Χάρβαρντ: Ο κοροναϊός θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί έως το 2022

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μελέτη του Χάρβαρντ τονίζει ότι έως το 2022 πρέπει κατά περιόδους να λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Θα πρέπει κατά καιρούς να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού. Πηγή: News Media

ν

ΠΡΩΤΟΝ, ο κοροναϊός SARS-CoV-2 είναι πιο περίπλοκος απ’ όσο περίμεναν οι επιστήμονες και δεύτερον θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για την παρασκευή κάποιου αποτελεσματικού εμβολίου.

Επομένως η επιτυχία ή η αποτυχία του αγώνα κατά του νέου κοροναϊού βασίζεται σε αξιοσημείωτο βαθμό σε ένα μόνο πράγμα, σύμφωνα με νέα μοντέλα.

Ο κοροναϊός μπορεί να ελεγχθεί μόνο όταν 8 στους 10 κατοίκους μιας πόλης μένουν στο σπίτι.

Κατά συνέπεια, έως το 2022 θα πρέπει κατά περιόδους να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή επανάληψης ενός νέου ισχυρού κύματος της πανδημίας Covid-19.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ από υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία ξανά.

Θεωρούν, έτσι, πιθανές μέσα στους επόμενους χειμώνες νέες εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες θα ακολουθήσουν το τωρινό πιο σοβαρό πρώτο επιδημικό κύμα.

«Το μεγάλο τσουνάμι δεν έχει έρθει ακόμη», τονίζουν οι επιστήμονες.
ν

Γράφημα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ το οποίο δείχνει την εξάπλωση του κοροναϊού σε περιστατικά (active cases) ανάλογα με τα ποσοστά συμμόρφωσης (compliance) του πληθυσμού. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση, τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού πρέπει να μείνει στο σπίτι. Image: Supplied
ν

Για να αποφευχθεί μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας, ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων, έως το 2022.

Γι’ αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως λένε, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κοροναϊό.

Δηλαδή με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν ως το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η εξάπλωση και επιμονή του κοροναϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025.

Εκτιμούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1 που εξαφανίστηκε γρήγορα και δεν χρειάστηκε να παρασκευαστεί εμβόλιο. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κοροναϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα υγείας.

Παύλος Δρακόπουλος / ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post