια ήταν η πηγή αυτής της αξιομνημόνευτης φράσης και μου απάντησε πως την συνάντησε στην The Anglo-American Cyclopaedia, στο λήμμα Ούκμπαρ».
ν

Οι δύο όψεις του καθρέφτη του Τζον Ντη. Ο καθρέφτης, που τώρα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, φαίνεται ότι κατασκευάστηκε στην αρχαία αυτοκρατορία των Αζτέκων. Image: Antiquity
ν

Ο Τεζκατλιπόκα, ο θεός του σκοτεινού καθρέφτη, του πειρασμού, της μαγείας, του πολέμου και των υλικών πραγμάτων, εικονίζεται εδώ με κυκλικούς καθρέφτες από οψιδιανό στο ναό του, το στήθος και το πόδι του (οι καθρέφτες είναι τονισμένοι με κόκκινο περίγραμμα). Image: Antiquity
ν

Στη μυθολογία των Αζτέκων, ο Τεζκατλιπόκα είναι ο θεός του σκότους, του πειρασμού, της μαγείας, του πολέμου και των υλικών πραγμάτων. Είχε στην κατοχή του έναν μαγικό καθρέφτη που έβγαζε καπνούς και σκότωνε τους αντιπάλους του, γι’ αυτό είναι επίσης γνωστός σαν «θεός του καθρέφτη που καπνίζει».

Όπως είναι γνωστό από άλλες εθνολογικές μελέτες, οι μάγοι των Αζτέκων –και πολύ πιθανόν ο ίδιος ο Τζον Ντη– εκτελούσαν την εξής τελετουργία. Ένα βράδυ με Πανσέληνο πήγαιναν στην ερημιά και βύθιζαν τον καθρέφτη στα ρηχά νερά ενός ποταμού. Ύστερα καλούσαν ένα πνεύμα του κάτω κόσμου να εμφανιστεί και ζητούσαν από αυτό πληροφορίες.

Υπήρχαν περιπτώσεις που, αν ο καθρέφτης ήταν αρκετά μεγάλος, το πνεύμα τον χρησιμοποιούσε σαν «πύλη» για να περάσει στον δικό μας κόσμο. Οι μάγοι αιχμαλώτιζαν τότε το πνεύμα και το χρησιμοποιούσαν για να τους κάνει διάφορες δουλειές και για να εξοντώνει τους εχθρούς τους,

Από αυτές τις τελετουργίες, που συνεχίστηκαν και μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, οι καθρέφτες θεωρήθηκαν «μαγικοί».

Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί με οποιονδήποτε καθρέφτη. Τον καθρέφτη συνήθως τον κρατούσαν άφοβα άτομα, καθώς η επικοινωνία με όντα ενός άλλου κόσμου ήταν τρομακτική και δημιουργούσε ταραχή και μεγάλη αναστάτωση.

Παρόμοιες τελετουργίες έκαναν και οι Ρωμαίοι, όταν ήθελαν να συμβουλευτούν όντα του άλλου κόσμου και να μάθουν το μέλλον. Αναφορές για τέτοιες μαγικές τελετές υπάρχουν στην Historia Augusta.

Αυτό το είδος μαγείας είναι του σκοτεινού καθρέφτη (specularia della nera). Το αντίθετο είναι ο φωτεινός καθρέφτης (specularia lucida), που σημαίνει την ικανότητα διόρασης και διαίσθησης, την προφητική ικανότητα που είχαν για παράδειγμα οραματιστές της αρχαιότητας, όπως ο μάντης Κάλχας.
ν

Ο φιλόσοφος Τζον Ντη (1527 – 1609). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Τζον Ντη (1527 – 1609) ήταν Άγγλος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, αστρολόγος, αποκρυφιστής και σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της αλχημείας, της μαντείας και της ερμητικής φιλοσοφίας.

Αφιέρωσε περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του στην αναζήτηση επαφής με αγγέλους και άλλα πνεύματα προκειμένου να μάθει την οικουμενική «γλώσσα» του δημιουργού. Ο Ντη δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στις φυσικές και τις παραφυσικές επιστήμες, αλλά θεωρούσε και τις δύο απλά διαφορετικές όψεις της ίδιας αναζήτησης.

Λόγω της πολυμάθειάς του διατέλεσε σύμβουλος και δάσκαλος της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, και είχε την προστασία των ισχυρότερων υπουργών της, μεταξύ άλλων του Φράνσις Ουόλσινγκαμ (Francis Walsingham), του Ουΐλιαμ Σέσιλ (William Cecil), του Σερ Φίλιπ Σίδνεϋ, του Έντουαρντ Ντάιερ (Edward Dyer) και του Ρόμπερτ Ντάντλεϊ (Robert Dudley), κόμη του Λέστερ.

Ο Ντη συγκέντρωσε, εν ζωή, την μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη, και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Για τον Τζον Ντη και το έργο του μιλάει στο βίντεο που ακολουθεί ο Τέρενς Μακένα (1946 – 2000), ο διάσημος Αμερικανός εθνοβοτανολόγος και μυστικιστής που είχε κάνει ο ίδιος πολλά «ταξίδια» στο παραφυσικό και υποστήριζε την υπεύθυνη χρήση των φυσικών ψυχεδελικών ουσιών.
ν

Terence Mckenna – John Dee and the Rosicrucian Enlightenment | Nemo Nobody
ν

ν

 


Translate this post