Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η μικρή οικολόγος που (δεν) θα σώσει τον πλανήτη (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο «Γκρέτα Τούνμπεργκ», της 16χρονης ακτιβίστριας που ανέλαβε να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Φαίνεται αστείο, όμως πολλοί πιστεύουν ότι η έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ θα σώσει τον πλανήτη! Image: Supplied

ν

ΟΤΑΝ ο Ηρακλής ήταν μικρός, η Ήρα, η γυναίκα του Δία επειδή τον ζήλευε, έστειλε στην κούνια του δύο φίδια για να τον σκοτώσουν. Αλλά ο Ηρακλής, που ήταν γερό παιδάκι, τα έπιασε από το λαιμό και τα στραγγάλισε.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα της μικρής Γκρέτα Τούνμπεργκ στην οικολογία. Ήταν μια μέρα του 2011, όταν η Γκρέτα ήταν οκτώ ετών. Είχε πάει με τον πατέρα της βόλτα στην ακρογιαλιά, είδε δύο άντρες να μολύνουν το περιβάλλον, κατουρώντας μέσα στη θάλασσα.

Η μικρή οικολογική συνείδησή της επαναστάτησε. Τους επιτέθηκε και, σαν τον Ηρακλή, θα τους έπνιγε, αν δεν επενέβαινε ο πατέρας της. Ξέροντας την αφύσικη δύναμη της κόρης του, είπε στους δύο άθλιους αντι-οικολόγους να μετανοήσουν για την επαίσχυντη πράξη τους και να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη από το παιδί. Πράγμα που εκείνοι έκαναν.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της μικρής Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) στην οικολογία. Τότε δεν γνώριζε ότι μια μέρα ο πλανήτης θα εμπιστευόταν τη σωτηρία του στα μικρά παχουλά χεράκια της.

Η μέρα αυτή ήρθε σύντομα. Το 2015 έκανε μπάνιο στην ψυχρή σουηδική θάλασσα, όταν αισθάνθηκε κάτι ζεστό και γλοιώδες να της αγκαλιάζει τα πόδια. Της είχε έρθει περίοδος. Η Γκρέτα αισθάνθηκε οδύνη και οργή. Οδύνη γιατί είχε αποκαλυφθεί το φύλο της –η ίδια ήθελε να είναι αγόρι ή τουλάχιστον ουδέτερου γένους– και οργή γιατί από το σοκ της έφυγαν τα τσίσα.

Κατακλύστηκε από αισθήματα φόβου, θυμού, ενοχής, ντροπής, αδυναμίας. Το συναισθηματικό μούδιασμα κράτησε λίγο. Σαν γνήσια απόγονος των Βίκινγκ ορκίστηκε πως αν η θάλασσα κρατούσε το μυστικό της, εκείνη θα αφιέρωνε τη ζωή της στο να την καθαρίσει από κάθε σκουπίδι και πλαστικό.

Η θάλασσα συμφώνησε, στέλνοντας ένα δυνατό κύμα που καθάρισε τα πόδια της από το αίμα και τα ούρα.

Ήταν μια στιγμή ιερή…
ν

Απρίλιος 2019. Ο Πάπας Φραγκίσκος και η Μεσσίας της οικολογίας. Ο Πάπας είναι απλός αρχηγός των Ρωμαιοκαθολικών, ενώ η Γκρέτα είναι θρησκεία από μόνη της. Image: Supplied
ν

Μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι είχε πάρει τις αποφάσεις της. Πρώτον, θα γινόταν vegan. Ήταν φιλόζωη και δεν μπορούσε να βλέπει τα ζώα να υποφέρουν. Αναγκαστικά ήταν και φιλάνθρωπος, γιατί και οι άνθρωποι ζώα είναι. Ιδίως οι ασυνείδητοι που καταστρέφουν το περιβάλλον, δίχως να αντιλαμβάνονται ότι έτσι καταστρέφουν τον εαυτό τους. Ευτυχώς όμως ήταν εδώ εκείνη για να τους σώσει, μπολιάζοντάς τους με συνείδηση οικολογική.

Δεύτερον, ζήτησε από την οικογένειά της να πετάξει από το σπίτι καθετί πλαστικό. Από εδώ και πέρα θα ζούσαν σε ένα σπίτι μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να πετάξουν το οικογενειακό αυτοκίνητο στα σκουπίδια και να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή στο μπακάλη με τα πόδια. Φυσικά όλη η οικογένεια θα γινόταν vegan.

Τρίτον, απαίτησε από τους γονείς της να της αγοράσουν ένα racing yacht, ένα αγωνιστικό ιστιοφόρο, μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Σκόπευε, είπε, να το κάνει ναυαρχίδα του πολέμου που σκόπευε να κηρύξει στους απανταχού εχθρούς του περιβάλλοντος.

Οι γονείς της δεν ήξεραν αν έπρεπε να γελάσουν ή να της ρίξουν ένα μπερντάχι ξύλο. Ο πατέρας της, ένας μεροδούλι-μεροφάι ηθοποιός που δύσκολα τα έφερνε βόλτα (την οικογένεια τη ζούσε η γυναίκα του, η Μαλένα, μια μεσόφωνος της λυρικής σκηνής) κόντεψε να πάθει αποπληξία. Υπεραγαπούσε τη Γκρέτα, όμως πού θα εύρισκε ο φουκαράς 5 εκατομμύρια δολάρια (50 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες) για να της αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αγωνιστικό γιοτ 18 μέτρων; Χώρια οι φόροι, ο ελλιμενισμός και οι μισθοί του πληρώματος.

