Έξι διάσημες γυναίκες κατηγορούνται για μαγεία (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ψυχικές δυνάμεις

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Μπιγιονσέ, Τζένιφερ Λόπεζ, Φαιρούζα Μπαλκ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάιλα Νούρμι, Στίβι Νικς – έξι γυναίκες κατηγορούνται για άσκηση μαγείας.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τζέιμς Ντιν, στις 30 Οκτωβρίου 1956, η Μάιλα Νούρμι εμφανίστηκε ως Βαμπίρα, σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων στο Λος Άντζελες, έχοντας δίπλα της έναν νεαρό άνδρα στραπατσαρισμένο, σαν να προερχόταν από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Φωτο αρχείου.

ν

Η ΜΑΓΕΙΑ έγινε γνωστή στα νεώτερα χρόνια από τις μάγισσες του Σάλεμ, τις γυναίκες ενός χωριού στη Μασαχουσέτη που το 1692 κατηγορήθηκαν ότι ασκούσαν την σκοτεινή και απόκρυφη αυτή τέχνη.

Στον αρχαίο κόσμο, περίφημες ήταν οι μάγισσες της Θεσσαλίας, που περιγράφονται με εύθυμο τρόπο από τον Απουλήιο στις Μεταμορφώσεις, παρά τα φοβερά μαγικά τους τεχνάσματα, αφού μπορούσαν «να κατεβάσουν τη Σελήνη, να κάνουν τα ποτάμια να αντιστρέψουν τη ροή τους, να ακινητοποιήσουν τα κύματα της θάλασσας, να κοιμίσουν τους ανέμους, να σταματήσουν τον Ήλιο, να ξεκρεμάσουν τ’ αστέρια, να διώξουν τη μέρα, να αναβάλουν τη νύχτα».

Για τον Απουλήιο, γυναίκα και μαγεία είναι όροι συνώνυμοι. Γιατί μόνο οι γυναίκες μπορούν να ασκήσουν μαγεία με τη μυστηριώδη μεσολάβηση των υπερφυσικών δυνάμεων, καθώς αφενός διαθέτουν τις λεπτές εκείνες ψυχικές δυνάμεις που τους επιτρέπουν να διεισδύσουν στον κόσμο του παραφυσικού, αφετέρου την τόλμη και την αφοβία εισόδου στον αόρατο κόσμο.
ν

ΤΟ ΒΑΚΧΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Ο ιστορικός Τίτος Λίβιος, που έγραψε μια μνημειώδη ιστορία της Ρώμης και του ρωμαϊκού λαού, αναφέρεται εν εκτάσει στο βακχικό σκάνδαλο. Υπήρχε ένα λατρευτικό άδυτο γυναικών στο άλσος της Σεμέλης, όπου γυναίκες από τις πιο αξιοσέβαστες οικογένειες της Ρώμης επιδίδονταν σε μαγικές τελετές, ακολασίες, ακόμη και εγκλήματα. Αργότερα μύησαν στη θρησκεία τους και άντρες.

Καθώς αριθμός των ενεχομένων στη λατρεία αυξανόταν, η Σύγκλητος ανησύχησε. Το 186 π.Χ. έδωσε εντολή στον ύπατο Ποστούμιο για την άμεση σύλληψη των οπαδών της βακχικής λατρείας και την εκτέλεσή τους.

