Ταξίδι στα αστέρια για πολύ τολμηρούς, με μόλις 45.000 ευρώ το άτομο (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού World View Enterprises πουλάει ήδη εισιτήρια για ένα ταξίδι στην στρατόσφαιρα, με 45.000 ευρώ το άτομο!

Ταξίδι στα αστέρια με… αερόστατο. Image: YouTube / World View

ν

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στην αυγή του διαστημικού τουρισμού. Βέβαια, είναι μόνο για τους πολύ πλούσιους, αφού ένα εισιτήριο κοστίζει 45.000 ευρώ ή 50.000 δολάρια, χώρια τα άλλα έξοδα, υπάρχει όμως ελπίδα οι τιμές να πέσουν ακόμη περισσότερο και τα ταξίδια να γίνουν προσιτά και στους λιγότερο ευνοημένους.

Η εταιρεία διαστημικού τουρισμού World View Enterprises θα προσφέρει τις πρώτες εμπορικές πτήσεις το 2024, με το εισιτήριο που αναφέραμε. Ο επισκέπτης του διαστήματος θα μπαίνει μαζί με άλλα επτά άτομα σε έναν ειδικό θαλαμίσκο με παράθυρα, και θα μεταφέρεται με αερόστατο στην στρατόσφαιρα, σε ύψος 30 χλμ. πάνω από τη Γη.

Από το ύψος αυτό ο ταξιδιώτης θα έχει μια μοναδική θέα του πλανήτη μας και θα βιώσει μια εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη.

Ωστόσο, οι επιβαίνοντες δεν θα είναι αστροναύτες. Το διάστημα ξεκινά από τα 100 χλμ. και για να ονομαστεί ένας άνθρωπος αστροναύτης θα πρέπει να έχει φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 80 χλμ. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε ύψος 408 χλμ.

Στα ύψη αυτά, η ατμόσφαιρα της Γης είναι πολύ αραιότερη. Ενδεικτικώς, στην στρατόσφαιρα περιέχεται το 20% της όλης μάζας του ατμοσφαιρικού αέρα, έναντι των 3/4 στην τροπόσφαιρα. Τροπόσφαιρα ονομάζεται το πρώτο από της επιφάνειας της Γης στρώμα της ατμόσφαιρας, πάχους έως και 18 χιλιομέτρων στον Ισημερινό. Στη στρατόπαυση, στα 50 χιλιόμετρα ύψος, η ατμοσφαιρική πίεση είναι μόλις το 1 χιλιοστό σε σχέση με την πίεση στην επιφάνεια της Γης.

Τα στρώματα της ατμόσφαιρας

Τα πέντε στρώματα όπου υπάρχει ατμόσφαιρα από διαφορετικά αέρια σε διαφορετικές συγκεντρώσεις είναι τα εξής:

1. Τροπόσφαιρα: 0-10 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

2. Στρατόσφαιρα: 10-50 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

‒ Στρατόπαυση: 50 χλμ.

3. Μεσόσφαιρα: 50-80 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Εδώ βρίσκεται η ζώνη του όζοντος.

‒ Αρχή του διαστήματος: 100 χλμ.

4. Θερμόσφαιρα: 80-500 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Εδώ βρίσκεται ο ΔΔΣ και οι δορυφόροι που κινούνται πέριξ της Γης.

5/ Εξώσφαιρα ή ιονόσφαιρα: 500-10.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

‒ Σελήνη: 384.400 χλμ. μέση απόσταση από τη Γη.

‒ Άρης: 54.600.000 χλμ. απόσταση από τη Γη.

‒ Ήλιος: 149.600.000 χλμ. απόσταση από τη Γη ή 1 αστρονομική μονάδα.

(Κάντε κλικ πάνω στην οθόνη για να παίξει το βίντεο).

ν

ν

Η World View Enterprises έχει έδρα την πόλη Τούσον (Tucson) της Αριζόνας και θα ανεβάζει τους ανθρώπους σε ύψος 18 μιλίων ή 30 χιλιομέτρων.

