Ναύπακτος: Ο Παράδεισος βρίσκεται μόλις… 216 χλμ. μακριά!

Κατηγορία Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Από τη Σίλια Κορελή (*)

 

Μόλις 216 χλμ. μακριά από την Aθήνα, βρίσκεται η Ναύπακτος, που αποκαλείται «κόσμημα» και «βασίλισσα» της Αιτωλοακαρνανίας.

Photo source: nonstoptravellers.com

ν

ΜΌΛΙΣ 216 χλμ. μακριά από την Aθήνα, βρίσκεται η Ναύπακτος, που αποκαλείται «κόσμημα» και «βασίλισσα» της Αιτωλοακαρνανίας. Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου αλλά και στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η Ναύπακτος συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικά της προνόμια.

Η ιστορία της με… λίγα λόγια

Η Ναύπακτος είναι μικρή πόλη με μεγάλη ιστορία.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια. Λέγεται λοιπόν ότι το όνομά της το πήρε από τις λέξεις «ναυς» και «πήγνυμι», που σημαίνει «γεμάτη πλοία».

Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Και αφού μιλάμε για πλοία, πώς να μην αναφέρουμε την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η μεγάλη ναυτική σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στις ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της Sacra Lega, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε από του Ισπανούς, τον Πάπα, τη Βενετία και μερικά ιταλικά κρατίδια, στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto), από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται στο ενετικό λιμανάκι της πόλης η επετειακή αναπαράσταση με κάθε λαμπρότητα. Ένα θέαμα που κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Ερχόμενος από την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, λίγο πριν μπεις στην πόλη συναντάς τη γέφυρα «αριστούργημα». Μία γέφυρα που σίγουρα έκανε τη Ναύπακτο έναν πιο προσιτό προορισμό.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν….

…στο λιμάνι! Γραφικό και πετρόκτιστο, το ομορφότερο σημείο της πόλης κατ’ εμέ, αποτελεί μέρος συνάντησης είτε για ένα χαλαρό καφέ είτε για ένα ποτό, μόλις νυχτώσει, στα μικρά καφέ-μπαρ που το περιτριγυρίζουν. Ένας περίπατος στα σοκάκια, θα σας μαγέψει!

Τη Μ. Παρασκευή δε, το θέαμα είναι κατανυκτικό. Με φαναράκια μέσα στη θάλασσα, φωτιές στα τείχη και όλο τον σεβασμό που αρμόζει στην ημέρα γίνεται η περιφορά των επιτάφιων.

Ο «Βig Βen» της Ναυπάκτου ή αλλιώς ο «Σεραφείμ»!

Ανηφορίζοντας απ’ το πλακόστρωτο σοκάκι πίσω απ’ τον Άγιο Δημήτριο, μόλις λίγα σκαλοπάτια σας χωρίζουν απ’ την πανοραμική θέα στον κόλπο της Ναυπάκτου. Αν ξεχαστείτε με τη θέα, ο ήχος του ρολογιού ‒που οι ντόπιοι αποκαλούν και Σεραφείμ προς τιμή του εμπνευστή του‒ θα σας θυμίσει την ώρα.

Προτιμήστε να το επισκεφθείτε απογευματάκι, που ο ήλιος είναι πιο ήπιος και τα χρώματα πιο γλυκά.

Από τη θάλασσα στο βουνό

Λίγο πιο βόρεια, βρίσκεται ακόμα ένα κόσμημα της πόλης, το βενετσιάνικο κάστρο της, με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών, τα πέντε του διαζώματα, που το καθιστούσαν ένα από τα πιο δυσπρόσιτα οχυρά. Αυτό που στην πραγματικότητα θα σας εντυπωσιάσει είναι το γεγονός ότι οι δύο βραχίονές του «συμβαδίζουν» με την κλίση του εδάφους, κατηφορίζουν γύρω από ένα τμήμα της πόλης, για να καταλήξουν στο λιμάνι και να το κλείσουν στην… «αγκαλιά» τους!

Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε και να πιείτε τον απογευματινό σας καφέ χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα και την υπέροχη θέα, με το μάτι σας σίγουρα να «κολλάει» μία στο λιμανάκι και μία στη γέφυρα.

Οι «φρουροί» του λιμανιού…

….οι θάλασσες της πόλης. Μία στα δεξιά και μία στα αριστερά του λιμανιού, η Ψανή και το Γρίμποβο αντίστοιχα.

Επιτρέψτε μου να σταθώ στην πρώτη, καθώς εκεί πέρασα τη μέχρι τώρα ζωή μου.

Μία παραλία με τεράστια αιωνόβια πλατάνια που φθάνουν δίπλα στο κύμα να αποτελούν την καλύτερη «φυσική ομπρέλα» στο καθιερωμένο ουζάκι του καλοκαιριού στις ταβέρνες-ουζερί που την πλαισιώνουν.

Ένα τέτοιος σταθμός που σίγουρα θα σας ικανοποιήσει γευστικά είναι το «Τα πάντα όλα» ή «Στη Φωτούλα» όπως λένε πολύ ντόπιοι. Ιδιοκτήτρια και σεφ του μαγαζιού, χρόνια τώρα την προτιμούν για τα σπιτικά της πιάτα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, με τις πίτες της σίγουρα να αποτελούν ένα παραδοσιακό φαγητό! (Όχι, δεν κάνω διαφήμιση, αλλά είναι ο φόβος πως αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει!!!).

Οι ξενοδοχειακές επιλογές για να μείνετε είναι αρκετές, με εμένα να προτίνω το Plaza Hotel. Όσο για τις βουτιές σας στη θάλασσα, γίνονται άφοβα, αφού η μπλε σημαία της παραλίας κυματίζει περήφανη για χάρη της!

Γλυκιά επιλογή!

Μετά το γεύμα μας «Στη Φωτούλα» λοιπόν, ένα παραδοσιακό γλυκό είναι ότι πρέπει. Επιλέξτε γλυκό του κουταλιού από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Ναυπάκτου, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους εργαστήρι στο λιμανάκι. Μπορείτε εκεί να επιλέξετε και κάτι για τους αγαπημένους σας.

Τα ψώνια μας πριν την αναχώρηση!

Εκτός από τη γλυκιά επιλογή για δωράκι στους αγαπημένους σας, μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν μαγαζιά όλων των ειδών και για όλα τα γούστα.

Κάτι σαν επίλογος…

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες με τα «μυστικά» αυτής της πόλης. Θα σας αφήσω όμως να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα μόνοι σας στην πρώτη επίσκεψή σας. Είμαι βέβαιη ότι θα σας «κερδίσει»!

(*) Η Σίλια Κορελή είναι Δαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτιδα του ιστότοπου https://www.mednutrition.gr/   Το άρθρο αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας.
ν

 


Translate this post