Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος για την κυβερνητική αυθαιρεσία

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δικτατορική συμπεριφορά με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Image credit: Pixabay20

ν

ΕΥΘΕΙΕΣ κατηγορίες για παραβίαση των βασικών ελευθεριών των πολιτών και παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση με πρόσχημα τα υποτιθέμενα «μέτρα κατά του κορονοϊού» απευθύνει η κορυφαία θεσμική ένωση της χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας να απαγορευτούν πανελλαδικά οι συναθροίσεις τεσσάρων ατόμων και άνω σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά χωρίς να αναφέρεται σε αυτό. Επομένως η απαγόρευση είναι ευρύτερη, όπως συνέβαινε στα χρόνια της χούντας!

Δηλαδή, δικαστές και εισαγγελείς κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δικτατορία και ολοκληρωτισμό!

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση προσκρούει στο άρθρο 11 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου», και ζητεί την ανάκλησή της. 

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο των οικονομικών και του κράτους. Διοικεί με διατάγματα (τις περίφημες ΚΥΑ) κάτι που είναι αντισυνταγματικό, ενώ απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά προκειμένου να την ψηφίσει ο κόσμος. Χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να επιβάλλει lockdown ώστε να μην υπάρχουν διεκδικήσεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις. Η χώρα διευθύνεται ολοκληρωτικά από τους ξένους (Γερμανούς), ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος τεμαχισμού της από τους Τούρκους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-μαστίγιο των δικαστών:

«Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων

Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00΄ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00΄, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.

Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (βλ. Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος, Β΄, 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, εκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (π.χ. θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».
ν

 


Translate this post