Τα παιδιά Cyborgs είναι ήδη ανάμεσά μας και γεννιούνται από φυσικές μητέρες

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Γυναίκα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΓΥΝΑΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα αγέννητων μωρών. Οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες.

Τα μωρά γεννιούνται προ-μολυσμένα. Πηγή: News Media

ν

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ σωματίδια ανακαλύφθηκαν στον πλακούντα των αγέννητων μωρών για πρώτη φορά στην ιστορία, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί «θέμα μεγάλης ανησυχίας».

Η επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία είναι ακόμη άγνωστη. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν χημικές ουσίες που ίσως προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στο έμβρυο ή διαταράξουν το εμβρυϊκό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα σωματίδια μεταφέρονται στο έμβρυο από τη μητέρα, στον οργανισμό της οποίας εισήλθαν με τις τροφές, το νερό ή την αναπνοή.

Σωματίδια πλαστικών βρέθηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις. Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στον πλακούντα όσο και στη μεμβράνη του αμνιακού σάκου εντός του οποίου αναπτύσσεται το έμβρυο.

Σε κάθε πλακούντα βρέθηκαν δώδεκα μικροπλαστικά. Ωστόσο, αναλύθηκε μόνο το 4% κάθε πλακούντα, οπότε ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά βαμμένα με μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ χρώμα και προέρχονταν ως επί το πλείστον από συσκευασίες για την εγκυμοσύνη, ή από καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Και ακόμη, η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι η κύρια αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.
ν

Τα μικροπλαστικά υπάρχουν παντού, σε στεριά και θάλασσα. Η πλαστική ρύπανση έχει περάσει από τον ωκεανό στο τραπέζι της κουζίνας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι κόκκοι αλατιού περιέχουν μικροπλαστικά που μπαίνουν στον οργανισμό. Πηγή: YouTube
ν

Τα μικροπλαστικά έχουν συνήθως μέγεθος 10 μικρομέτρων (0,01 mm), που σημαίνει ότι είναι αρκετά μικρά για να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι πιθανόν τα σωματίδια να έχουν εισέλθει στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το διαπιστώσουν.
ν

ΠΑΙΔΙΑ CYBORGS

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: δεν αποτελείται πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά είναι ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων οντοτήτων», λέει ο Antonio Ragusa, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli στη Ρώμη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Όταν το άκουσαν αυτό οι μητέρες σοκαρίστηκαν», δήλωσε στη La Repubblica.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο να ενεργεί ως διασύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

»Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν βλάβες».

Με το «βλάβες» οι επιστήμονες εννοούν μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι θετικό ότι σωματίδια πλαστικών δεν βρέθηκαν στους πλακούντες των δύο άλλων γυναικών της έρευνας, κάτι που μπορεί να σημαίνει διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφής, με καθόλου ή ελάχιστη εξάρτηση από τα πλαστικά.
ν

Η ρύπανση από μικροπλαστικά έχει φτάσει σε κάθε μέρος του πλανήτη, από την κορυφή του όρους Έβερεστ έως το βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Image Credit: Solarseven

ν

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

Η ρύπανση από μικροπλαστικά έχει φτάσει σε κάθε μέρος του πλανήτη, από την κορυφή του όρους Έβερεστ έως το βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Οι άνθρωποι είναι ήδη γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια με την τροφή, το νερό αλλά και την αναπνοή.

Η επίδρασή τους στο σώμα είναι άγνωστη, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιολογηθεί το ζήτημα, ιδίως για τα βρέφη.

Τον Οκτώβριο, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα μωρά που πίνουν γάλα από πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια την ημέρα. Το 2019, οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον πλακούντα, κάτι που δείχνει ότι τα αγέννητα μωρά εκτίθενται επίσης στον βρώμικο αέρα που παράγεται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και την καύση ορυκτών καυσίμων στις πόλεις.

Η Elizabeth Salter Green, από το ίδρυμα Chem Trust, δήλωσε: «Τα μωρά σήμερα γεννιούνται προ-μολυσμένα».

Μια ξεχωριστή πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα νανοσωματίδια πλαστικού που εισπνεύστηκαν από έγκυους αρουραίους εργαστηρίου εντοπίστηκαν στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο των εμβρύων τους.
ν

Are You Seasoning Your Food With Microplastics? | Seeker
ν

ν

 


Translate this post