Οι Αυστραλοί δεν θα έρθουν για διακοπές το καλοκαίρι

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια, Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ/ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Χάνεται λόγω Covid-19 μια καλή ευκαιρία για… ελληνικό καλοκαίρι σε συμφέρουσες τιμές για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Image credit: Pixabay

ν

ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ Αυστραλίας να κυμαίνεται κοντά σε υψηλά επίπεδα 3ετίας έναντι του ευρώ, το να κλείσει κάποιος αεροπορικά εισιτήρια και να κάνει κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο θα ήταν… χαράς ευαγγέλια για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Ας όψεται ωστόσο ο κορονοϊός που έχει ως συνέπεια τα σύνορα της Αυστραλίας να παραμένουν κλειστά για ταξίδια στο εξωτερικό και ως εκ τούτου να χάνεται μία καλή ευκαιρία για… ελληνικό καλοκαίρι σε συμφέρουσες τιμές.

Τουλάχιστον με τα δεδομένα προ-COVID-19 καθώς οι διακυμάνσεις στις τιμές εισιτηρίων, για όσους κατ’ εξαίρεση μπορούν, αλλά και καταφέρνουν να ταξιδέψουν, είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Το αυστραλιανό νόμισμα βρίσκεται πάνω από τα 0,65 ευρώ το τελευταίο διάστημα και επίσης υψηλά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ (0,80).

Απέχει βέβαια από τα επίπεδα 0,85 του ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2012.

Αλλά τότε το ευρωπαϊκό νόμισμα βυθιζόταν στον απόηχο της κρίσης χρέους της Ελλάδας, που την έφερε ένα βήμα από την έξοδο της ευρωζώνης.

Τώρα όμως το δολάριο κυρίως κινείται δυναμικά και ανοδικά καθώς η Αυστραλία έχει καταφέρει να διατηρήσει υγειονομική και οικονομική σταθερότητα, σε σύγκριση με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, εν μέσω της πανδημίας.
ν

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΗΠΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ

Παράλληλα, η τιμή του σημαντικότερου εξαγωγικού προϊόντος της, των σιδηρομεταλλευμάτων (iron ore) έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, από τα 113 δολ. στα 213 δολ. ο τόνος, καθώς η Κίνα αυξάνει την παραγωγή χάλυβα.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως η Αυστραλία εισήλθε στην πρώτη 10άδα του Global Soft Power Index, της κατάταξης με τα κράτη που ασκούν σημαντική επιρροή ανά τον κόσμο με «ήπια ισχύ».

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την «ελκυστικότητα» μιας χώρας προς άλλες και την ικανότητά της να επηρεάσει μέσω της φήμης της και όχι της στρατιωτικής της ισχύος.

Η Αυστραλία ήταν πέρυσι στην 13η θέση. Στην πρώτη θέση για το 2021 η Γερμανία, καθώς οι ΗΠΑ έχασαν 5 θέσεις και βρέθηκαν στην 6η. Στον κατάλογο επίσης: Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ελβετία, Γαλλία, Κίνα, Σουηδία, Αυστραλία.

Η «ήπια ισχύς» επηρεάζει, σύμφωνα με ειδικούς και την οικονομία της, καθώς συντελεί στις αποφάσεις για ταξίδια (που δεν είναι εφικτά βέβαια σε αυτή την συγκυρία), τις αγορές αγαθών και τις σπουδές στο εξωτερικό (που επίσης βρίσκουν εμπόδια λόγω COVID-19).

Σταθερότητα, ασφάλεια, καλή οικονομική δραστηριότητα ‒ειδικά στις εξαγωγές‒ για μία χώρα «ισούνται» και με αύξηση της αξίας του νομίσματος της, κυρίως σε περιόδους αναστάτωσης, όπως συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο με τον κορονοϊό.

Από την άλλη μεριά, οι αγορές προεξοφλούν πως η Reserve Bank θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της νωρίτερα από το 2024, όπως έχει ανακοινώσει. Κάτι που θα επηρεάσει όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, με fixed rate.

Δηλαδή, όσο αυξάνεται το δολάριο, σε μια εποχή μάλιστα που δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι Αυστραλοί για ταξίδια στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα, τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν πολύ πιο ακριβές οι δόσεις όσων έχουν πάρει δάνειο για να αγοράσουν σπίτι.
ν

 


Translate this post