Ο πλαστικός κόσμος των θαλασσών και των ωκεανών

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα πλαστικά απειλούν τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα των ωκεανών και τελικά την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψαριών. Image: Supplied

ν

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: τα μακροπλαστικά και τα μικροπλαστικά. Σαν απορρίμματα, σε όλες τις μορφές και τα μεγέθη, αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς το 60-80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα αποτελούνται από πλαστικό.

Μόνο κατά το 2012, 165 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρύπαναν τις θάλασσες και τους ωκεανούς .Τα μακροπλαστικά είναι μια ορατή απειλή, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα μικροπλαστικά, οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού που επειδή είναι αόρατες εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.. Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά.

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού. Για παράδειγμα, η Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού (Great Pacific Garbage Patch) περιέχει 2 εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια ανά τετραγωνικό μέτρο ιζήματος,

Παρ΄όλα αυτά, η Μεσόγειος μπορεί να περηφανεύεται, καθώς, αν και δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ο Ειρηνικός Ωκεανός, περιέχει 1,9 εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια σε ένα τετραγωνικό μέτρο ιζήματος και αυτό σε έναν πυθμένα πάχους μόνο 5 εκατοστών, αναφέρει το περιοδικό Science.
v

Η περιοχή των αυξημένων πλαστικών σωματιδίων βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό, μια από τις πέντε κύριες ωκεάνιες χωματερές του πλανήτη. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Συνήθως επικεντρωνόμαστε στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο περιβάλλον, όμως η νούμερο ένα αιτία μόλυνσης είναι η ρύπανση των θαλασσών. Ρίχνουμε σε θάλασσες και ωκεανούς περίπου 12,7 εκατομμύρια τόνους πλαστικού το χρόνο, κάνοντας όχι απλώς ζημιά στη θαλάσσια ζωή, αλλά ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι ενέργειές μας τα επόμενα 10 χρόνια θα καθορίσουν την κατάσταση του πλανήτη για τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Η μόλυνση των θαλασσών δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα. Το 97% του παγκόσμιου νερού βρίσκεται στους ωκεανούς. Στηριζόμαστε σε αυτό για να ρυθμίσουμε το κλίμα μας, να απορροφήσουμε το CO2 και είναι η νούμερο ένα πηγή πρωτεΐνης για πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα.

Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη μεγάλη ζημιά που κάνουμε στο οικοσύστημα των θαλασσών, στη θαλάσσια ζωή και πώς αυτή επηρεάζει τελικά την ανθρωπότητα.
ν

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ:
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 2020

Πάνω από 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 άλλα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά που πετάμε σε αυτήν.

Το 100% των θαλάσσιων χελωνών έχουν κάποιο κομμάτι πλαστικού στο στομάχι τους.

Στους ωκεανούς υπάρχουν τώρα 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια μακροπλαστικών και μικροπλαστικών, δηλαδή 46.000 τεμάχια ανά τετραγωνικό μίλι (2,5 χιλιάδες τ.μ.) ωκεανού, συνολικού βάρους 269.000 τόνων.

Κάθε μέρα πετάμε στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.

Ο Μεγάλος Σκουπιδότοπος του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού (Great Pacific Garbage Patch) έχει έκταση περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ‒ όση δηλαδή είναι η έκταση της Νότιας Αφρικής.
ν

Ο Μεγάλος Σκουπιδότοπος του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού έχει πλάτος 550 χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πετιούνται στον ωκεανό περίπου 1,15 έως 2,41 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Πηγή: Forbes
ν

Η ανθρωπότητα παράγει κάθε χρόνο 381 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που καταλήγουν στα σκουπίδια. Η ποσότητα αυτή θα έχει διπλασιαστεί έως το 2034.

Το 50% αυτής της ποσότητας αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης και μόνο το 9% θα ανακυκλωθεί κάποτε.

Πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε λεπτό της ώρας.

Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί πάνω από 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο ‒ δηλαδή 150 σακούλες για κάθε άτομο στη Γη.

8,3 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια μολύνουν τις παραλίες και τις ακτές του κόσμου κάθε χρόνο.

Σε 2 χιλιόμετρα παραλίας υπάρχουν 5.000 κομμάτια πλαστικού και 150 πλαστικά μπουκάλια.

 Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψαριών.

 1 στα 3 ψάρια που αλιεύονται για κατανάλωση περιέχει πλαστικά μικροσφαιρίδια που καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

 80 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρίχνονται ετησίως στη θάλασσα μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Η ρύπανση των θαλασσών με πλαστικά έχει επηρεάσει αρνητικά το 100% των θαλάσσιων χελωνών, το 59% των φαλαινών, το 36% από τις φώκιες και το 40% των θαλάσσιων πτηνών.
ν

Baby seal THANKS his rescuers | Ocean Conservation Namibia
v

v

 


Translate this post