Αυτό απέχει πολύ από το υψόμετρο 80 χλμ. το οποίο η NASA θεωρεί ως αρχή του διαστήματος, αλλά η World View λέει ότι οι επιβάτες της θα μπορούν να δουν την καμπυλότητα της Γης και το μαύρο του διαστήματος.

Η εταιρεία θα πραγματοποιεί έως και 100 πτήσεις ετησίως πάνω από τοποθεσίες πολιτιστικής, ιστορικής και φυσικής ομορφιάς παγκοσμίως.

Οι πτήσεις θα διαρκούν από έξι έως οκτώ ώρες, αλλά στις προθέσεις της εταιρείας είναι να προσφέρει και μια πενθήμερη περιπέτεια με τους επιβάτες να πετούν πάνω από σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα.

Η World View λέει ότι κάθε τοποθεσία θα είναι μια περιοχή φυσικής ομορφιάς ή πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, όπως για παράδειγμα ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία, οι Πυραμίδες της Γκίζας και άλλα σημαντικά αξιοθέατα.
ν

Η διαστημική κάψουλα θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται στην έρημο της Αριζόνας. Image: YouTube / World View
ν

Οι επιβάτες θα μεταφέρονται 30 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης από ένα τεράστιο αερόστατο και θα μπορούν να παραμείνουν έως και 12 ώρες στη στρατόσφαιρα, πριν επιστρέψουν στη Γη. Image: YouTube / World View
ν

Το τελικό σχέδιο της διαστημικής κάψουλας δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και, όπως δείχνει αυτή η καλλιτεχνική αναπαράσταση, θα έχει πολλά παράθυρα για τη θέα του διαστήματος. Image: YouTube / World View
ν

Η προσγείωση της κάψουλας θα γίνεται πάνω σε ειδικά μπαλόνια που θα φουσκώνουν για να μην υπάρχει πρόσκρουση στο έδαφος όταν οι ταξιδιώτες θα γυρίζουν από την οκτάωρη παραμονή τους στο διάστημα. Image: YouTube / World View
ν

Οι πτήσεις προς τη στρατόσφαιρα, απ’ όπου θα είναι ορατή η καμπυλότητα της Γης, θα ξεκινούν από τα 45.000 ευρώ ή 50.000 δολάρια ανά άτομο στην κάψουλα των οκτώ θέσεων. Image: YouTube / World View
ν

Η World View λέει ότι οι επιβάτες θα βλέπουν την καμπυλότητα της Γης και το μαύρο του διαστήματος από το ύψος των 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Image: YouTube / World View
ν

Σε σχέση με τις άλλες επιλογές διαστημικού τουρισμού, όπως το Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και το Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και το SpaceX Starship του Ίλον Μασκ, που περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις με πυραύλους, δυνάμεις g και προετοιμασία αστροναύτη, η World View λέει ότι η δική της επιλογή ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
ν

Οι άλλοι τρεις ανταγωνιστές: το Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, το Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και το SpaceX Starship του Ίλον Μασκ. Πηγή: News Media
ν

Η εταιρεία λέει ότι το ταξίδι στη στρατόσφαιρα θα είναι μια πολύ πιο ήπια ανάβαση, που θα καταλήγει σε μια μοναδική θέα της Γης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ράιαν Χάρτμαν λέει ότι φιλοδοξία του είναι να «αλλάξει η συζήτηση γύρω από τον διαστημικό τουρισμό», προσθέτοντας ότι δεν είναι μια διαδρομή αναψυχής, είναι κάτι «πολύ μεγαλύτερο και πιο σημαντικό».

«Επαναπροσδιορίζουμε τον διαστημικό τουρισμό για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν θα είναι κλεισμένοι σε ένα διαστημόπλοιο, αλλά θα μένουν επί ώρες στο απόγειο, λαμβάνοντας εικόνες και δημιουργώντας αναμνήσεις γύρω από μερικά από τα πιο υπέροχα θαύματα της Γης».

Η εταιρεία, η οποία έχει αποκτήσει εμπειρία από τις αποστολές επιστημονικών ωφέλιμων φορτίων στη στρατόσφαιρα χρησιμοποιώντας αερόστατα, πήρε την ιδέα του ταξιδιού από το έργο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».
ν

 


Translate this post