Πάσχα: Το «τετέλεσται» του Ιησού και το «νενικήκαμεν» του Φειδιππίδη

Κατηγορία NEWS, Opinion

OPINION

Youmagazine Newsroom

 

Το μήνυμα ενός Αγγλικανού επισκόπου για το Πάσχα με ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα και τον στρατιώτη του Μαραθώνα.

Βελάσκεθ: Η σταύρωση του Χριστού (17ος αιώνας, Μουσείο Πράντο, Μαδρίτη). Δεξιά: “Ο Στρατιώτης του Μαραθώνα” γλυπτό του Jean-pierre Cortot (1787-1843), Μουσείο Λούβρου. Πηγή: Wikimedia Commons

v

ΕΞΕΠΛΗΞΕ αρκετούς ομογενείς της Αυστραλίας ο Αγγλικανός Επίσκοπος Νοτίου Σίδνεϊ, Michael Stead, καθώς στο μήνυμά του προς τους πιστούς για το Πάσχα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Καθεδρικό του Αγίου Ανδρέα και σε αντίστοιχο άρθρο γνώμης του στην Sydney Morning Herald, ο Επίσκοπος επεσήμανε την «κανονικότητα» εορτασμού του Πάσχα φέτος για τους Καθολικούς.

Πέρυσι ως γνωστόν ο κορονοϊός… ακύρωσε τις πασχαλινές θρησκευτικές εκδηλώσεις για όλους τους Χριστιανούς.

«Νικήσαμε την Covid;» ρωτά ο Επίσκοπος για να απαντήσει ο ίδιος: «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη. Αλλά για τους Χριστιανούς σαν και εμένα, κηρύσσουμε νίκη κάθε Πάσχα».

Η νίκη του Χριστού επί του θανάτου δεν είχε τις πιθανότητες υπέρ της, τονίζει, συμπληρώνοντας πως του θυμίζει τη νίκη των Ελλήνων ενάντια των Περσών.

Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

Το 490 π.Χ. η Περσία είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού τότε κόσμου και στράφηκε κατά της Ελλάδας και ειδικά εναντίον των Αθηναίων.

Οι Πέρσες έφτασαν με τον στόλο τους στην ανατολική ακτή της Αττικής και στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα.

Ο στρατός των Αθηναίων έσπευσε να τους αντιμετωπίσει και παρότι η αναλογία ήταν εναντίον τους, ένας προς τρεις, κέρδισαν τη μάχη.

Έστειλαν τον πιο γρήγορο δρομέα, τον Φειδιππίδη, να μεταφέρει τα χαρμόσυνα νέα στην πόλη της Αθήνας. Αυτός έτρεξε πάνω από 40 χιλιόμετρα, από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, κάτι που αποτελεί την έμπνευση για τον Μαραθώνιο.

Φτάνοντας στην Αθήνα, μη έχοντας άλλες δυνάμεις, είπε το «νενικήκαμεν» και ξεψύχησε.

Η λέξη «νίκη», επεσήμανε ο Επίσκοπος για να γίνει κατανοητός, είναι γνωστή σήμερα ανά τον κόσμο μέσω της εταιρίας Nike.

Η εικόνα αυτή, συνέχισε, ο Φειδιππίδης, να λέει το «Νενικήκαμεν» και έπειτα να αφήνει την τελευταία του πνοή είναι παρόμοια με την κραυγή νίκης του Χριστού επί του σταυρού: «Τετέλεσται».

Η λέξη αυτή δε σημαίνει «τελείωσε» με την έννοια του τέλους σε κάτι, αλλά με την έννοια της εκπλήρωσης, της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τον Επίσκοπο, που πρόσθεσε:

Αυτό που μοιάζει με απόλυτη ήττα, ο θάνατος σε κατάσταση αγωνίας, καταδεικνύει τρεις ημέρες αργότερα πως είναι ένα γεγονός μεγάλης νίκης, όταν ο Χριστός αναστήθηκε.

Αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον σταυρό ο Χριστός κατάφερε νίκη επί της αμαρτίας και του θανάτου και έπειτα εξηγέρθη νικητής από τον τάφο για να το αποδείξει.

Η Ανάστασή του επιδεικνύει πως υπάρχει μέλλον πέρα από αυτού του κόσμου και πως ο Χριστός είναι το κλειδί για τη συμμετοχή μας για τη ζωή στον επερχόμενο κόσμο.

Η νίκη του Χριστού δεν ήταν για τον εαυτό του μόνο. Ήταν για εμάς. Ο Ιησούς φώναξε το δικό του «νενικήκαμεν» αν θέλετε. Η κραυγή του Κυρίου «τετέλεσται» είναι μία έντονη δήλωση πως το έργο του για τη σωτηρία μας ολοκληρώθηκε 

Σε μία χρονιά που η Covid-19 μας κατέστησε σαφή τη δική μας αδυναμία και θνησιμότητα, ανέφερε ο Επίσκοπος, το Πάσχα μας καταδεικνύει πως υπάρχει ελπίδα πέρα από τον θάνατο σε αυτόν κόσμο.

Η Ανάσταση του Ιησού προοιωνίζει και εγγυάται και τη δική μας Ανάσταση. Ο Χριστός μας προσφέρει μια ζωή πέρα από το θάνατο…

Γι’ αυτό το Πάσχα είναι η σπουδαιότερη γιορτή στο Χριστιανικό ημερολόγιο. Γιορτάζουμε τη νίκη που κατάφερε ο Ιησούς για εμάς. Το Πάσχα είναι για τους Χριστιανούς μια ημέρα νίκης!

Πηγή: Νέος Κόσμος
ν

 


Translate this post