Μετά το lockdown: 3,2 εκατ. Έλληνες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η τραγική ιστορία της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στην Ρόδο, καθώς η μητέρα της βρέθηκε χωρίς δουλειά εξαιτίας του lockdown.

ν

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ η ιστορία της μητέρας από τη Ρόδο που είδε την 9χρονη κόρη της να λιποθυμά από την πείνα. Το περιστατικό που συνέβη στις αρχές της εβδομάδας, όσο η άνεργη μητέρα περίμενε σε ένα τοπικό φούρνο για να αγοράσει λίγο ψωμί, υπογραμμίζει την απελπισμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά ή που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, επιχειρούν να τα βγάλουν πέρα άλλοι χωρίς χρήματα και άλλοι με το βοήθημα των 534 ευρώ.

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι και τα επίσημα στοιχεία, καθώς από αυτά προκύπτει ότι σε αναστολή βρέθηκαν τον Μάιο 600.000 εργαζόμενοι, ενώ, πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, 3.200.000 πολίτες βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας.

Η τραγική ιστορία της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στην Ρόδο, καθώς η μητέρα της βρέθηκε χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα μέσα στην κρίση του κοροναϊού, φέρνει στο προσκήνιο και άλλες ιστορίες ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο Νίκος Κεραμίδης είναι σε αναστολή από το Μάρτιο και αναγκάζεται να ζήσει την οικογένεια του με 534 ευρώ το μήνα. Και η Αγάπη Καρούση έχει να πάει στη δουλειά της 3 μήνες, ενώ τα μηνιαία έξοδα τρέχουν. Ο Θανάσης Σαμπράκος υπάλληλος ξενοδοχείου φοβάται ότι το εισόδημά του θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το Μάιο, ήταν σε αναστολή 600.000 εργαζόμενοι, στους οποίους καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Την ίδια ώρα, έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης το 2019, πριν χτυπήσει τα εισοδήματα η κρίση από το κοροναϊό, αποκαλύπτει ότι το 30% του πληθυσμού, δηλαδή 3.200.000 πολίτες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Αυτό σημαίνει πως 1 άτομο αναγκάζεται να ζήσει με 410 ευρώ το μήνα και μια τετραμελής οικογένεια με 860 ευρώ.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μετά την Βουλγαρία και Ρουμανία.
ν

 


Translate this post