Έλληνας καθηγητής εμπνέει τους μαθητές του στον χώρο του διαστήματος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εκπαίδευση

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Βράβευση του Μιχαήλ Πακάκη, διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης στις Επιστήμες του Διαστήματος, στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

O ομογενής καθηγητής, Μιχαήλ Πανορμίτης Πακάκης, που εμπνεύστηκε την ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης στις Επιστήμες του Διαστήματος στη Βικτώρια (Victorian Space Science Education Centre ‒ VSSEC). Πηγή: News Media

ν

«ΓΙΑΤΙ να μην το κάνεις κι εσύ, εάν πιστεύεις τόσο πολύ σε αυτό;» ήταν το ερώτημα που έθεταν πολλοί, όταν ο ομογενής καθηγητής Θετικών Επιστημών, Μιχαήλ Πανορμίτης Πακάκης (Michael Panormitis Pakakis), επέστρεψε κατενθουσιασμένος, από το Space Camp της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, το 2001.

Ανάλογο πρόγραμμα που να επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των μαθητών στις διαστημικές επιστήμες και στην Αστρονομία, δεν υπήρχε τότε στην πολιτεία Βικτώρια αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Αυστραλία, εξήγησε ο ομογενής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης στις Επιστήμες του Διαστήματος της Βικτώριας (Victorian Space Science Education Centre ‒ VSSEC) στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», με αφορμή τη βράβευσή του με το Medal of the Order of Australia, την περασμένη εβδομάδα.

Είχε ήδη διαπιστώσει εκείνη την εποχή, ως καθηγητής Γυμνασίου, ότι οι μαθητές του έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον στις επιστήμες όταν το μάθημα επικεντρωνόταν στα ταξίδια του διαστήματος.

Κάθε τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας, εξηγεί, συνδέεται με το χώρο του διαστήματος. Συνδέεται επίσης και με κάθε πτυχή του προγράμματος STEM (όπως ονομάζεται το μαθητικό πρόγραμμα που εστιάζει στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά).

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το πρόγραμμά μας έχει αυτή την τεράστια απήχηση στους μαθητές», λέει ο κ. Πακάκης.
ν

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης στις Επιστήμες του Διαστήματος της Βικτώριας στην Αυστραλία. Βρίσκεται στο Strathmore, προάστιο της Μελβούρνης, περίπου 10 χλμ βορειοδυτικά της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής. Πηγή: CCS
ν

«Πρέπει να καλλιεργήσεις το ενδιαφέρον των μαθητών για το διάστημα από νωρίς», λέει ο καθηγητής.

Το 2001, ο κ. Πακάκης υπέβαλε στην κυβέρνηση της Βικτώριας την πρότασή του για την ίδρυση ενός Κέντρου Διαστημικών Σπουδών, η οποία και έγινε δεκτή.

Η πολιτεία διέθεσε το ποσόν των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων και μετά από πέντε χρόνια το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαστημικών Επιστημών της Βικτώριας (Victorian Space Science Education Centre ‒ VSSEC) άνοιξε τις πόρτες του στους μαθητές.

Το κέντρο βρίσκεται στο Strathmore Secondary College, όπου ο κ. Πακάκης είναι και καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του σχολείου.
ν

Οι αίθουσες του σχολείου διαθέτουν πραγματική διαστημική τεχνολογία. Πηγή: STEM/Victorian Government
ν

«Η βράβευσή μου με το Medal of the Order of Australia, αναγνωρίζει όλα αυτά που έχουμε καταφέρει μαζί με την φοβερή ομάδα στην οποία συμμετέχω», λέει ο καθηγητής Πακάκης.

Περισσότεροι από 200.000 μαθητές έχουν περάσει από τις τάξεις του VSSEC από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, ενώ τα επόμενης γενιάς προγράμματά του εφαρμόζονται σε αρκετά σχολεία της πολιτείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αξιόλογος ομογενής βραβεύεται για τον ζήλο και την προσφορά του σε αυτό τον χώρο.

Το 2007 έλαβε το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου La Trobe, για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην επιστήμη. Ακόμα και η NASA τον αναγνώρισε για την συνεισφορά του στην εκπαίδευση του διαστήματος το 2001.
ν

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο κ. Πακάκης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1962 και ήρθε στην Αυστραλία με το «Πατρίς» όταν ήταν μόνο δύο χρόνων.

«Όταν οι Αμερικανοί προσγειώθηκαν στο φεγγάρι ‒θυμάμαι ότι το είχα δει στην τηλεόραση στο Δημοτικό Σχολείο Fawkner‒ είπα στους γονείς μου ότι θα ακολουθήσω θετικές επιστήμες».

«Πάντα μου άρεσε να βοηθάω τους άλλους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, έδινα ιδιαίτερα μαθήματα και ήταν τότε που αποφάσισα ότι η εκπαίδευση είναι αυτό που πραγματικά απολάμβανα/

»Στην οικογένειά μας μιλάμε όλοι ελληνικά […] Η ελληνική γλώσσα μάς έχει βοηθήσει στην επιστημονική ορολογία την οποία κατανοούμε με μεγαλύτερη ευκολία τη στιγμή που άλλοι δυσκολεύονται να το κάνουν.

»Δεν έχει σημασία ποιον τομέα της επιστήμης θα μελετήσω – πάντα κάτι θα βρω που να συνδέεται με την Ελλάδα», λέει ο καθηγητής και προσθέτει «Είμαι πολύ περήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά, αλλά είμαι και περήφανος που βρίσκομαι στην Αυστραλία, μια χώρα που προσφέρει τόσες ευκαιρίες εάν είσαι διαθέσιμος να εργαστείς σκληρά».

Όσον αφορά το μέλλον του Διαστημικού Κέντρου της Βικτώριας, ο επόμενος στόχος είναι ανάπτυξη της Κβαντικής Υπολογιστικής, ένας χώρος που αναμένεται να έρθει στο επίκεντρο στα επόμενα τριάντα χρόνια.

Το VSSEC προετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα, που θα απευθύνεται σε 16χρονους μαθητές, ώστε να καταπιαστούν με έναν τομέα των επιστημών που είναι ακόμα στο μέλλον. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φόρα παγκοσμίως.
ν

 


Translate this post