Μια δεκαετία σε μια ώρα: Η δραστηριότητα του Ήλιου σε ελλείποντα χρόνο (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο της NASA με τη δεκαετή δραστηριότητα του Ήλιου συμπυκνωμένη σε μια μόνο ώρα, με μεμονωμένα καρέ που απέχουν μια ώρα το ένα από το άλλο.
ν

ν

Ο ΗΛΙΟΣ, που μας φωτίζει καθημερινά, είναι ένα μέσο αστέρι, όμοιο με τα πολλά δισεκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας. Είναι όμως 250.000 φορές πιο κοντά στη Γη από το αμέσως πλησιέστερο αστέρι και 100 δισεκατομμύρια φορές λαμπρότερο από οποιοδήποτε άλλο αστέρι στον ουρανό.

Τα δύο αυτά γεγονότα τον κάνουν όχι μόνο πηγή ζωής και φωτός για τον πλανήτη μας, αλλά και ένα μοναδικό εργαστήριο στο οποίο μπορούμε να ελέγξουμε διάφορες φυσικές θεωρίες, κάτω από συνθήκες που δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε στα επίγεια εργαστήρια.

Ένα από αυτά τα εργαστήρια Solar Dynamics Observatory (SDO), το οποίο βρίσκεται σε ύψος 36.000 χλμ. στο διάστημα και μόλις έκλεισε δέκα χρόνια παρακολούθησης του Ήλιου.

Για να τιμήσει την δεκαετή επέτειο του Solar Dynamics Observatory (SDO), η NASA κυκλοφόρησε ένα εκπληκτικό βίντεο, το οποίο συμπυκνώνει τα δέκα τελευταία χρόνια της ηλιακής δραστηριότητας σε δέκα λεπτά.
ν

A Decade of Sun | NASA Goddard
ν

ν

Σε μια δεκαετία, το SDO συγκέντρωσε 425 εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Ήλιου, συνολικού μεγέθους 20 εκατομμυρίων gigabytes. Με άλλα λόγια, το SDO λαμβάνει μια φωτογραφία του Ήλιου κάθε 0,75 δευτερόλεπτα.

Ένα άλλο όργανο μέτρησης, το Atmospheric Imaging Assembly (AIA) λαμβάνει εικόνες κάθε 12 δευτερόλεπτα σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Στο βίντεο υπάρχουν μεμονωμένα καρέ που απέχουν μια ώρα το ένα από το άλλο. Έτσι, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του άστρου μας χωρίς καμία παράλειψη.

Στο βίντεο μπορούν επίσης να εντοπιστούν ορισμένα αξέχαστα ουράνια συμβάντα, όπως για παράδειγμα η διέλευση του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο, η οποία συνέβη στις 5 Ιουνίου 2012.
ν

 


Translate this post