NASA: Οι ταλαντώσεις της Σελήνης θα προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 18 Ιουλίου 2021 – 09:08

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA προειδοποιεί ότι οι ταλαντώσεις της Σελήνης θα αυξήσουν δραματικά τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές πάνω στη Γη.

Όχι μόνο εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ρεκόρ καταστροφών στη Γη λόγω των «ταλαντώσεων» της Σελήνης. Image credit: Pixabay20

ν

Η NASA προειδοποιεί ότι οι «ταλαντώσεις» της τροχιάς της Σελήνης και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα εγκαινιάσουν «μια δεκαετία δραματικών καταστροφών στη Γη με κυρίαρχές τις πλημμύρες» από τώρα έως το 2030.

Ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στις δύο πλευρές της χώρας όπου υπάρχουν ακτές (Ατλαντικό και Ειρηνικό), καθώς και ένα τσουνάμι φυσικών καταστροφών σε όλη την υδρόγειο.

Πρόσφατα στη δυτική Γερμανία (Ρηνανία-Παλατινάτο) και στο Βέλγιο (Λιέγη-Βαλλονία) είχαμε 182 νεκρούς. Στο Βέλγιο 11.000 οικογένειες είναι χωρίς ρεύμα, ενώ 20 χωριά που έχουν αποκλειστεί, δεν έχουν πόσιμο νερό.
ν

ν

15 Ιουλίου 2021. Πλημμυρισμένος δρόμος στη βελγική πόλη Verviers, κοντά στη Λιέγη, μετά από τις έντονες βροχές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Ευρώπη. Πηγή: AFP
ν

ΕΒΡΕΞΕ ΟΣΟ ΕΙΧΕ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στην βορειοανατολική επαρχία Χενάν (Henan) της Κίνας έριξε τόση βροχή όσο είχε να ρίξει εδώ και 1.000 χρόνια!

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση έστειλε 20.000 στρατιώτες για να αποτρέψει την κατάρρευση του φράγματος Yihetan, το οποίο συγκρατεί τα νερά του Κίτρινου Ποταμού από την πόλη Luoyang και τα επτά εκατομμύρια κατοίκου της.
ν

Εναέρια φωτογραφία με το πλημμυρισμένο φράγμα Xiaolangdi Reservoir στο Luoyang στην κεντρική επαρχία Henan της Κίνας στις 5 Ιουλίου 2021. Πηγή: AFP
ν

ν

Σοκαριστικές φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους να είναι μέσα στο νερό μέχρι το λαιμό, ενώ στην πόλη Τσεντσόου, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χενάν με οκτώ εκατομμύρια κατοίκους, στην βορειοανατολική Κίνα, το νερό μπήκε μέσα στα βαγόνια του μετρό.
ν

ν

Στην Ινδία, τουλάχιστον 25 άτομα πνίγηκαν στη Βομβάη την Κυριακή, ύστερα από την κατάρρευση σπιτιού από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.
ν

Σωστικά συνεργεία στον τόπο της κατάρρευσης στη Βομβάη της Ινδίας. 18 Ιουλίου 2021. Πηγή: Reuters / Niharika Kulkarni
ν

Η σχετική έρευνα για τη Σελήνη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, από την υπηρεσία Sea Level Change Science Team της NASA και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, έχει να κάνει με τον κύκλο της Σελήνης, ο οποίος διαρκεί 18,6 χρόνια,

Πιο συγκεκριμένα, οι ταλαντώσεις της Σελήνης σχετίζονται με τους λεγόμενους δεσμούς και με τις εκλείψεις. Οι δεσμοί της Σελήνης είναι δύο: o βόρειος και ο νότιος. Πρόκειται για τα δύο σημεία όπου η τροχιά της Σελήνης τέμνει την εκλειπτική (τροχιά του Ήλιου). Ο βόρειος δεσμός συμβαίνει όταν η Σελήνη κινείται στο νότιο ημισφαίριο. ενώ ο νότιος δεσμός συμβαίνει όταν η Σελήνη κινείται στο βόρειο ημισφαίριο της εκλειπτικής.
ν

