Covid-19: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πλούσιοι κέρδισαν 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι φτωχοί έχασαν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επιγραφή σε παράθυρο φοιτητικής εστίας στο Μπρίστολ με τη φράση “Eat The Rich”, τη μέρα που ανακοινώθηκε το νέο lockdown στη Βρετανία κατά του κορονοϊού το Νοέμβριο του 2020. Image credit: Paul Childs

ν

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ δύο πρωτοσέλιδα που δείχνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της νόσου Covid-19 στις δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτών από τις οποίες αποτελείται ο κόσμος: τους ισχυρούς και τους αδύναμους, τους ευνοημένους και τους άτυχους, τους λίγους και τους πολλούς.

Ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού έχουν προκαλέσει στρατιές ανέργων (114 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους σε παγκόσμιο επίπεδο) και «ημιεργαζόμενων» που ζουν με κρατικά επιδόματα, ενώ έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος των χωρών (στην Ελλάδα το 2020 το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στα 370 δισ. ευρώ και στο 224% του ΑΕΠ από 210% που υπολογιζόταν, με προοπτική στο τέλος του 2021 να έχει σκαρφαλώσει στο 245% του ΑΕΠ), ενώ έχουν φέρει χιλιάδες επιχειρήσεις στο χείλος της χρεοκοπίας και έχουν καταστήσει πολλά κράτη φτωχότερα (π.χ. το 21% των Ευρωπαίων πολιτών ή 92,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας), κάποιοι λίγοι, ελάχιστοι, ούτε χίλια άτομα, βγήκαν κερδισμένοι από την πανδημία: είναι οι υπερπλούσιοι αυτού του πλανήτη.

Αυτή τη φοβερή –και απάνθρωπη‒ ανισότητα αποτυπώνουν δύο πρωτοσέλιδα.

Το πρώτο, του Business Insider, μας πληροφορεί: «Οι δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας»∙ το δεύτερο, του βρετανικού Guardian, κραυγάζει: «Οι εργαζόμενοι έχασαν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω Covid-19, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μεν πλούσιοι κέρδισαν 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι δε φτωχοί έχασαν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι φτωχοί είναι αμέτρητοι και ανώνυμοι, όπως οι κόκκοι της άμμου σε μια ακρογιαλιά.

Οι πλούσιοι είναι λίγοι –λιγότεροι από μια χιλιάδα– και γνωστοί.  

Ανάμεσά τους ο Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Έλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν της Google, ο Γουόρεν Μπάφετ. Ο τελευταίος κέρδισε από τον περασμένο Μάρτιο περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο ποσό, δηλαδή 20 δισεκατομμύρια δολάρια, κέρδισε και ο Μπιλ Γκέιτς μεταξύ Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Όλοι αυτοί εφαρμόζουν το δόγμα του Αμερικανού βαρόνου ληστή του 19ου αιώνα, Τζον Ν. Ροκφέλερ, ο οποίος παραδέχτηκε: «Πάντα προσπαθούσα να μετατρέψω κάθε καταστροφή σε ευκαιρία».

Όπως σημειώνει το BBC, η αύξηση του πλούτου των 10 πλουσιότερων ανδρών στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα κάλυπτε το κόστος εμβολιασμού κάθε ατόμου στον πλανήτη.

Αν είστε πεινασμένοι και θέλετε να χορτάσετε “Eat The Rich”.
ν

 


Translate this post