Σύμφωνα με τον Λίβιο ήταν ανακατεμένοι 7.000 άνθρωποι. Οι άντρες εκτελέστηκαν με συνοπτική διαδικασία. Οι γυναίκες παραδόθηκαν στις οικογένειές τους για εκτέλεση. Αναμφίβολα ο αριθμός τους είναι υπερβολικός, και σίγουρα δεν είχαν όλοι εγκληματική δραστηριότητα. Όμως δεν υπήρχε χρόνος για διεξοδική διερεύνηση,  καθώς η λατρεία είχε αρχίσει να διαδίδεται σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Υπαίτια για το βακχικό σκάνδαλο ήταν μια ιέρεια της εποχής, η Πακούλλα Αννία. Αυτή, με το πρόσχημα της θείας αποκάλυψης, μυούσε στη βακχική λατρεία άντρες, γυναίκες και παιδιά, που με την άνεση που επιτρέπει το σκοτάδι, επιδίδονταν σε κάθε έγκλημα και ακολασία. «Οι αφύσικες ηδονές έγιναν συχνότερες από τις φυσικές», γράφει ο Λίβιος.

«Αν αρνιόταν κάποιος να υποκύψει σ’ αυτή την αισχρότητα, αυτό σήμαινε θάνατο. Δεν είχαν κανέναν ηθικό φραγμό… Οι άντρες έκαναν σαν μανιακοί και άρθρωναν ασυναρτησίες. Παντρεμένες γυναίκες ντυμένες σαν Βάκχες, με τα μαλλιά λυτά στις πλάτες τους, έτρεχαν στον Τίβερη… Άντρες δεμένοι σε μια μηχανή παρασύρονταν μέσα σε βαθιά σπήλαια… Ο αριθμός των ενεχομένων σε συνωμοσίες, εγκλήματα ή όργια ήταν τεράστιος, σχεδόν ένας δεύτερος πληθυσμός, και περιλάμβανε άντρες και γυναίκες υπεράνω πάσης υποψίας…»
ν

Μαινάδες διαμελίζουν τον βασιλιά Πενθέα. Μαινάδες και Βάκχες ήταν δύο όροι συνώνυμοι των μαγισσών. Image: Supplied
ν

Η μαγεία είχε πάντα δύο όψεις: τη λευκή και τη μαύρη. Πριν από τον 13ο αιώνα η μαγεία ήταν γνωστή στην Ευρώπη ως μια συλλογή πρακτικών και γνώσεων που σχετίζονται με τη θεραπεία. Η θεραπεία μιας ασθένειας γινόταν με ξόρκια, αλοιφές, φίλτρα και πρόβλεψη του μέλλοντος μέσω διόρασης. Στην Αγγλία, την θεραπευτική μαγεία ασκούσαν οι «μάγοι γιατροί».

Αντίθετα, οι «γιατροί βάτραχοι» ήταν μάγισσες που λεγόταν ότι ήταν σε θέση να απαλλάξουν από τα δεσμά τα θύματα της ερωτικής μαγείας. Και τα δύο είδη θεωρούνταν πολύτιμα για την κοινωνία. Μάλιστα ορισμένες προσλαμβάνονταν μάγισσες από το κράτος για να καταστρέψουν τους εχθρούς.
ν

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ

Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες εξόντωσής τους, τα τελευταία χρόνια οι μάγισσες επιστρέφουν όχι μόνο στη μόδα αλλά και γενικά στην ποπ κουλτούρα. Μάγισσες μπορείς να δεις παντού, όπως έγραψε πριν λίγο καιρό το περιοδικό “W”: τις συναντάς στις πασαρέλες του Τομ Φορντ, της Prada, του Rodarte, του Ντιόρ, του Μαρτέν Μαρζελά και της Martine Sitbon, αλλά και σε άλλους σχεδιαστές, με μαύρα φορέματα, πολλά σιφόν και μεγάλα τριγωνικά καπέλα.

