2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος ‒ 2020: Η Οδύσσεια του κορονοϊού

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το δυστοπικό φιλμ “2020 An Isolation Odyssey” της Lydia Cambron συγκρίνει την εποχή του κορονοϊού με την ταινία “2001: A Space Odyssey”.

Επάνω, η σχεδιάστρια Lydia Cambron και κάτω και κάτω o αστροναύτης David Bowman στην ταινία “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”. Πηγή: Vimeo . Πηγή: Vimeo

v

TΟ ΕΡΓΟ “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος” (πρωτότυπος τίτλος “2001: A Space Odyssey”) είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής 1968, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε σενάριο που στηρίζεται στο διήγημα “The Sentinel” του περίφημου Άγγλου συγγραφέα, εφευρέτη, εξερευνητή και μηχανικού του διαστήματος Άρθουρ Κλαρκ (16 Δεκεμβρίου 1917 – 19 Μαρτίου 2008).

Το περιεχόμενο αυτής της εμβληματικής ταινίας περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή.

Η ιστορία εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ των ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονόλιθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το έτος 2001, ένας παρόμοιος μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη και, μέσω αυτού, άλλος ένας σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία. Το αμερικανικό σκάφος Discovery 1 στέλνεται για να τον εξερευνήσει και ο αστροναύτης David Bowman (Κιρ Ντούλια), τελευταίος επιζών του πληρώματος, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τη φύση του μονόλιθου.
ν

Ο Άρθουρ Κλαρκ το 1965. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Στις 29 Ιουνίου του 2018, δημοσιεύτηκε μια σπάνια τηλεφωνική συνέντευξη του Κιούμπρικ που εξηγεί το περίεργο τέλος της ταινίας, το οποίο για 50 χρόνια απασχόλησε κριτικούς και αναλυτές.

Σύμφωνα με αυτή, ο αστροναύτης David Bowman έχει απαχθεί από οντότητες θεϊκές ή ενεργειακές, χωρίς σχήμα ή μορφή και στην ουσία πειραματίζονται μαζί του. Αν και ο σκηνοθέτης λέει πως δεν του αρέσει να μιλάει για το έργο του, καθώς έτσι χάνεται η μαγεία του αυθεντικού συναισθήματος που θα προκαλέσει στον θεατή, καταλήγει πως αυτό το τέλος είναι η απεικόνιση ενός αστρικού ζωολογικού κήπου, στον οποίο εκείνοι συμπεριφέρονται στον Bowman όπως οι άνθρωποι στα ζώα.

Τελικά, ο αστροναύτης μετατρέπεται σε κάποιου είδους υπεράνθρωπο, σε σχέση με τους ανθρώπους στη Γη, λόγω του θάρρους του να εξερευνήσει το Αδιάγνωστο.
ν

Stanley Kubrick on subtlety and hidden details in his films (short interview clip) | Collative Learning
ν

ν

Η ΤΑΙΝΙΑ “2020: AN ISOLATION ODYSSEY

Οι Κλαρκ και Κιούμπρικ είχαν, θα λέγαμε, εσωτερικές πληροφορίες για τους «ζωντανούς μονόλιθους» που βρίσκονταν στη Σελήνη και τον Δία, και για τον ρόλο τους στην εξέλιξη της ζωής στη Γη. Όταν ο αστροναύτης David Bowman ξεκινά το δυστοπικό ταξίδι του για να βρει την αλήθεια, η μοναξιά του διαστημόπλοιου που ον κυκλώνει είναι ίδια με τη μοναξιά που νιώθε κάθε άνθρωπος στο ταξίδι του στη Γη,

Η σημερινή εποχή είναι το ίδιο δυστοπική με την εποχή των Κλαρκ και Κιούμπρικ, αλλά και των απατηλών ελπίδων και προσδοκιών που επένδυσε η ανθρωπότητα στη λεγόμενη «διαστημική εποχή».

Τη θλιβερή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, εν έτει 2020, αποτυπώνει μια νέα ταινία μικρού μήκους της σχεδιάστριας Lydia Cambron από τη Νέα Υόρκη που συγκρίνει την πρόσφατη εμπειρία της από την καραντίνα εξαιτίας του Covid-19 με τη μοναξιά του αστροναύτη David Bowman στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”. Ακούγονται τα κομμάτια “Τάδε έφη Ζαρατούστρα” του Ρίχαρντ Στράους και “Γαλάζιος Δούναβης” του Γιόχαν Στράους.
ν

2020 An Isolation Odyssey | Vimeo
ν

ν

Έργα της καλλιτέχνιδας μπορείτε επίσης να βρείτε στο Instagram και στην έκθεση Jonalddudd.
v

 


Translate this post