Δύο αστεροειδείς απειλούν τη Γη το 2020 και το 2029 (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δύο αστεροειδείς θα περάσουν κοντά από τη Γη στις 31 Αυγούστου και στις 2 Νοεμβρίου, και ο ένας θα συγκρουστεί μαζί της το 2029.

Ο αστεροειδής 2020 PG6 θα περάσει κοντά από τη Γη στις 31 Αυγούστου και θα τη χτυπήσει το 2029. Ένας άλλος αστεροειδής θα περάσει στις 2 Νοεμβρίου. Image credit: Pixabay20

ν

ΟΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μάτι τη Γη. Η NASA εξέδωσε μια προειδοποίηση ότι ένας αστεροειδής βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, και αυτό μπορεί να συμβεί μια ημέρα πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ.

Έτσι μετά την πανδημία και την οικονομική δυσπραγία, στο βεβαρυμμένο 2020 έρχεται να προστεθεί και ένας αστεροειδής! Όπως ανακοίνωσε η NASA, το ιπτάμενο αντικείμενο 2018VP1 θα φτάσει πολύ κοντά στην γη στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Αντικειμένων Κοντά στη Γη, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας!

Το αντικείμενο, με την κωδική ονομασία 2018VP1, έχει διάμετρο μεταξύ δύο και τριών μέτρων και έγινε αντιληπτό από το Παρατηρητήριο Πάλομαρ στην Καλιφόρνια πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ υπάρχουν σενάρια πτώσης στη Γη με ποσοστό επαλήθευσης 0,41%.
ν

Το αντικείμενο 2018VP1 που ενδέχεται να πέσει στη Γη στις 2 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Πηγή: News Media
ν

ν

Ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται σε έναν άλλον αστεροειδή, τον 2020 PG6 που εντοπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και μπήκε αμέσως στη «λίστα κινδύνου».

Ο διαστημικός αυτός βράχος θα διασταυρωθεί με την πορεία της Γης στις 31 Αυγούστου. Ταξιδεύει με ταχύτητα 46.000 χλμ/ώρα, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά ακόμη κι αν πέσει στη Γη, καθώς έχει διάμετρο μόνο 14 μέτρα.

Οι ζημιές, αν πέσει σε κατοικημένη περιοχή, αναμένεται να είναι παρόμοιες με τον μετεωρίτη που χτύπησε το Τσελιάμπινσκ τον Φεβρουάριο του 2013, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε χιλιάδες κτίρια της περιοχής. Ο μετεωρίτης της Ρωσίας είχε διάμετρο 18 μέτρων.

Ο μετεωρίτης αυτός δεν έπεσε στη Γη, αλλά εξερράγη στον αέρα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 400-500 κιλοτόνους ΤΝΤ ή 26-33 ατομικές βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα!
ν

Το μετέωρο που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ τον Φεβρουάριο του 2013. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι τώρα αλλά το 2029, όταν ο μετεωρίτης 2020 PG6 θα επιστρέψει ξανά στη Γη και οι πιθανότητες να πέσει πάνω της είναι 1 στις 416, πράγμα που τον καθιστά το πιο επικίνδυνο μέχρι στιγμής ουράνιο σώμα.

Οι αστρονόμοι θα ξέρουν περισσότερα όταν ο αστεροειδής θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον πλανήτη μας στις 2 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος Αυγούστου ο διαστημικός βράχος θα περάσει σε απόσταση 1,4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Βέβαια υπάρχουν πολλοί άλλοι αστεροειδείς που απειλούν τη Γης και οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτοί από τα γήινα παρατηρητήρια.
ν

An asteroid is on possible collision course with Earth this November: Should we be worried? | Click On Detroit | Local 4 | WDIV
ν

ν

 


Translate this post