Στο ίδιο θέμα επανέρχεται η γερμανική FAZ κάνοντας μια ανάλυση για τις μάγισσες του σήμερα και πώς αυτές έχουν «κυριεύσει» τη ζωή. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μάγισσες θα δεις και στους δρόμους της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, όπου συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ντόναλντ Τραμπ ή κατά του Μπρετ Κάναβο, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
ν

Τα τελευταία χρόνια οι μάγισσες επιστρέφουν όχι μόνο στη μόδα αλλά και γενικά στην ποπ κουλτούρα. Image: Supplied
ν

Στο Διαδίκτυο, το κίνημα των μαγισσών εμφανίζεται στο Instagram κάτω από το hashtag #witchesofinstagram, το οποίο συγκεντρώνει 2,9 εκατομμύρια καταχωρήσεις. Ακόμη και στην αγορά βιβλίων, αυτός ο τύπος γυναίκας, ο οποίος έχει υπερφυσικές δυνάμεις, καλές ή κακές, είναι το αστέρι που αναδύεται.

Δεκάδες βιβλία εμφανίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με θέμα τις μάγισσες, συμπεριλαμβανομένων των “Witches, Sluts, Feminists: Conjuring the Sex Positive” της Kristen J. Sollee (2017), “Craft: How to Be a Modern Witch” της Gabriela Herstik (2018) και το γαλλικό “Sorcieres: La puissance invaincue des femmes” από τη Mona Chollet (2018).

Και στη μικρή οθόνη όμως οι μάγισσες κάνουν δυναμική επανεμφάνιση με το ριμέικ της τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του 1990 “Μάγισσες”, αλλά και την ταινία του Netflix “The Chilling Adventures of Sabrina”, όπως και με την αναγγελία του ριμέικ της ταινίας “Οι μάγισσες” με πρωταγωνίστρια την Αν Χάθαγουεϊ.

Ωστόσο, ο φόβος των κοινωνιών απέναντι στις ανατρεπτικές δυνάμεις των γυναικών με ανεξάρτητο πνεύμα συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Όταν μια γυναίκα γίνεται επιτυχημένη, όλοι αναρωτιούνται: «Μήπως είναι μάγισσα;»

Έτσι, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλές σήμερα ισχυρές γυναίκες περιβάλλονται από μια σκοτεινή φήμη για τις μαγικές δυνάμεις τους. Εδώ παρουσιάζουμε μερικές διασημότητες που το όνομά τους έχει συνδεθεί με την άσκηση μαγείας.
ν

Στίβι Νικς

ν

Γεννημένη στις 26 Μαΐου 1948, η Στίβι Νικς (Στέφανι Λιν Νικς), τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από το Φοίνιξ της Αριζόνα, στα 71 της χρόνια συνεχίζει να καταγράφει επιτυχίες και να γεμίζει στάδια όπου εμφανίζεται. Ξεκίνησε την καριέρα της 18 ετών σαν μέλος της βρετανο-αμερικάνικης ροκ μπάντας Fleetwood Mac, αλλά σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Είναι γνωστή για την ξεχωριστή φωνή της, την μυστικιστική της persona και τους ποιητικούς, συμβολικούς στίχους της. Με τους Fleetwood Mac και ως σόλο καλλιτέχνης έχει παράγει πάνω από σαράντα κορυφαίες επιτυχίες και έχει πουλήσει πάνω από 140 εκατομμύρια δίσκους, κάτι που την καθιστά μια από τις πιο ευπώλητες καλλιτέχνιδες όλων των εποχών.

Στη δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν πραγματική μάγισσα. Πιθανόν να έφταιξαν οι στίχοι της που μιλούσαν για κρυστάλλινα οράματα και γάτες στο σκοτάδι, ή ίσως η αγάπη της για τα μαύρα ρούχα και τα καπέλα. Η ίδια απορρίπτει την κατηγορία. «Φορώ μαύρα ρούχα επειδή με λεπταίνουν! Μερικές φορές, σε μια γυναίκα της αρέσουν απλά τα μαύρα ρούχα. Ποτέ δεν έχω ασκήσει μαύρη μαγεία», δήλωσε πρόσφατα στους L.A. Times.

