Τερατώδης μαύρη τρύπα ετοιμάζεται να καταβροχθίσει έξι γαλαξίες (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια τερατώδη σε μέγεθος μαύρη τρύπα που έχει παγιδεύσει έξι γαλαξίες κι ετοιμάζεται να τους καταβροχθίσει.
ν

ν

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ είναι βίαιο. Όπως ανακάλυψαν αστρονόμοι από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), έξι γαλαξίες έχουν παγιδευτεί σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που σχηματίστηκε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Όπως γνωρίζουμε, μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα ‒ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως‒ δεν μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» που επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ, δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια του όρου (οπή, βαθούλωμα), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Οι αστρονόμοι μελετούν τις μαύρες τρύπες σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς δημιουργούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει λεπτομερώς την ανακάλυψη μιας πραγματικά τεράστιας μαύρης τρύπας, μεγέθους περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου μας, και πώς κατάφερε να συλλάβει ολόκληρους γαλαξίες με κόσμους, πλανήτες και άστρα που κάποια στιγμή θα καταβροχθίσει.

Η μαύρη τρύπα και ο δίσκος της ύλης γύρω της είναι γνωστοί με το πιασάρικο όνομα “quasar SDSS J103027.09 + 052455.0” – ένα από τα συνήθη ονόματα που δίνουν οι επιστήμονες που είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς.
ν

Animation of the web of the supermassive black hole | European Southern Observatory (ESO)
ν

ν

ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΡΑΧΝΗ

Ο Ιταλός αστρονόμος Μάρκο Μινιόλι (Marco Mignoli), από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής (INAF) στη Μπολόνια, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η μαύρη τρύπα κατάφερε να παγιδεύσει αυτούς τους έξι γαλαξίες με τον ιστό της αράχνης – ένας ιστός που αποτελείται από «κοσμικές ίνες» αερίου και σκοτεινή ύλη.

«Τα κοσμικά νήματα από σκοτεινή ύλη είναι σαν τα νήματα του ιστού της αράχνης… Καθώς οι γαλαξίες αναπτύσσονται, πιάνονται στα δίχτυα τέτοιων τεράτων, καθώς ρέματα αερίων ‒που μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο τους γαλαξίες όσο και την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα‒ ρέουν κατά μήκος αυτών των νημάτων.

Οι πρώτες μαύρες τρύπες στο σύμπαν πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν από την κατάρρευση των πρώτων αστεριών, αλλά παραμένει άγνωστο πώς τελικά κάποιες μαύρες τρύπες μεγάλωσαν σε τόσο πραγματικά ακατανόητα μεγάλα μεγέθη.
ν

 


Translate this post