«Ο δακτύλιος της φωτιάς»: Η τελευταία ηλιακή έκλειψη της δεκαετίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε εικόνες από την τελευταία ηλιακή έκλειψη της δεκαετίας, που συνέβη σήμερα, με τον εντυπωσιακό δακτύλιο της φωτιάς γύρω από το φεγγάρι.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου όπως παρατηρήθηκε στην περιοχή Σίακ της Ινδονησίας. Image: AP. Πηγή: Supplied

ν

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου που έγινε σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Επρόκειτο για την τρίτη και τελευταία ηλιακή έκλειψη του 2019 και την τελευταία της δεκαετίας..

Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει πλήρως τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας «δακτύλιος φωτιάς» γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το ηλιακό στέμμα δεν είναι ορατό.

Στις ολικές ηλιακές εκλείψεις ο σεληνιακός δίσκος καλύπτει κατά 100% τον ηλιακό δίσκο (η τελευταία είχε συμβεί τον Ιούλιο). Στις μερικές εκλείψεις το φεγγάρι καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ήλιου.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης άρχισε στις 05:34 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη, στη Σαουδική Αραβία (220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ) και προχώρησε ανατολικά προς το Κατάρ, τη νότια Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδονησία, καταλήγοντας στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και η βόρεια Αυστραλία μπόρεσαν να δουν τη μερική ηλιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA.
ν

Το «μονοπάτι» της δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης της 26ης Δεκεμβρίου 2019.  Image: Supplied
ν

Ο δίσκος του φεγγαριού μπαίνει μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φωτοστέφανο από την Tanjung Piai της Μαλαισίας. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η σπάνια δακτυλιοειδής έκλειψη, που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη Μέση και την Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, θα είναι ξανά ορατή το 2063. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ένα κοριτσάκι βλέπει την έκλειψη μέσα από ειδικά γυαλιά στην Tanjung Piai της Μαλαισίας. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πουλιά πετούν μπροστά από τη μερική ηλιακή έκλειψη στο Χαϊντεραμπαντ της Ινδίας. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Μουσουλμάνες παρακολουθούν την ηλιακή έκλειψη στο Μεντάν της Ινδονησίας. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Τα στάδια της ηλιακής έκλειψης μέχρι τον σχηματισμό του δαχτυλιδιού της φωτιάς και τη σταδιακή απομάκρυνση της Σελήνης. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

«Αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά στη ζωή μου που βλέπω αυτό το φαινόμενο. Είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής», δήλωσε ο Nurul Huda, 27 ετών, από τη Σιγκαπούρη.

Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν ζωντανά την εξέλιξη του αστρονομικού αυτού φαινομένου.

Η επόμενη ορατή δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί στις 28 Φεβρουαρίου 2063.
ν

Last solar eclipse of the decade captured in Indonesia | RT
ν

ν

 


Translate this post