Η Νικς είναι γνωστή ως «λευκή μάγισσα» και τo 2013 δεν παρέλειψε να εμφανιστεί στην τρίτη σεζόν της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “American Horror Story: Coven”, όπου υποδύθηκε –τι άλλο;– μια λευκή μάγισσα!
ν

Μάιλα Νούρμι (Βαμπίρα)

ν

Η Μάιλα Νούρμι (1 Δεκεμβρίου 1922 – 10 Ιανουαρίου 2008), φινλανδικής καταγωγής, ταυτίστηκε στη συνείδηση του αμερικανικού κοινού με τη Βαμπίρα, τον ρόλο που υποδυόταν στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1050, αλλά και για τις φήμες που τη συνόδευαν ότι ήταν πραγματική μάγισσα. Οι φήμες οργίασαν όταν το 1955 σκοτώθηκε ο Τζέιμς Ντιν, με τον οποίο η Μάιλα Νούρμι λέγεται ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις.
ν

Ο Τζέιμς Ντιν ήταν το πολιτιστικό είδωλο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης στη δεκαετία του ’50, όπως εκφράζεται και στον τίτλο της πιο διάσημης ταινίας του, “Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”. Δεξιά η Μάιλα Νούρμι με την οποία ο Ντιν διατηρούσε σχέσεις. Image: Supplied
ν

Οι κινηματογραφικές αμφιέσεις της ως Βαμπίρα, που τις σχεδίαζε η ίδια, έγιναν μόδα στο Χόλυγουντ και χρόνια αργότερα ο χαρακτήρας της Ελβίρας, στην ταινία “Elvira, Mistress of the Dark” (1988) πάτησε πάνω στην Βαμπίρα. Το ίδιο και ο χαρακτήρας της Μορτίσια στην τηλεοπτική σειρά “Οικογένεια Άνταμς”.

Το 1954, η Νούρμι ξεκίνησε μια εκπομπή με ταινίες τρόμου στο κανάλι KABC του Λος Άντζελες ως Βαμπίρα – κι έτσι έγινε η πρώτη «οικοδέσποινα τρόμου» στην Αμερική. Ο Τζέιμς Ντιν ήταν τότε θαυμαστής και φίλος της Νούρμι και μάλιστα είχε εμφανιστεί στο πρόγραμμά της. Οι δύο τους πρέπει να είχαν σχέση μεταξύ τους, όμως μόλις ο Ντιν έγινε διάσημος, αρνήθηκε δημόσια ότι είχε σχέση με την Νούρμι, και το έκανε μάλιστα με ύφος περιφρονητικό.

Λίγο αργότερα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 24 ετών. Ο απροσδόκητος θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Νούρμι ότι του «είχε κάνει μάγια».

Αντίθετα, οι φίλοι της ισχυρίστηκαν ότι η Νούρμι είχε προβλέψει το θάνατο του ειδώλου και ότι είχε κατασκευάσει έναν βωμό για τον Τζέιμς Ντιν, μήνες πριν τον θάνατό του, σε μια προσπάθεια να τον κρατήσει ασφαλή.

Ο Ντιν σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1955. Ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 1956, η Μάιλα Νούρμι εμφανίστηκε σαν Βαμπίρα, σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων στο Λος Άντζελες, έχοντας δίπλα της έναν νεαρό άνδρα στραπατσαρισμένο, σαν να προερχόταν από αυτοκινητιστικό ατύχημα, που παρίστανε τον Τζέιμς Ντιν. (Βλέπε φωτο στην αρχή του άρθρου).

Ο ορισμός του μαύρου χιούμορ…
ν

Μπιγιονσέ

ν

Στις αρχές του 2018, η Κίμπερλυ Τόμσον, ντράμερ στη δεύτερη μπάντα της Μπιγιονσέ για επτά χρόνια, μήνυσε την τραγουδίστρια για «ακραία, μαύρη μαγεία», για «μαγικά ξόρκια σεξουαλικής παρενόχλησης» και ότι σκότωσε το γατάκι της!

