Το πολύ το κινητό κάνει το παιδί φυτό, λένε οι Γάλλοι

Κατηγορία Παιδί & Γονείς, Εκπαίδευση

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Youmagazine Newsroom

 

Η Γαλλία απαγόρευσε τα κινητά σε Δημοτικά και Γυμνάσια, κατόπιν απόφασης του υπουργού Παιδείας της χώρας.

ν

ΑΠΟ ΤΟΝ Σεπτέμβριο του 2018, η Γαλλία προχωρά στην απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό στα σχολεία του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας. 
Ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή που υπήρχε ως πρόταση στο εκλογικό μανιφέστο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, θα ενθαρρύνει τους μαθητές να δραστηριοποιούνται έξω από τις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια του διαλείμματος ενώ παράλληλα θα καταπολεμήσει φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού. 
«Στη σημερινή εποχή τα παιδιά δεν παίζουν, είναι όλα μπροστά από τα smpartphones και από εκπαιδευτικής άποψης αυτό αποτελεί πρόβλημα. Είναι σημαντικό τα παιδιά ηλικίας κάτω των επτά ετών να μη βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη τηλεφώνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος υπουργός. 
Οι μαθητές στη Γαλλία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά οι νέοι περιορισμοί θα τους εμποδίζουν να τα χρησιμοποιούν στη διάρκεια των διαλειμμάτων και του μεσημεριανού τους γεύματος. 
Ο Μπλανκέ που περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν ως ζήτημα «δημόσιας υγείας», παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ακόμη γίνει προτάσεις ως προς τα πρακτικά ζητήματα της απαγόρευσης, όμως είπε ότι μια λύση θα ήταν τα σχολεία να παρέχουν ειδικά αποθηκευτικά ερμάρια όπου οι μαθητές θα μπορούν να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στη διάρκεια της ημέρας.
ν

Στη Βρετανία, ορισμένα σχολεία έχουν απαγορεύσει πειραματικά τη χρήση των κινητών τηλεφόνων, όπως η σχολή Benendon στο Κεντ της Αγγλίας. Image: Supplied
ν

Η πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν ισχύει μόνο για τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους αλλά και των διακοπών, ενώ για τους μαθητές του Λυκείου η απαγόρευση δεν ισχύει, καθώς τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. 
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στα smartphones. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 75% των εφήβων έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ το 22% μπαίνει κατά μέσο όρο δέκα φορές την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς ότι πρέπει να περιορίζουν τη χρήση κινητών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, προκειμένου τα παιδιά τους να μην εθίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία και τα βιντεοπαιχνίδια.
Εκτός των άλλων παθήσεων, η χρήση του κινητού προκαλεί συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των εξαρτημένων ατόμων, καθώς αδρανοποιεί τον εγκέφαλο και μετατρέπει το παιδί σε φυτό ή μάλλον σε ζόμπι.

 


Translate this post