Η ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών» στη Βουλή των Ελλήνων από τη Γαλλία

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση δώρισε ένα μνημειώδες έργο στη Βουλή των Ελλήνων.

Το έργο του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών». Wikimedia Commons

ν

«ΣΗΜΕΡΑ η Βουλή των Ελλήνων υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο καλλιτεχνικά και διπλωματικά έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στο Κοινοβούλιο».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την τοποθέτηση του τοιχοτάπητα του 18ου αιώνα με θέμα «Η Σχολή των Αθηνών», που από σήμερα θα κοσμεί τη Βουλή των Ελλήνων, μετά από προσφορά του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ως μια χειρονομία τιμής προς τη χώρα μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Η Σχολή των Αθηνών συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία», τόνισε ο Γάλλος Πρέσβης, κ. Patrick Maisonnave.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι η πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε, το 1775, από το περίφημο εργοστάσιο Γκομπλέν στο Παρίσι, που ο  συγκεκριμένος τοιχοτάπητας φεύγει από τη Γαλλία, αλλά «επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη της Σχολής, της οποίας με τόση καλλιτεχνική έμφαση αποδίδει».

Το μνημειώδες έργο, που αποτελεί κατά τους ειδικούς την «τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος», αναρτήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, αντικριστά στην κύρια είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας, και ευρισκόμενη ανάμεσα στα μεγάλα πορτραίτα των Ελλήνων διαφωτιστών και των Ευρωπαίων φιλελλήνων που τάχθηκαν στην απελευθέρωση του Γένους, θα αποτελεί ένα από τα λαμπρά εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
ν

Η τοποθέτηση της ταπισερί στην Ελληνική Βουλή. Image: Supplied/Βουλή των Ελλήνων
ν

Με φόντο την εκπληκτική ταπισερί, που απεικονίζει τους μεγάλους φιλοσόφους της ελληνικής αρχαιότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Σήμερα, παρουσία του εξοχοτάτου Πρέσβη της φίλης Γαλλίας, κ. Patrick Maisonnave, η Βουλή, τρεις μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής μας Επαναστάσεως, το 1821, υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων.

Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες, τη χαρά και την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Richard Ferrand, ο οποίος μας προσέφερε αυτόν τον εξαίρετο τοιχοτάπητα που παρουσιάζει τη «Σχολή των Αθηνών», τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Ο τοιχοτάπητας, ο οποίος για πρώτη φορά απ’ όταν τεχνουργήθηκε, το 1775, από τον περίφημο οίκο Gobelins στο Παρίσι, φεύγει από τη Γαλλία. Φεύγει μεν, αλλά μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφει στην Αθήνα, επιστρέφει δηλαδή στην πόλη τη Σχολή της οποίας με τόση καλλιτεχνική έμφαση αποδίδει.

Αυτή η παράσταση των Ελλήνων φιλοσόφων, που κοσμεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως, αλλά και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, πρωτογενώς βρίσκεται ως νωπογραφία στο Βατικανό. Είναι έργο του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαήλ.

Η όλη ιδέα την περίοδο της Αναγέννησης να κοσμήσουν το παλάτι του Βατικανού με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους σχετίζεται με την αντίληψη της εποχής εκείνης ότι η χριστιανική διδασκαλία ήταν σε πλήρη αρμονία με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτό ήταν το πνεύμα των μορφωμένων ανθρώπων της εποχής της Αναγέννησης.

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 19 Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
ν

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave και δεξιά ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Image: Supplied/Βουλή των Ελλήνων
ν

 


Translate this post