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος The Blast, στην κατάθεσή της η Τόμσον κατηγορούσε την Μπιγιονσέ για ψυχικές επιθέσεις εναντίον της, ζητώντας τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την καταγγελία της Τόμσον, επειδή η ντράμερ δεν κατάφερε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.

Μετά από αυτό άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες, κυρίως μέσω διαδικτύου, ότι η Μπιγιονσέ ασκεί μαύρη μαγεία και ότι αυτή και ο σύζυγός της, Jay-Z, είναι υψηλού επιπέδου μέλη των Ιλλουμινάτι. Η Μπιγιονσέ δεν σχολίασε δημόσια τους ισχυρισμούς της Τόμσον, κυκλοφόρησε όμως το σκοτεινό τραγούδι “Formation” που περιλαμβάνει μια μαγική τελετουργία και τον στίχο “Y’all haters corny with that illuminati mess”.
ν

Beyoncé – Formation (Live at The Formation World Tour) (Legendado)
ν

ν

Τζένιφερ Λόπεζ

ν

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια και παραγωγός έχει αναμφίβολα πολλές ικανότητες, ωστόσο ανάμεσά τους δεν συγκαταλέγεται η μαγεία. Οι όποιες σχέσεις της Τζένιφερ Λόπεζ είναι έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων προσώπων και αφορούν κυρίως την ερωτική της ζωή. Γιατί η Λατίνα ηθοποιός κατέκτησε τα πάντα εκτός από τον έρωτα. Όλες οι σχέσεις της μετά από λίγο καταλήγουν στον χωρισμό, λες και έχει τον αντροδιώχτη.

Το 2011 ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση ότι η Τζένιφερ Λόπεζ είχε ύποπτους δεσμούς με τη Σαντερία, το είδος της αφρικανικής μαγείας που μεταδόθηκε στο Νέο Κόσμο και ιδιαίτερα στην Κούβα με τους νέγρους σκλάβους τον 16ο αιώνα και κατόπιν διαδόθηκε σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες προήλθαν από μια γυναίκα που έβγαινε με τον πρώτο σύζυγο του Λόπεζ, Οχάνι Νόα, από την Κούβα. Ο Οχάνι υπήρξε παντρεμένος με την Λόπεζ για δύο χρόνια (1997–1998)..

«Η Λόπεζ κάνει τρομερά πράγματα. Έχει μια νονά στο Μαϊάμι, ιέρεια της Σαντερία, που τη χρησιμοποιεί. Εγώ δεν την γνώρισα ποτέ. Ο Οχάνι όμως την ξέρει καλά. Η Λόπεζ καλεί αυτή τη γυναίκα και της λέει: “Κάνε αυτό σε εκείνο το πρόσωπο, άναψε ένα μαύρο κερί” κτλ. Επίσης κάνει ξόρκια και μάγια σε όλους τους άντρες με τους οποίους σχετίζεται. Αυτά είναι συνηθισμένα στη Σαντερία, αλλ’ ακόμη κι έτσι οι άντρες στο τέλος την παρατούν και φεύγουν…»

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (26 Ιουνίου 2019), έγινε γνωστό ότι ο νέος αρραβωνιαστικός της 49χρονης Λόπεζ, ο Άλεξ Ροντρίγκεζ, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την 21 ετών Κάιλι Τζένερ, η οποία, όπως είπε, είχε μαζί του απλώς μια συζήτηση για το… Game of Thrones!
ν

ν

Φαιρούζα Μπαλκ

ν

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και μουσικός Φαιρούζα Μπαλκ (Fairuza Balk) έγινε γνωστή το 1996 πρωταγωνιστώντας στην ταινία The Craft (Οι Μάγισσες) σε σκηνοθεσία Άντριου Φλέμινγκ. Η ταινία εστιάζει σε τέσσερα νεαρά κορίτσια που αρχίζουν να εξασκούν μαγεία και τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Οι φήμες οργίασαν όταν αποκαλύφθηκε ότι η ηθοποιός διατηρούσε ένα αποκρυφιστικό κατάστημα με ίδη μαγείας. Η ίδια λέει ότι όλα αυτά είναι παρεξηγήσεις. «Η αλήθεια είναι ότι βρήκα αυτό το κατάστημα τυχαία στο Λος Άντζελες και το επισκεπτόμουν συχνά για να κάνω ερωτήσεις και να ολοκληρώσω την έρευνά μου», δήλωσε η Μπαλτ στο Entertainment Weekly το 2017.

