Ο Covid-19 μολύνει τα όνειρα και τα μετατρέπει σε εφιάλτες

Κατηγορία NEWS, Ύπνος & Όνειρα

ΟΝΕΙΡΟΚΟΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πανδημία της Covid-19 έχει εισβάλλει στα όνειρά μας και οι ομοιότητες στα όνειρα είναι τέτοιες που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα «κοινό μυαλό».

Πρόσφατη έρευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι ο Covid-19 είχε «μολύνει» πάνω από τα μισά όνειρα χιλιάδων ανθρώπων. Image: Supplied

ν

ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι θεωρούν την ασθένεια Covid-19 ζωντανό εφιάλτη που απειλεί κάθε στιγμή τη ζωή τους. Φαίνεται όμως ότι η ασθένεια εκτός από το πεδίο του υλικού κόσμου έχει εισβάλλει και στον χώρο του άυλου, επηρεάζοντας τα όνειρά μας.

Η επίδραση του κορονοϊού στα όνειρα έγινε φανερή τον Μάρτιο. Μια έρευνα του Κέντρου Νευροεπιστημών στη Λυών της Γαλλίας διαπίστωσε ότι τα όνειρα ήταν πιο έντονα και πιο ζωηρά με το ξέσπασμα της πανδημίας και ότι οι ονειρευόμενοι τα ανακαλούσαν στη μνήμη κατά 35% περισσότερο απ’ ότι πριν. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εφιάλτες και τα αρνητικά όνειρα παρουσίασαν αύξηση κατά 15%.

Μια διαφορετική μελέτη που έγινε στην Ιταλία από την Associazione Italiana di Medicina del Sonno (την Ιταλική Ένωση Ιατρικής Ύπνου) ανέλυσε τα όνειρα των Ιταλών που μπήκαν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πολλά άτομα είτε είχαν εφιάλτες είτε μια παράξενη συνειδησιακή κατάσταση μεταξύ ύπνου και αϋπνίας. Οι διαταραχές αυτές στον ύπνο ήταν όμοιες με τις διαταραχές του μετατραυματικού στρες, κάτι όχι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι στα περισσότερα όνειρα κυριαρχούσε ο θάνατος.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι ο Covid-19 είχε «μολύνει» πάνω από τα μισά όνειρα χιλιάδων ανθρώπων, το οποία οι συμμετέχοντες περιέγραψαν ως «πολύ άσχημα».

Η σχετική επιστημονική μελέτη, με τίτλο “Pandemic Dreams: Network Analysis of Dream Content During the Covid-19 Lockdown”, δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Frontiers in Psychology.
ν

Την περίοδο της καραντίνας στα περισσότερα όνειρα κυριαρχούσε ο θάνατος. Image credit: Pixabay20
ν

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα ύπνου και άγχους από μια ομάδα 4.000 ανθρώπων, κατά την έκτη εβδομάδα καραντίνας στη Φινλανδία. Από τα άτομα αυτά, 800 έδωσαν επίσης λεπτομερείς περιγραφές των ονείρων τους και πληροφορίες σχετικά με την επίδραση που είχαν πάνω τους. Όλα τα όνειρα είχαν μια δυστοπική ατμόσφαιρα, ενώ κυρίαρχα θέματα ήταν η ανασφάλεια και ο θάνατος.

«Τα αποτελέσματα μας επέτρεψαν να υποθέσουμε ότι το να ονειρευόμαστε σε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις διαμορφώνει κοινές οπτικές εικόνες σαν να υπάρχει κάποιος κοινός νους που έχει αποθηκεύσει στο συλλογικό ασυνείδητο», ανέφερε η Dr. Anu-Katriina Pesonen, επικεφαλής της ομάδας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Τέλος, εντυπωσιακά παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν πιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μισισάουγκα στον Καναδά.

Σε όλες τις έρευνες, το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 25 τοις εκατό ανέφεραν ότι έβλεπαν εφιάλτες και το 10 τοις εκατό ότι είχαν δυσκολίες στον ύπνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κυρίαρχα συναισθήματα την περίοδο του lockdown ήταν το άγχος, ο φόβος και η σύγχυση. Οι ερωτηθέντες ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα όνειρά τους ήταν πιο ζωντανά από πριν, όμως οι εφιάλτες ήταν περισσότεροι από τα καλά και ενθαρρυντικά όνειρα.
ν

 


Translate this post