Ανατολική περίπολος: Η νέα ποιητική δουλειά του Νίκου Σουβατζή (Ηδυέπεια)

Κατηγορία MAGAZINE, Λογοτεχνία

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Σουβατζή με τίτλο “Ανατολική περίπολος”.

Πηγή: News Media

v

Ο ΝΙΚΟΣ Σουβατζής φέρνει μια νέα πνοή στη νεοελληνική ποίηση. Η “Ανατολική περίπολος”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια, είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του. Στην εργογραφία του υπάρχει μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Αναχώρηση” και μια προγενέστερη ποιητική συλλογή με τίτλο “Χειμερινή ισημερία”.

Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά κι έχουν μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες – ισπανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Ο Νίκος Σουβατζής γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1977. Έχει σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Υπήρξε συντάκτης στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο. Διατηρεί το ιστολόγιο chimerianarki.wordpress.com. Η ποίησή του είναι κοινωνική και ανθρωπιστική. Μιλά για την αδικία, την προσφυγιά, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τη βία, για όσα πονάνε το συνειδητοποιημένο κι ευαίσθητο άτομο. Στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και στέκεται απέναντι στην κοσμική εξουσία. Η γλώσσα του είναι πολύχρωμη και πλούσια, αλλά έχει το χάρισμα να γίνεται κατανοητή από τον κάθε αναγνώστη. Τα λυρικά μανιφέστα του ταράσσουν και συγκινούν.

Τις νύχτες οι κάμαρές τους
θυμίζουν τις φωτεινές επιγραφές
απ’ τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Η ζωή τους ένα μοναχικό σεργιάνι
σε έρημους δρόμους
με μόνο την ποίηση
να ζεσταίνει τα παγωμένα τους χέρια.

Την ώρα που ξεθωριάζουν τα όνειρα
μαζεύουν στο προσκέφαλό τους
όλη την ορφάνια του κόσμου
και παραδίνονται
στον ανήσυχο ύπνο τους
.

Το βιβλίο “Ανατολική περίπολος” (ISBN: 978-618-5471-26-2) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια, Βαρβιτσιώτη 6, Νέος Κόσμος, 11744, Αθήνα.
ν

 


Translate this post