«Οι άνθρωποι που ήταν εκεί ήταν πραγματικά υπέροχοι. Η γυναίκα που το είχε ήθελε να αποσυρθεί. Δεν είχε τα χρήματα να το κρατήσει και σε λίγο καιρό θα γινόταν κινέζικο εστιατόριο. Σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία, για έναν χώρο που στεγάζει το παλαιότερο μυστικιστικό κατάστημα της χώρας. Έτσι, αποφάσισα να το αγοράσω».

Η Μπαλκ πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει ασκήσει μαγεία στην προσωπική της ζωή και ότι έχει φύγει από την επιχείρηση αυτή εδώ και καιρό.
ν

Μαρίνα Αμπράμοβιτς


ν

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς (Βελιγράδι, 30 Νοεμβρίου 1946) είναι Σέρβα εικαστική καλλιτέχνης. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 δραστηριοποιείται στην Performance Art, μια «ακροβατική» του σώματος και της ψυχής. Στην πραγματικότητα είναι σύγχρονη ιέρεια και τελετάρχης της μαγείας, την οποία παρουσιάζει στους πιστούς της με καλλιτεχνικό μανδύα.

Η Αμπράμοβιτς βρέθηκε μπλεγμένη σε μια θεωρία συνωμοσίας, που αφορούσε την περίφημη υπόθεση Pizzagate λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με αυτή, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Πόντεστα, χρησιμοποιούσε τακτικά τη λέξη «pizza» κάτι που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συνωμοσίας, ήταν η κωδική λέξη για την παιδοφιλία.

Τα όργια των παιδόφιλων λάμβαναν χώρα ‒υποτίθεται‒ σε μυστικά δωμάτια στη πιτσαρία Comet Ping Pong, ιδιοκτησίας του ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Αλεφαντή. Στην ιστορία, προστέθηκαν λίγο αργότερα βασανισμοί και θυσίες παιδιών στο σατανά, καθώς και εμπόριο παιδικών οργάνων.

Χωρίς όμως την ύπαρξη αποδείξεων, όλα αυτά θεωρήθηκαν κακόβουλες φήμες που αναπαράγονται από αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες και χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Μετά τις κατηγορίες για κύκλωμα παιδόφιλων στο Δημοκρατικό κόμμα, οι υποψίες στράφηκαν κατά της Αμπράμοβιτς και αυτού που οι συνωμότες αποκαλούσαν «το σκοτεινό σατανιστικό τελετουργικό του πνευματικού μαγειρέματος».

Το «πνευματικό μαγείρεμα» (spirit cooking), εμπνευσμένο από τον Αυστριακό avant-garde artist Χέρμαν Νιτς (Hermann Nitsch), είναι μια άλλη «ακροβατική» του σώματος και της ψυχής που καθιέρωσε η Αμπράμοβιτς στα πλαίσια της Performance Art το 1990. Σε αυτά τα «πνευματικά μαγειρέματα» έπαιρνε μέρος ο Τζον Πόντεστα.
ν

«Καλλιτεχνικό» δρώμενο του Αυστριακού avant-garde artist Χέρμαν Νιτς (Hermann Nitsch), στο Prinzendorf Castle της Αυστρίας, από το οποίο εμπνεύστηκε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς τα «πνευματικά μαγειρέματα». Image: Supplied
ν

Kreëmart at the MoCA Annual Gala 11/12/11 with Marina Abramovic and Deborah Harry
ν


ν

Όπως αποκαλύφθηκε, ο αδελφός του Πόντεστα, ο Τόνι Πόντεστα, συλλέκτης έργων τέχνης, είχε δωρίσει ένα ποσό στην Αμπράμοβιτς για το κίνημα KickStarter και ανταμείφθηκε με μια πρόσκληση να παρευρεθεί σε δείπνο με την καλλιτέχνιδα σε ένα «πνευματικό μαγείρεμα».

