Άγνωστα και παράξενα είδη ζώων στα βάθη των ωκεανών (vid)

Κατηγορία Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μυστηριώδη νέα είδη ζώων στα βάθη των ωκεανών καταγράφονται σε κάμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό το σαν εξωγήινο διαστημικό σκάφος είδος θαλάσσιου ζώου είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε κάμερα. Πηγή: NOAA Fisheries/Youtube channel

ν

ΕΡΕΥΝΗΤΈΣ από την National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο είδος κτενοφόρου χρησιμοποιώντας πλάνα από ένα drone βαθέων υδάτων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το ζελατινώδες θαλάσσιο ασπόνδυλο ή «deep blob» όπως το αποκαλούν (επιστ, ονομ. Duobrachium sparksae) εντοπίστηκε από το βαθυσκάφος “Deep Discoverer” το 2015 στις ακτές του Πουέρτο Ρίκο σε βάθος 3.900 μέτρων.

Τα κτενοφόρα (Ctenophora) είναι ζελατινώδη πλάσματα της θάλασσας που μοιάζουν με μέδουσες. Για ορισμένους υδροβιολόγους βρίσκονται στη ρίζα του «οικογενειακού δέντρου» του ανθρώπου. Είναι αξιοσημείωτα για τις ομάδες βλεφαρίδων που χρησιμοποιούν για κολύμπι, και είναι τα μεγαλύτερα ζώα που κολυμπούν με τη βοήθεια βλεφαρίδων.

Το αυτοματοποιημένο βαθυσκάφος έφερε στο κόσμο αυτό το παράξενο πλάσμα που μοιάζει με blob, το σώμα του οποίου είναι γύρω στα 5 εκ. με τις κεραίες του να μην ξεπερνούν τα 10 εκατοστά!
ν

Combing the Deep: NOAA’s Discovery of a New Ctenophore | NOAA
ν

ν

Γιατί ενώ ανακαλύφθηκε το 2015 παρουσιάζεται τώρα; Επειδή οι επιστήμονες ήθελαν να είναι απολύτως βέβαιοι πριν ισχυριστούν την ανακάλυψη ενός νέου είδους.

Το Duobrachium sparksae διαθέτει ένα σώμα που μοιάζει με μπαλόνι από το οποίο εκτείνονται δύο μακρά πλοκάμια. Με αυτά μπορεί να αγκυροβολεί στο βυθό, ή για να διατηρεί το βάθος που θέλει για τη σίτισή του, στη σκοτεινή υποβρύχια τάφρο γνωστή ως Φαράγγι Γκουατζατάκα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 150 γνωστά είδη κτενοφόρων, αλλά πολλά ακόμη είναι άγνωστα.
ν

Αυτό το παράξενο πλάσμα είναι πιθανό να είναι ένα είδος Frogfish της οικογένειας των Αντεναριίδων. Πηγή: TePapa/Facebook

ν

ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΜΕ ΠΟΔΙΑ

Ένα ασυνήθιστο θαλάσσιο πλάσμα που μοιάζει με ένα παράξενο υβρίδιο βατράχου και ψαριού και μάλιστα έχει κάποια ομοιότητα με πουλί υπό μια συγκεκριμένη γωνία, βρέθηκε σε μια ακτή στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Το πλάσμα βρέθηκε στα ρηχά του Κόλπου των Νήσων (Bay of Islands ) από τους Claudia Howse, Glenys Howse και James Beuvink, αλλά δεν επέζησε μετά τη σύλληψή του.

Η ομάδα επικοινώνησε με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας Te Papa στο Ουέλλινγκτον, οι ερευνητές του οποίου προσπαθούν έκτοτε να εντοπίσουν αυτό το μαύρο κρίτερ.

Να σημειωθεί ότι τα Frogfishes έχουν το ταχύτερο δάγκωμα από οποιοδήποτε σπονδυλωτό. Το στόμα τους εκτείνεται προς το θήραμα με την ταχύτητα που έχει μια σφαίρα που βγαίνει από ένα τουφέκι διαμετρήματος 7.62 mm, δηλαδή κάπου 700 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πλάσματος πρόκειται, αν δεν μελετηθεί ζωντανό από κοντά.
ν

ν

Αυτό το παράξενο θαλάσσιο θηλαστικό μήκους 6 μέτρων ξεβράστηκε σε μια παραλία στη Ναμίμπια. Πηγή: Namibian Dolphin Project/Facebook

ν

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ

Ένα παράξενο θαλάσσιο θηλαστικό μήκους 6 μέτρων ξεβράστηκε σε μια παραλία στη Ναμίμπια, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το τι είδους ζώο μπορεί να είναι.

Το άγνωστο πλάσμα βρέθηκε από ερευνητές του Ναμίμπια Dolphin Project καθώς περπατούσαν κατά μήκος του Sandwich Harbour στο εθνικό πάρκο Dorob στις αρχές Ιουνίου του 2018.

Οι ερευνητές βρήκαν το πλάσμα σε προχωρημένη αποσύνθεση. Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι το πλάσμα δεν φαινόταν να έχει σκελετό ή οστά, σαν κάποιος να τα είχε αφαιρέσει από το σώμα!
ν

ν

Την επομένη οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από το κουφάρι του πλάσματος, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου, για να προσδιορίσουν το είδος. Το μυστηριώδες πλάσμα αναγνωρίστηκε ως ένας σπάνιος τύπος ραμφοφάλαινας βαθέων υδάτων, που είναι γνωστή ως φάλαινα του Cuvier (Ziphius cavirostris) ή ζιφιός. Η τελευταία φορά που εντοπίστηκε ζιφιός στη Ναμίμπια ήταν το 2000. Τα θηλαστικά αυτά μπορούν να φτάσουν τα επτά μέτρα και ζυγίζουν γύρω στα 3.000 κιλά.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πώς πέθανε η ραμφοφάλαινα, αν και πιστεύουν ότι το σαγόνι της έσπασε μετά το θάνατό της.

Ο ζιφιός είναι η πιο διαδεδομένη από τις ραμφοφάλαινες. Είναι μια από τις φάλαινες που εξοκείλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα των 1.000 μέτρων.

Αν και η φάλαινα του Cuvier είναι σπάνιο να τη δει κάποιος, πιστεύεται ότι το είδος της έχει περίπου 100.000 μέλη στους ωκεανούς του κόσμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ραμφοφάλαινες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για περισσότερο από δύο ώρες.
ν

 


Translate this post