Ο πρόεδρος του Μεξικού προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ομπραδόρ προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, λέγοντας: «Θα του παράσχουμε προστασία».

Αριστερά, ο πρόεδρος του Μεξικού και δεξιά ο Τζούλιαν Ασάνζ. Πηγή: Wikimedia Commons/Twitter

ν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προσέφερε ασυλία στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Λίγες ώρες πριν, βρετανικό δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα για έκδοση του 49χρονου Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ (Vanessa Baraitser) επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Έχοντας αποκαλύψει πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, ο Ασάνζ κατηγορείται για «κατασκοπεία» και σε περίπτωση παραπομπής του σε δίκη στις ΗΠΑ υπάρχει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ελευθερία του λόγου, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να στεφανώσει το τέλος της πολιτικής του καριέρας με μια πράξη φιλανθρωπίας, δίνοντας αμνηστία στον Ασάνζ. Το ίδιο αδιάφορη έμεινε και η κυβέρνηση της πατρίδας του Αυστραλού ακτιβιστή.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Μεξικού ευαισθητοποιήθηκε να προστατεύσει τον καταδιωκόμενο δημοσιογράφο.

«Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και αξίζει να του δοθεί μια ευκαιρία. Είμαι πρόθυμος να τον συγχωρήσω», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Θα του παράσχουμε προστασία».

«Είναι παράδοσή μας να προστατεύουμε τους αδύναμους», διευκρίνισε ο πρόεδρος.
ν

Υποστηρικτές του Ασάνζ έξω από το δικαστήριο. Πηγή: YouTube
ν

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Ασάνζ εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου, σαν να είναι κάποιος εγκληματίας, εν αναμονή της ακρόασης να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση την Τετάρτη.

Προηγουμένως στον Ασάνζ είχε χορηγήσει άσυλο ο Ισημερινός, στην πρεσβεία του οποίου στο Λονδίνο διέμενε ως «αιχμάλωτος» μεταξύ των ετών 2012 και 2019.

Ωστόσο, το 2017 την προεδρία του Εκουαδόρ ανέλαβε ο δεξιός πολιτικός Λενίν Μορένο που λίγο μετά ισχυρίστηκε ότι ο Ασάνζ είχε παραβιάσει τους όρους του ασύλου του. Τον Απρίλιο του 2019 μεταφέρθηκε βίαια έξω από την πρεσβεία και παραδόθηκε στη βρετανική αστυνομία.

Πριν, όμως, ο Ασάνζ δεχτεί την ασυλία που του προσφέρει ο Λόπες Ομπραδόρ θα πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι η εξαετής θητεία του Μεξικανού προέδρου τελειώνει το 2024 και ότι είναι πιθανό να μην εκλεγεί ξανά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Τζούλιαν Ασάνζ, έχοντας πληροφορηθεί αυτά που έρχονται, τις σκοτεινές μέρες του ολοκληρωτισμού για όλη την ανθρωπότητα, υποστηρίζει ότι «αυτή είναι η τελευταία ελεύθερη γενιά».
ν

Julian Assange: ‘This generation is the last free generation’ | Daily Mail
v

ν

 


Translate this post