Βρετανοί σκοτώνουν χιλιάδες αγροτικά ζώα στην Κύπρο

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο βρετανικός στρατός σκοτώνει σχεδόν καθημερινά δεκάδες εκτρεφόμενα αγροτικά ζώα στην Κύπρο – και αυτό συνεχίζεται από το 1995.

Image: Reuters / Γιάννης Κούρτογλου. Πηγή: Supplied

ν

ΟΠΩΣ αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα την οποία παρουσιάζει το RT, ο βρετανικός στρατός προκαλεί καθημερινά «εν γνώσει του» το θάνατο δεκάδων αγροτικών ζώων, για τα οποία έχει πληρώσει έως τώρα εκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις – και αυτό συνεχίζεται από το 1995.

Με τον όρο αγροτικά ζώα εννοούμε βοοειδή, βουβάλια, πρόβατα, κατσίκες, κριάρια, χοίρους, άλογα και γαϊδούρια.

Έχει υπολογιστεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, σκοτώθηκαν χιλιάδες ζώα, αν κρίνουμε από τις 1.764 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για «απώλεια ζώων».

Το μακελειό αυτό οφείλεται στους κινητήρες των αεροπλάνων ποτ εκτελούν χαμηλές πτήσεις και στην κυριολεξία ψήνουν τα δυστυχισμένα ζώα. Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη η βρετανική ιστοσελίδα Declassified UK.

Οι θάνατοι των ζώων συμβαίνουν κοντά στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) που διατηρούν οι Βρετανοί στο του Ακρωτήρι, στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Η καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες είναι πλέον κάτι συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018-19 το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MOD) κατέβαλε 750.000 λίρες Αγγλίας για 334 μηνύσεις που είχαν κατατεθεί. Μάλιστα, μια από τις πληρωμές αφορούσε την κάλυψη εξόδων ενός κτηνιάτρου που αναγκάστηκε να θανατώσει κατσίκες που είχαν τραυματιστεί από τις χαμηλές πτήσεις των αεροσκαφών.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η βρετανική στρατιωτική δραστηριότητα έχει σκοτώσει και άγρια ​​ζώα.

Θυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί δύο βάσεις στη Μεγαλόνησο, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, από το 1960, μετά την παραχώρηση της ανεξαρτησίας στην Κύπρο. Χρησιμοποιεί τους χώρους για να εκπαιδεύει στρατιώτες για μάχες στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει μάλιστα και ένα ομοίωμα «αφγανικού χωριού» ώστε οι στρατιώτες να έχουν την αίσθηση της «αυθεντικής εμπειρίας».

Υπολογίζεται ότι το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει καταβάλει τα τελευταία 25 χρόνια 8 εκατομμύρια λίρες για απώλειες ζώων και καταστροφές καλλιεργειών.
ν

 


Translate this post