Αίγυπτος: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αιγυπτιολόγοι αποκαλύπτουν σπάνιους τάφους πριν από τους Φαραώ, σε κοντινή απόσταση από την ύστερη περίοδο των Υκσώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.

Τα ευρήματα στην επαρχία Ντακάλια βόρεια του Καΐρου θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε δύο σημαντικές μεταβατικές περιόδους στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με αιγυπτιολόγους.

Οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν 68 τάφους από την περίοδο της πόλης Βούτος (Βουτώ) που ξεκίνησε γύρω στο 3300 π.Χ. και 5 από την περίοδο Νακάντα Β;, ακριβώς πριν από την εμφάνιση της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου γύρω στο 3100 π.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Περιλαμβάνουν επίσης 37 τάφους από την εποχή των Υκσώς, που άρχισαν να μεταναστεύουν από την χερσόνησό του Σινά στην Αίγυπτο γύρω στο 1800 π.Χ.
ν

Άποψη του χώρου με τους εκατό και πλέον τάφους στο Δέλτα του Νείλου (Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου)
ν

«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νεκροταφείο επειδή συνδυάζει ορισμένες από τις πιο πρώιμες περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας με μια άλλη σημαντική εποχή, την περίοδο των Υκσώς», δήλωσε η Σαλίμα Ικράν, αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Οι αιγυπτιολόγοι εργάζονται για να καταλάβουν πώς οι Αιγύπτιοι και οι Υκσώς ζούσαν μαζί και σε ποιο βαθμό οι τελευταίοι αποδέχθηκαν τις αιγυπτιακές παραδόσεις».
v

Οι τάφοι της Βουτώ έχουν ωοειδές σχήμα και τα σώματα είναι τοποθετημένα μέσα σε αυτούς σε καθιστή θέση. (Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου)
ν

Οι τάφοι της Βουτώ έχουν ωοειδές σχήμα και τα σώματα είναι τοποθετημένα μέσα σε αυτούς σε καθιστή θέση, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μερικοί από τους τάφους της περιόδου Νακάντα περιελάμβαναν κυλινδρικά και αχλαδόμορφα αγγεία με προσφορές προς τις θεότητες του Άδη.

Από την άλλη πλευρά, οι τάφοι των Υκσώς είναι κυρίως ημιορθογώνιοι με τα σώματα τοποθετημένασε πλήρη έκταση, με το κεφάλι να βλέπει προς τη δύση, όπως γίνεται σήμερα.

«Η αποστολή ανακάλυψε επίσης μια ομάδα από φούρνους, εστίες, υπολείμματα θεμελίων οπτοπλινθοδομής , πήλινα αγγεία, φυλακτά, ειδικά σκαραβαίους, μερικοί από τους οποίους ήταν φτιαγμένοι από ημιπολύτιμους λίθους και κοσμήματα όπως ενώτια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Υκσώς ή Υξώς είναι μυστηριώδης λαός που εισέβαλε στην Αίγυπτο, πιθανώς από τη θάλασσα νοτίως της Κρήτης, γύρω στα 1700 π.Χ. Αφού κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου, ίδρυσαν ανεξάρτητα βασίλεια.

Η προέλευση των Υκσώς δεν είναι απόλυτα σαφής. Η ονομασία τους θεωρείται ότι αποτελεί ελληνική απόδοση των λέξεων hega-khase, που σημαίνει βασιλιάς ξένης χώρας. Κατά τον εξελληνισμένο Αιγύπτιο ιερέα Μανέθωνα, που έγραψε έργο με τίτλο Αιγυπτιακά, η ονομασία Υκσώς προήλθε από δυο λέξεις της αρχαίας ιερής γλώσσας της Αιγύπτου, τις λέξεις υκ (= βασιλιάς) και σως (= ποιμένας).
ν

The Tomb of Tutankhamun | Lost Treasures of Egypt | National Geographic
ν

ν

 


Translate this post