Τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν κάποιος τους λέει ψέματα

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα σκυλιά έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος τους λέει την αλήθεια ή όχι, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζετε το να ξεγελάσετε έναν σκύλο. Image Credit: unsplash

ν

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ αποκάλυψε ότι οι σκύλοι συχνά αντιλαμβάνονται πότε κάποιος λέει την αλήθεια και πότε όχι.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιέννης, είχε ως στόχο να καθορίσει εάν τα σκυλιά είναι ικανά να χρησιμοποιούν παρόμοια αισθητήρια με αυτά που χρησιμοποιούν συνήθως οι άνθρωποι για να αντιληφθούν εάν το άλλο άτομο είναι ειλικρινές ή όχι.

Για το πείραμα επιστρατεύθηκαν 260 σκυλιά από διάφορες ράτσες.

Τα σκυλιά αρχικά εκπαιδεύτηκαν στο να ακολουθούν την εντολή ενός αγνώστου ατόμου που τους έδειχνε δύο μπολ τροφής, ένα από τα οποία έκρυβε μια λιχουδιά. Ο άνθρωπος έλγε στον σκύλο ποιο μπολ περιείχε την λιχουδιά και ο σκύλος τον υπάκουε.

Για να γίνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, ερχόταν ένα δεύτερο άγνωστο άτομο που μετακινούσε την λιχουδιά από το ένα μπολ στο άλλο, με έναν τρίτο άγνωστο να παρακολουθεί τη διαδικασία. Σε άλλες περιπτώσεις, το δεύτερο άτομο απουσίαζε από την «αλλαγή».

Εκείνο το δεύτερο άτομο «σέρβιρε» στη συνέχεια τα δυο μπολ με τροφή και έλεγε στους σκύλους ποιο περιέχει την λιχουδιά. Ωστόσο, οι σκύλοι δεν υπάκουαν αν δεν ήταν παρών ο άνθρωπος από την φάση μετακίνησης της λιχουδιάς.

Επιπλέον, «οι μισοί σκύλοι αγνοούσαν τις συμβουλές των ανθρώπων όταν γνώριζαν από την παρατήρηση ότι τους έδειχναν λάθος μπολ», σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας. Οι σκύλοι έδειχναν να έχουν επίγνωση, στην προκειμένη περίπτωση, ότι οι άνθρωποι έλεγαν ψέματα. 

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που το αρχικό άτομο έδειχνε στα σκυλιά το κύπελλο που δεν είχε μέσα τίποτα, εκείνα αρνούνταν να ακολουθήσουν τη λανθασμένη εντολή, δείχνοντας έτσι ότι γνώριζαν ότι τους έλεγε ψέματα.

Αυτό δείχνει ότι τα σκυλιά δεν ξεγελιούνται τόσο εύκολα όταν κάποιος τους λέει ψέματα. Οι άνθρωποι εξαπατούνται και δεν καταλαβαίνουν πότε κάποιος τους κοροϊδεύει – όπως κάνουν κυρίως οι πολιτικοί.

Τα σκυλιά μπορούν επίσης να «διαβάσουν» την γλώσσα του σώματός μας και να αντιληφθούν τα συναισθήματα που έχουμε – αν είναι εχθρικά, φιλικά κτλ.
ν

Scientists Confirm Dogs Can Recognize a Bad Person | BRIGHT SIDE
ν

ν

 


Translate this post