Ο Τόνι προώθησε την πρόσκληση στον αδελφό του, Τζον, και η μεταξύ τους ηλεκτρονική αλληλογραφία αποκαλύφθηκε μέσω των WikiLeaks, μαζί με τα emails της Χίλαρι Κλίντον.
ν

Ο Τζον Πόντεστα, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, συμμετείχε στα «πνευματικά μαγειρέματα» της Αμπράμοβιτς. Image: Supplied
ν

Σε εκείνο το «πνευματικό μαγείρεμα» είχαν πάρει μέρος πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως η Lady GaGa (φωτο κάτω με την Αμπράμοβιτς), ο Γουίλ Φέρελ, ο Χιου Τζάκμαν και η Μπιγιονσέ με τον σύζυγό της Jay Z. Συμμετείχαν επίσης πολλά παιδιά.
ν

Η Lady GaGa με την Αμπράμοβιτς κανιβαλίζουν τρώγοντας τα μέρη ενός “πτώματος” που κολυμπά σε σάλτσα από αίμα χοίρων. Image: Supplied
ν

Κιμ Καρντάσιαν και Μαρίνα Αμπράμοβιτς μαζί το 2013. Πηγή: Pinterest
ν

Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας με την Αμπράμοβιτς (στα λευκά) και άλλους ηθοποιούς στο Βασιλικό Θέατρο Carré στο Άμστερνταμ (22 Ιουνίου 2012). Image: Supplied
ν

Στα «πνευματικά μαγειρέματα» γίνονται αναπαραστάσεις θυσιών ανθρώπων και ζώων, σταυρώσεις, μιμήσεις ερωτικών πράξεων με νεκρούς, καθώς και ένα είδος κανιβαλισμού, αφού τα φαγητά σερβίρονται με τη μορφή ανθρωπίνου σώματος που πρέπει να διαμελιστεί και να φαγωθεί.

Εκτός από τον Τζον Πόντεστα, την Χίλαρι Κλίντον και την κόρη της Τσέλσι, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έχει μεγάλο αριθμό οπαδών από διασημότητες του Χόλυγουντ, όπως η οικογένεια Καρντάσιανς, η Κόρτνεϊ Λαβ, η Ριάννα, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λος Άντζελες Klaus Biesenbach κ.ά. Ανάμεσά τους η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη.

Δύσκολα –εκτός κι αν είναι αφελής– μπορεί κάποιος να εκλάβει τη νεκροφιλία, τον μαζοχισμό, την πόση αίματος χοίρων, τη μίμηση κανιβαλισμού και άλλες παρόμοιες πράξεις ως καλλιτεχνικές δράσεις και ζωή «πέρα από τα όρια». Κάλλιστα θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για προκαταρκτική μύηση στη μαύρη μαγεία.

Η ίδια η Αμπράμοβιτς άλλωστε δεν το κρύβει: «Μόλις [υπερβείς τα όρια και] μπεις σ’ αυτή την άλλη νοητική διάσταση, έχεις απεριόριστη ενέργεια, βρίσκεσαι σ’ ένα σημείο  όπου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις (…) Όταν πετυχαίνεις τέτοια ελευθερία, νιώθεις να συνδέεσαι με μια κοσμική συνείδηση…»
ν

The shocking Marina Abramovich – BBC Newsnight
ν


ν

 


Translate this post