ν

Επειδή το τροχιακό επίπεδο της Σελήνης εξέχει στο διάστημα σε σχέση με την εκλειπτική, ενώ οι δύο δεσμοί υποχωρούν, ένας τέτοιος κύκλος διαρκεί 18,6 χρόνια ή 6.798.383 ημέρες. Αυτός ο κύκλος της Σελήνης ονομάζεται δρακωνικός, γιατί οι παλιοί πίστευαν ότι είναι το σώμα ενός δράκοντα, του οποίου το κεφάλι είναι ο βόρειος δεσμός και η ουρά ο νότιος.

Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Πανσέληνος βρίσκεται κοντά σε έναν από τους δύο δεσμούς, ενώ μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει μόνο όταν η Νέα Σελήνη βρίσκεται κοντά σε κάποιον δεσμό.

Εξαιτίας, λοιπόν, της έλξης που ασκούν τα ουράνια σώματα μεταξύ τους, η τροχιά της Σελήνης δεν είναι ομαλή, αλλά υφίσταται ταλαντώσεις.

Αυτές οι ταλαντώσεις, λέει η NASA, προκαλούν πλημμύρες, οι οποίες πιθανότατα θα διαρκούν ένα μήνα ή και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις τους θα είναι πολύ πιο σοβαρές από το συνηθισμένο, ανάλογα με τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης.
ν

ν

Οι πλημμύρες, λοιπόν, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν και να ενταθούν, Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις παράκτιες περιοχές που θα πλημμυρίζουν επίσης συχνότερα λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Η άνοδος οφείλεται μεν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά ενισχύεται από τις ταλαντώσεις της Σελήνης, οι οποίες θα κάνουν συχνότερες τις πλημμυρίδες και πιο σπάνιο το φαινόμενο της αμπώτιδος, δηλαδή την πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Επειδή ο δρακωνικός κύκλος της Σελήνης διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια, η NASA πιστεύει ότι κατά το πρώτο ήμισυ του κύκλου δεν υπάρχουν απότομες μεταβολές στη στάθμη των θαλασσών. Καθώς όμως μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του κύκλου, τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα, ιδιαίτερα στις χώρες κοντά στον ισημερινό και στους δύο τροπικούς, ενώ θα είναι πιο ήπια όσο πλησιάζουμε στους πόλους,
ν

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ

Πόσο θα αυξηθούν οι πλημμύρες; Οι προβλέψεις της NASA είναι δυσοίωνες. Οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες από 2.000 πλημμύρες κάθε χρόνο έως το 2035.

Να σημειωθεί ότι το 2019 σε όλη τη Γη σημειώθηκαν 600 πλημμύρες σύμφωνα με την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (National Oceanic and Atmospheric Administration) των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι ο συνδυασμός της βαρυτικής έλξης του φεγγαριού, που προκαλεί την παλίρροια, και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από τις αναμενόμενες φυσικές καταστροφές.
ν

ν

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες πλημμύρες θα μπορούσαν να συμβούν συνεχόμενα, που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα.

Ανάλογα με τη θέση της Σελήνης, του Ήλιου και της Γης, ορισμένες πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πλημμύρες σε διαδοχικές ημέρες ή κάθε δεύτερη μέρα.

«Εάν πλημμυρίζει 10 ή 15 φορές το μήνα, μια επιχείρηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον χώρο στάθμευσης κάτω από το νερό. Οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν θα μπορούν να εργαστούν. Τελικά οι καταβόθρες που θα δημιουργηθούν θα αποτελέσουν απειλή για την δημόσια υγεία», δήλωσε ο Φιλ Τόμσον επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η NASA ελπίζει ότι η δημοσίευση αυτών των ευρημάτων θα κινητοποιήσει τις αρχές των παράκτιων πόλεων να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν πάρα πολλές καταστροφές.
ν

 


Translate this post