Χιλιάδες κορυφαίοι γιατροί και επιστήμονες εναντίον του lockdown (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Περισσότεροι από 10.000 ιατρικοί επιστήμονες και γιατροί υπογράφουν την “Great Barrington Declaration” κατά του εγκλεισμού στο σπίτι.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι βλάπτει την σωματική και την ψυχική υγεία, λένε κορυφαίοι επιστήμονες σε κοινή δήλωσή τους. Image: Supplied

ν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 10.000 κορυφαίοι ιατρικοί επιστήμονες, καθηγητές, νομπελίστες και γιατροί από όλο τον κόσμο, έχουν υπογράψει μια δήλωση που καλεί τους πολιτικούς να επανεξετάσουν ολόκληρη την προσέγγισή τους στον κορονοϊό και να υιοθετήσουν μια στρατηγική για την απόκτηση μαζικής έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες (ανοσία της αγέλης). Γιατί δεν συνέβη αυτό πριν από επτά μήνες;

Την περίοδο αυτή, πάνω από 4.000 επιστήμονες από τους χώρους της ιατρικής και της δημόσιας υγείας και πάνω από 7.000 ιατροί, καθώς και 100.000 επώνυμοι πολίτες έχουν υπογράψει μια δήλωση που καταφέρεται εναντίον των περιορισμών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις (lockdowns).

Εάν θέλετε να υπογράψετε κι εσείς τη δήλωση, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Η δήλωση με τίτλο “The Great Barrington Declaration”, συντάχθηκε από τρία άτομα, την καθηγήτρια Σουνέτρα Γκούπτα (Sunetra Gupta) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον διάσημο δρα Τζέι Μπαχαταρία (Jay Bhattacharya) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και τον δρα Μάρτιν Κούλντορφ (Martin Kulldorff) του Χάρβαρντ. Πρόκειται για τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες που δύσκολα θα πίστευες ότι θέλουν να ριψοκινδυνεύουν την υγεία τη δική τους ή των συνανθρώπων τους.
ν

Η καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας (Theoretical Epidemiology) Sunetra Gupta του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πηγή: BBC
v

Η καθηγήτρια Γκούπτα προσκλήθηκε πρόσφατα για να καταθέσει την άποψή της για την πανδημία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, αυτή και άλλοι επιστήμονες κλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον με σκοπό την εξαπάτηση του εξαγριωμένου από τα περιοριστικά μέτρα κοινού και τον καθησυχασμό της επιστημονικής κοινότητας που αρνήθηκε να ακολουθήσει τυφλά την «επιστήμη» των πολιτικών.
ν

O Jay Bhattacharya, καθηγητής Iατρικής στο Πανεπιστήμιιο Στάνφορντ. Πηγή:  Stanford University
v

Ο Martin Kulldorff, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Πηγή: Vimeo
v

Ωστόσο, όπως σημειώνει στο RT ο Πήτερ Άντριους, Ιρλανδός δημοσιογράφος που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης με πτυχίο γενετικής, «αν αυτή ήταν η πρόθεση του Μπόρις και των συντρόφων του, το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς, γιατί η Γκούπτα και οι συνάδελφοί της δεν τα παρατάνε εύκολα».

Η διακήρυξη των επιστημόνων πήρε το όνομά της από την πόλη Great Barrington της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), όπου ταξίδεψε η Γκούπτα για να τη γράψει.

Τα επιχειρήματα της διακήρυξης δεν θα είναι καινούρια για όποιον είναι εξοικειωμένος με τις δηλώσεις της Γκούπτα και των άλλων σχετικά με τον περιορισμό στο σπίτι.

«Οι τρέχουσες πολιτικές lockdown έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία», λέει στην αρχή η διακήρυξη, προσθέτοντας ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής εν αναμονή ενός εμβολίου «θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές» στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών. Αντί του εγκλεισμού, ζητά «εστιασμένη προστασία». Με άλλα λόγια, οι υγιείς πρέπει να συνεχίσουν να φέρονται φυσιολογικοί για να αναπτύξουν την ανοσία της αγέλης, η οποία θα δράσει σαν ένα κουκούλι προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Δυστυχώς, εξαιτίας της έντονης προπαγάνδας, η ανοσία της αγέλης δυσφημίστηκε και μεγάλο μέρος του κοινού πιστεύει πως αν οι άνθρωποι αφεθούν ελεύθεροι, αυτό ισοδυναμεί με ένα είδος σφαγής που θα εξοντώσει ολόκληρους πληθυσμούς.

