Πώς γίνεται η αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα (vid)

Κατηγορία Παραδόσεις

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το συγκλονιστικό γεγονός της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα είναι ένα θαύμα που τελείται μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Χριστιανοί προσκυνητές παρευρίσκονται στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Πηγή: YouTube

ν

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ εμφανίστηκε και εφέτος στο Ναό της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Μεγάλο Σάββατο, μια ημέρα πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Με το Ισραήλ να χαλαρώνει τους περιορισμούς λόγω Covid-19, εκατοντάδες προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για την μυστηριακή τελετή.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι μια φορά το χρόνο, μια γαλάζια φλόγα βγαίνει από τον τάφο του Ιησού Χριστού που βρίσκεται βαθιά μέσα στην εκκλησία. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε φλεγόμενη στήλη, την οποία οι κληρικοί χρησιμοποιούν για να ανάβουν κεριά που θα μεταδώσουν ο Άγιο Φως στους προσκυνητές.

Η τελετή, που συμβολίζει την ανάσταση του Ιησού, συγκεντρώνει συνήθως δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές, αλλά το 2020 αμαυρώθηκε από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Πέρυσι, όταν ο Έλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ΄ βγήκε στο προαύλιο για να μεταδώσει τη φλόγα, η αυλή ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια, με ελάχιστους κληρικούς με μάσκες και Ισραηλινούς αστυνομικούς να παρακολουθούν.
ν

ν

Αυτή τη φορά, η μυστηριακή τελετή έγινε ενώπιον ενός πολύ μεγαλύτερου πλήθους πιστών, καθώς το Ισραήλ έχει μειώσει τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Αναστάσεως στην ανθρωπότητα. Στο Ναό επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και όσοι πιστοί είχαν εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, για να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Το κυβερνητικό αεροσκάφος με το Άγιος Φως αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 18:30.
ν

 


Translate this post