Μια πεταλούδα ανοίγει τα φτερά της στο σύμπαν (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ευρωπαίοι αστρονόμοι συνέλαβαν τη μαγευτική στιγμή που μια διαστημική πεταλούδα αρχίζει να ανοίγει για πρώτη φορά τα φτερά της.

Αυτή η φωτογραφία, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) στις 30 Ιουλίου 2020, είναι μια πολύ λεπτομερής εικόνα του πλανητικού νεφελώματος NGC 2899 και ελήφθη από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Image: AFP / European Southern Observatory. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Νότιο Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory – ESO), είναι ένας διεθνής οργανισμός αστρονομικής έρευνας, στον οποίο συμμετέχουν οι κάτωθι δεκατέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό την κατασκευή και διαχείριση σύγχρονων εγκαταστάσεων για την παρατήρηση του Νότιου Ουρανού από Ευρωπαίους αστρονόμους. Το επίσημο όνομά του είναι European Organization for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αστρονομικής Έρευνας στο Νότιο Ημισφαίριο).

Το Αστεροσκοπεία χρησιμοποιεί μερικά από τα μεγαλύτερα και πλέον προηγμένα τηλεσκόπια στον κόσμο, όπως το New Technology Telescope (ΝΤΤ) [Τηλεσκόπιο Νέας Τεχνολογίας], καθώς  και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope), αποτελούμενο από τέσσερα κύρια τηλεσκόπια διαμέτρου 8 μέτρων και τέσσερα βοηθητικά διαμέτρου 1,8 μέτρων.

Από τις πολυάριθμες εγκαταστάσεις αστρονομικής παρατήρησης που διαθέτει έχουν γίνει πολλές ανακαλύψεις και έχουν συνταχθεί αρκετοί αστρονομικοί κατάλογοι. Μεταξύ των πρόσφατων ανακαλύψεών του περιλαμβάνεται ο εντοπισμός της πλέον απομακρυσμένης έκρηξης ακτίνων-γ και στοιχεία για μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Το 2004 αστρονόμοι με την βοήθεια του VLT έλαβαν την πρώτη φωτογραφία εξωπλανήτη, του 2M1207b, ο οποίος περιφέρεται γύρω από έναν καφέ νάνο σε απόσταση 173 ετών φωτός.

Ο φασματογράφος HARPS συνέβαλε στην ανακάλυψη πολλών άλλων εξωπλανητών, συμπεριλαμβανόμενων 5 με μάζα περίπου όση της Γης οι οποίοι περιφέρονται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, τον Gliese 581c.

Με τη χρήση του VLT επίσης, ανακαλύφθηκε ο γαλαξίας Abell 1835 IR1916 ‒ ίσως ο πλέον απομακρυσμένος γαλαξίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Τώρα, το ESO κατέγραψε ένα διαστρικό φαινόμενο που κυματίζει μέσα στο σύμπαν σαν τα αιθέρια φτερά μιας πεταλούδας.

Η εντυπωσιακή εικόνα προέρχεται από ένα συμμετρικό πλανητικό νεφέλωμα γνωστό ως NGC 2899, που βρίσκεται στον αστερισμό Ιστία (Vela), σε απόσταση 6,500 ετών φωτός από τη Γη.
ν

ESOcast 227 Light: Εκπληκτική διαστημική πεταλούδα που καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο ESO
ν

ν

Αν και το νεφέλωμα NGC 2899 ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αστρονόμο Τζον Χέρσελ το 1835, κανείς έως τώρα δεν το είχε δει σε τόσο υψηλή ανάλυση.

Το άνοιγμα των φτερών της «πεταλούδας» φτάνει σχεδόν τα 19 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή δύο έτη φωτός. Το νεφέλωμα είναι επίσης απίστευτα ζεστό, καθώς το υδρογόνο και το οξυγόνο που συνθέτουν το «σώμα» του έχουν θερμοκρασία περίπου 10.000 βαθμούς Κελσίου (είναι δύο φορές πιο ζεστό από τον Ήλιο) χάρη σε δύο άστρα που βρίσκεονται στο κέντρο του, τα οποία είναι αυτά που του δίνουν συμμετρική εμφάνιση.

Το NGC 2899 μπορεί να γίνει ορατό μόνο από το νότιο ημισφαίριο τη Γης και μόνο μέσω ενός πολύ ισχυρού τηλεσκοπίου, όπως αυτό που διαθέτει το ESO.
ν

 


Translate this post