Αυστραλία: Πορείες για την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων κ.ά.

Κατηγορία NEWS, Ιστορία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Πορείες στις 24 Απριλίου στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη για την αναγνώριση των Γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και άλλων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης στοχεύουν στο να καταδικάσει η Αυστραλία την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πηγή: Νέος Κόσμος

ν

ΠΟΡΕΙΕΣ για να τιμηθεί η μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους πληθυσμούς των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας, καθώς και των Ασσυρίων διοργανώνονται για τις 24 Απριλίου στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει τις εν λόγω Γενοκτονίες.

Τις πορείες διοργανώνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης», σε συνεργασία με τις Ασσυριακές και τις Αρμενικές κοινότητες.

Εφέτος είναι η 106η επέτειος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, πράξη που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ή να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτό το «έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού».

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915.

Υπολογίζεται ότι οι Νεότουρκοι εξόντωσαν από 600.000 έως 800.000 Αρμένιους, ενώ Δυτικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Τις γενοκτονίες έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα 32 χώρες.
ν

Απρίλιος 1915. Αρμένιοι άμαχοι, οδηγούμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, περνώντας μέσα από το Χαρπούτ (Kharpert), οδηγούνται σε φυλακή στην κοντινή Μεζιρέχ (Mezireh) σημερινή Ελαζίκ (Elazig). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 έως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 έως 1.200.000 ψυχές.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων αναφέρεται στη μαζική σφαγή του ασσυριακού / χαλδαϊκού / συριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο του 1922-1925. Τη Γενοκτονία έκαναν οθωμανικές και κουρδικές δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το συνολικό αριθμό των νεκρών Ασσυρίων είναι ποικίλες. Σύγχρονες εκθέσεις εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών στις 250.000. Ορισμένες πηγές που δεν διαθέτουν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν μέχρι και 750.000 νεκρούς.
ν

Σμύρνη 1922. Έλληνες θρηνούν συγγενείς τους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Δεδομένων των επιθετικών ενεργειών του σημερινού τουρκικού καθεστώτος, η άσκηση πίεσης στην Αυστραλιανή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια ισχυρότερη στάση σε αυτά τα θέματα είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για να τιμήσει τις αναμνήσεις των προγόνων μας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αρμενία υποστηρίζονται από μια ισχυρή διασπορά.

Λεπτομέρειες για την πορεία στην Μελβούρνη: Εκκίνηση στις 2 μ.μ. από Federation Square.

Email: info@pontos.org.au

Λεπτομέρειες για την πορεία στο Σίδνεϊ: Εκκίνηση στις 3 μ.μ. από The Domain.

Email: info@pontos.org.au

Υπογραφές

Peter Stefanidis, President
Nikolaos Makridis, Secretary
ν

 


Translate this post