Επτά λεπτά τρόμου για το Perseverance κατά την κάθοδό του στον Άρη (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA θα «ζήσει» επτά λεπτά τρόμου κατά την κάθοδό του στην επιφάνεια του Άρη.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ρομποτικού οχήματος Perseverance της NASA. Πηγή: YouTube

ν

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ρομποτικό όχημα βρίσκεται καθ’ οδόν για τον Άρη. Πρόκειται για το ρόβερ Perseverance (προφέρεται περσιβίρανς και σημαίνει Επιμονή), μέρος του Mars Exploration Program της NASA και στόχο τη συνέχιση της εξερεύνησης της επιφάνειας του πλανήτη Άρη.

Το Mars 2020, όπως ονομάζεται, εκτοξεύτηκε από τη Γη στις 30 Ιουλίου 2020 και θα προσγειωθεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στον κρατήρα Jezero.

Το όχημα θα μελετήσει τις γεωλογικές διεργασίες και την ιστορία της επιφάνειας του πλανήτη, όπως και την πιθανότητα ύπαρξης μορφών ζωής στο παρελθόν. Επίσης θα συλλέξει και αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων για πιθανή μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων.

Ο σχεδιασμός του ρομποτικού οχήματος βασίζεται σε αυτόν του ρόβερ Curiosity, καθώς χρησιμοποιούνται εξαρτήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί και δοκιμαστεί, αλλά θα μεταφέρει επίσης και νέα επιστημονικά όργανα καθώς και ένα γεωτρύπανο.

Μετά από ένα ταξίδι που ξεπερνά τους 6 μήνες και έχοντας διανύσει σχεδόν 300 εκατομμύρια μίλια, ο διάδοχος του εξαιρετικά επιτυχημένου Curiosity Mars της NASA θα μπει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη και θα ξεκινήσει την κάθοδο του.
ν

Σε αυτή την εικόνα, το rover Mars 2020 της NASA χρησιμοποιεί το τρυπάνι του για να συλλέξει δείγματα από την βραχώδη επιφάνεια του Άρη. Πηγή: NASA / JPL-Caltech
ν

Καθώς θα περνάει μέσα από την αρειανή ατμόσφαιρα, έχοντας πιαστεί από την ελκτική δύναμη του Άρη, το όχημα, όπως και ο προκάτοχός του, θα ζήσει αυτό που συχνά αναφέρεται ως «επτά λεπτά τρόμου» ‒ μια ορμητική κάθοδο προς την επιφάνεια του Άρη με ταχύτητα που διαρκώς θα επιταχύνεται, ξεπερνώντας τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε αυτό το σημείο, θα έχει λιγότερα από 400 δευτερόλεπτα για να μειώσει την ταχύτητά του από 20.000 χλμ. την ώρα σε μόλις 1 μέτρο το δευτερόλεπτο.

Αυτό θα το επιτύχει με τη χρήση ενός υπερηχητικού αλεξίπτωτου, και στη συνέχεια θα αναλάβει δράση το σύστημα Skycrane της NASA που θα χρησιμοποιήσει 8 πυραύλους για να επιβραδύνει την κάθοδο του rover καθώς θα πλησιάζει προς το έδαφος.

Μόλις φτάσει αρκετά κοντά, το rover θα κατεβεί στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας νάιλον κορδόνια. Αυτά κάποια στιγμή θα αποκολληθούν και το Skyscrane, ο πυραυλικός φορέας του οχήματος, θα πετάξει μακριά για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη προσγείωση και καταστροφή του οχήματος.

Ενώ θα συμβαίνουν όλα αυτά, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν με κομμένη την ανάσα για να επιστρέψει το σήμα, υποδεικνύοντας ότι η προσγείωση ήταν επιτυχής.

Η ίδια μέθοδος προσγείωσης χρησιμοποιήθηκε και για το Curiosity πριν από 12 χρόνια.

Το όχημα Perseverance (Επιμονή) θα φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 και θα προσεδαφιστεί με τον τρόπο που δείχνει το βίντεο που ακολουθεί.
ν

NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover Landing Animations | NASA Jet Propulsion Laboratory
ν

ν

 


Translate this post