Υπάρχουν όμως δύο πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με αυτό. Πρώτον, το σύνολο των στοιχείων υποδηλώνει ότι ο ιός έχει από καιρό φθάσει σχεδόν παντού στη γη και ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη αποκτήσει ανοσία. Είναι γεγονός, ότι οι θάνατοι από Covid-19 ουσιαστικά άρχισαν να μειώνονται μετά την κορύφωση της ασθένειας τον Απρίλιο.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι oι περιορισμοί επιβραδύνουν ή σταματούν τον ιό. Άλλωστε η επιδημία ονομάζεται Covid-19: αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός εξαπλώθηκε ελεύθερα σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους.
ν

ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΑΚΩΝ…

Μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον. Η δήλωση-διακήρυξη των επιστημόνων, χωρίς να εμπλέκεται στην υπάρχουσα διαμάχη για τη φύση του ιού ή για τις κοινωνικές ανισότητες και την φτωχοποίηση που φέρνουν τα lockdowns, απαριθμεί μια σειρά προληπτικών μέτρων που «πρέπει να χρησιμοποιήσουν» τα ευάλωτα άτομα για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Στην πραγματικότητα, μόνο μια πλήρης στολή προστασίας από επικίνδυνα υλικά και ιούς (Hazmat suit) και η απομόνωση (καραντίνα) σε ένα αποστειρωμένο εργαστηριακό περιβάλλον μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα ευάλωτα άτομα.
ν

ν

Ωστόσο, τόσο οι προπαγανδιστές που χαρακτηρίζουν ως «επικίνδυνη ιδέα» την ανοσία της αγέλης όσο και οι τρομολάγνοι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και αναλώνονται σε πύρινους λόγους υπέρ του lockdown και της χρήσης μάσκας, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα (προς αποφυγήν) την Σουηδία με τους 5.890 νεκρούς. Όμως, η Σουηδία ουδέποτε στόχευσε στην ανοσία της αγέλης. Απλώς αδιαφόρησε για τον κορονοϊό, μην παίρνοντας κανένα μέτρο, εξαιτίας της κοινωνικής ιδιομορφίας που τη διακρίνει.

Παρ’ όλα αυτά, όταν η συζήτηση φτάνει στο εμβόλιο, τότε –ως εκ θαύματος– η ανοσία της αγέλης γίνεται ξαφνικά πολύ σημαντική. Παράξενος συλλογισμός…

Φυσικά, η ανοσία της αγέλης απέχει πολύ από την γενοκτονία. Στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων είτε μέσω εμβολιασμού, παρέχοντας έτσι έναν βαθμό προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα.

Σε έναν πληθυσμό, στον οποίο μεγάλο ποσοστό ατόμων διαθέτει ανοσία, οι αλυσίδες μετάδοσης είναι πιο πιθανό να διαταραχθούν, γεγονός που σταματά ή επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των ατόμων με ανοσία σε μια κοινότητα (30%-35%), τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα τα μη άνοσα άτομα να έλθουν σε επαφή με μολυσματικό, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των μη ανοσοποιημένων ατόμων από τη μόλυνση.

Όταν κάποτε θα γραφτεί η ιστορία αυτής της επιδημίας, ο ιστορικός θα σταθεί στη Great Barrington Declaration, ως μια σημαντική στιγμή κατά την οποία η έμφαση μετατοπίστηκε από τους υστερικούς ιεροκήρυκες της Covid και τα συμφέροντα αυτών που επιδιώκουν να πλουτίσουν από την ασθένεια, προς τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι δεν είναι κάτι πρόωρο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει όσους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για τους πρόσφατους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση λόγω Covid-19. Μαχητικές διαδηλώσεις κατά του lockdown διοργανώνονται επίσης σε Βερολίνο και Τελ Αβίβ.
ν

Clashes erupt as thousands attend anti-lockdown protests in London | Guardian News
ν

ν

 


Translate this post