Νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αυστηρό μήνυμα Τσιόδρα: Σε δύο εβδομάδες μπορεί να έχουμε εκρητική αύξηση των κρουσμάτων και ένα δεύτερο κύμα του Covid 19.

Image Credit: Pixabay

ν

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ έστω και εκτάκτως – των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού καταδεικνύει την εύλογη ανησυχία που εκφράζουν επιστήμονες και κυβέρνηση, αντίστοιχα, με φόντο την ραγδαία αύξηση της διασποράς των κρουσμάτων και ειδικότερα του αριθμού των εγχώριων μολύνσεων από τη νόσο Covid 19.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο αριθμός της Τρίτης ήταν ο υψηλότερος από τις 22 Απριλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων στη χώρα σε 4.855 από την έναρξη της επιδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι θάνατοι είναι 209 και οι θεραπευθέντες 1.374.

Εξάλλου, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε ιδιαίτερα σοβαρό τόνο, ο καθηγητής Τσιόδρας προειδοποίησε πως «είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του Covid 19», καθώς πλέον ο δείκτης RΟ ισούται με 1.

Επί της ουσίας, ο δείκτης αυτός περιγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή πόσα άτομα μπορεί να κολλήσει ένα θετικό κρούσμα.

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα. Ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα είναι ορατός. Μπορεί σε δύο εβδομάδες μέσα να έχεις εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τον δείκτη RO κάτω από το 1», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει χωρίς επαγρύπνηση.
ν

ν

 


Translate this post