Ελλάδα: Αύξηση του στρες, του θυμού και της μοναξιάς λόγω lockdown (vid)

Κατηγορία NEWS, Ψυχολογία, Ελλάδα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τριπλάσια αύξηση «κρουσμάτων» στρες, θυμού και μοναξιάς στην Ελλάδα λόγω lockdown κατέγραψε παγκόσμια έρευνα.

Image credit: Pixabay20

ν

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ αύξηση «κρουσμάτων» στρες, θυμού και μοναξιάς στην Ελλάδα λόγω περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες κατέγραψε παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 110.000 εθελοντές από 147 χώρες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο τρίτα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας (COH-FIT) για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, δήλωσαν πως ένιωθαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όλα αυτά τα συναισθήματα και μάλιστα η αύξηση ήταν διπλάσια ή και τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία για την καλύτερη ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού Covid-19, αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας.

Στην χώρα μας η αύξηση των ψυχολογικών κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας 40-64 ετών, ηλικιωμένοι >65 έτη) ενώ οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που σχεδόν στο σύνολό τους παρουσίασαν μια σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση.

Όπως φαίνεται, η καραντίνα επηρεάζει το ίδιο αρνητικά και τα δύο φύλα.

Στον αντίποδα αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουϊστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν σχεδόν στο σύνολό τους αλτρουϊστική συμπεριφορά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, καθώς εκεί δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η τριπλάσια αύξηση «κρουσμάτων» στρες, θυμού και μοναξιάς στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αποδεχτεί παθητικά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και δεν αντιδρούν με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες και πρόσφατα στην πόλη Χάντινγκτον Μπιτς (νότια του Λος Άντζελες) κατά των περιορισμών που επέβαλε ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.
ν

California Rejects Curfew & Lockdown Orders! Huntington Beach Protest Against Gavin Newsom | An0maly – News Analysis
ν

ν

 


Translate this post