Πωλείται σε δημοπρασία το μπαρ από το γιοτ του Χίτλερ

Κατηγορία NEWS, Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βγαίνει σε πλειστηριασμό το Αρ Ντεκό μπαρ στο οποίο συνήθιζε να σερβίρει ποτά στους επισκέπτες του ο μεγαλομανής δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ.

Το μπαρ του Χίτλερ. Πηγή: Alexander Historical Auctions

ν

ΕΝΑ Αρ Ντεκό μπαρ, στο οποίο συνήθιζε να σερβίρει ποτά στους καλεσμένους του ο μεγαλομανής δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ, πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό στην τιμή των 250.000 δολαρίων, αφού προηγουμένως ήταν κρυμμένο για επτά δεκαετίες σε μια φάρμα του Μέριλαντ.

Η Αρ Ντεκό, που σημαίνει «Διακοσμητική Τέχνη», ήταν διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα, το οποίο επικράτησε από το 1925 μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η τεχνοτροπία της Αρ Ντεκό έσπασε κάθε δεσμό με την επικρατούσα τότε «νέα τέχνη» (Αρ Νουβό) και αναζήτησε μια νέα έκφραση στην αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τις γραφικές τέχνες.

Αυτό το αξιοσημείωτο κομμάτι ιστορίας προέρχεται από το “Grille”, μια κορβέτα κλάσης aviso που ανήκε στον πολεμικό στόλο της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία είχε μετατραπεί σε κρατικό γιοτ κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
ν

Η γερμανική κορβέτα “Grille” κλάσης aviso, μήκους 135 μέτρων, που εκτελούσε χρέη θαλαμηγού του Χίτλερ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το “Grille”, ένα ελαφρώς θωρακισμένο και οπλισμένο πλοίο 135 μέτρων, ναυπηγήθηκε στη ναζιστική Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και χρησιμοποιήθηκε από το γερμανικό ναυτικό αρχικά για τη φιλοξενία κορυφαίων στρατιωτικών και αργότερα άλλων κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Χίτλερ.

Το Μάιο του 1937, μετέφερε την γερμανική στρατιωτική αντιπροσωπεία στη Βρετανία για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

Μετά τον πόλεμο, το “Grille” αγοράστηκε από λιβανική εταιρεία. Το 1948, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Haganah, προσπάθησε να το ανατινάξει, πιστεύοντας λανθασμένα ότι το Λιβανικό Ναυτικό θα το χρησιμοποιούσε για να επιτεθεί στη Χάιφα.

Το πλοίο επισκευάστηκε και το 1949 έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να πωληθεί. Δεν βρέθηκε όμως αγοραστής και το “Grille” έδεσε στη Νέα Υόρκη όπου έμεινε αδρανές για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο μεταξύ έγινε τουριστικό αξιοθέατο.

Τον Απρίλιο του 1951, πουλήθηκε για παλιοσίδερα στην North American Smelting and Refining Company. Μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία Doan Salvage Yard στο Bordentown του Νιου Τζέρσυ όπου και διαλύθηκε.

Από το πλοίο σώθηκε το περίτεχνο μπαρ στο οποίο ο Χίτλερ συνήθιζε να σερβίρει ποτά στους καλεσμένους του.
ν

ν

Το μπαρ στην ουσία είναι τα τρία τέταρτα μιας υδρογείου σφαίρας, Τα κομμάτια είναι συγκολλημένα με χαλύβδινες ράβδους που επέχουν θέση παράλληλων και μεσημβρινών.

Όταν βλέπει κάποιος τη σφαίρα από μακριά, φαίνεται να αιωρείται στον αέρα με τον μπάρμαν στη μέση. Η παρτίδα περιλαμβάνει πέντε σκαμπό μπαρ από ορείχαλκο με επένδυση, ένα από τα οποία διατηρεί το αρχικό ύφασμα.
ν

Ο θόλος του μπαρ. Πηγή: Alexander Historical Auctions
ν

Το εσωτερικό του μπαρ με τα ράφια για τα ποτά. Πηγή: Alexander Historical Auctions
ν

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο δημοπρασιών Alexander Historical Auctions, που πρόκειται να βγάλει το μπαρ σε πλειστηριασμό στο τέλος αυτού του μήνα, το σπάνιο αυτό κομμάτι διασώθηκε από το “Grille” όταν διαλύθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο πατέρας του σημερινού πωλητή ήταν φίλος με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Doan Salvage Yard, όπου διαλύθηκε το πλοίο και έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να το αγοράσει.
ν

Από τη διάλυση του πλοίου στα αμερικανικά ναυπηγεία του Νιου Τζέρσυ το 1951. Πηγή: YouTube
ν

 


Translate this post