Ύστερα από όσα εξωφρενικά άκουσαν, τους φάνηκε εντελώς ανώδυνη η απαίτηση να ξεφορτωθούν από το σπίτι οτιδήποτε είχε κόκκινο χρώμα – πίνακες, ρούχα και λοιπά αντικείμενα.

Όμως σε αυτή την απαίτηση κρυβόταν κάτι βαθύτερο. Βλέπετε, το επεισόδιο στη θάλασσα είχε δημιουργήσει στη Γκρέτα μετατραυματικό σοκ και για ένα διάστημα μόλις έβλεπε κόκκινο χρώμα κατουριόταν πάνω της.
ν

Η Γκρέτα έξω από το σχολείο της, καλεί τους συμμαθητές της σε απεργία για το κλίμα (Skolstrejk för klimatet). Το Μάρτιο προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς βουλευτές για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Image: Supplied

ν

Η ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Οι γονείς της σκέφτηκαν ότι σε μια-δυο μέρες η μικρή θα τα είχε ξεχάσει όλα. Δεν γνώριζαν όμως με τι τέρας αποφασιστικότητας είχαν να κάνουν. Θα το μάθαιναν σύντομα.

Η Γκρέτα κλείστηκε στο δωμάτιό της, αρνούμενη να πάει σχολείο, να μιλήσει ή ν’ αγγίξει φαγητό. Ύστερα από λίγες μέρες, οι γονείς τη μετέφεραν σε ληθαργική κατάσταση σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης. Όπως αναφέρει η Wikipedia, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από κατάθλιψη, από το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger), από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive-compulsive disorder ‒ OCD) και από επιλεκτική αλαλία (selective mutism).

Με δυο λόγια, ήταν αυτιστική.

Οι γιατροί εξήγησαν στους άναυδους γονείς ότι η διαταραχή Άσπεργκερ –μια μορφή του αυτισμού– χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ, ο οποίος στην πρακτική του το 1944 μελέτησε και περιέγραψε παιδιά με μειωμένες ικανότητες ενσυναίσθησης και λεκτικής επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους, τα οποία παράλληλα ήταν σωματικά υπανάπτυκτα.

Όσο για την επιλεκτική ομιλία, αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους σιωπής, που ξαφνικά σπάνε με την εκφώνηση μιας λέξης ή φράσης που επαναλαμβάνεται μονότονα ξανά και ξανά, σαν επωδός, επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Γκρέτα, δίχως να το θέλει, μεταδίδει το σύνδρομο επιλεκτικής αλαλίας και στις κοπέλες που την περιστοιχίζουν, όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο από τη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019.
ν

Greta Thunberg joins climate protest in Washington | Associated Press
ν

ν

(Η ίδια είπε αργότερα ότι δεν βλέπει τον αυτισμό της ως ασθένεια αλλά ως «υπερδύναμη» που της δίνει ελπίδα και την πεποίθηση ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο).

Οι γονείς της ρώτησαν τους γιατρούς τι έπρεπε να κάνουν για να θεραπευτεί η κόρη τους. Οι γιατροί είπαν αυτό που λένε σε όλες τις περιπτώσεις ψυχασθενών: δεν έπρεπε να διαφωνούν μαζί της και να της κάνουν όλα τα χατίρια.

Η κατάσταση της κατάθλιψης και της αλαλίας κράτησε κοντά δύο χρόνια. Το Φθινόπωρο του 2017 η Γκρέτα φώναξε τους γονείς της στο δωμάτιό της και με σοβαρό ύφος τους ανακοίνωσε ότι τους αποκήρυσσε ως γονείς, μπορούσε όμως να τους δεχτεί ως πιστούς της. Γιατί δεν ήταν πια η Γκρέτα, το παιδί τους, αλλά η Ιντούνα, η όμορφη παρθένα, η κόρη του «Νάνου». Ως πρώην γονείς είχαν δικαίωμα να μάθουν το μυστικό της όνομα, αλλά δεν έπρεπε να το αποκαλύψουν σε κανέναν.

Κλαίγοντας από συγκίνηση που η κόρη τους είχε «επιστρέψει», οι γονείς της, ο Σβάντε και η Μαλένα Ερνμαν Τούνμπεργκ, έπεσαν στα γόνατα και την προσκύνησαν.

Το βράδυ, στα κρυφά, άνοιξαν ένα βιβλίο σκανδιναβικής μυθολογίας. Εκεί έμαθαν ότι η Ιντούνα, η κόρη του Νάνου του θανάτου, κρύβει τη Ζωή στα βάθη του ωκεανού κι ύστερα τη στέλνει πίσω στον κόσμο την κατάλληλη εποχή

Αυτή η Ζωή είναι η Ιντούνα, η Εύα των σκανδιναβικών επών, γιατί δίνει στους θεούς της Άσγκαρντ να φάνε τα μήλα της αιώνιας νεότητας, χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο αναγεννημένη νεότητα στη γη και στους ανθρώπους. Η Ιντούνα αναδύεται από τον ωκεανό όταν ο Μπράγκι, ο Ονειρευτής της Ζωής, διασχίζει κοιμισμένος τη σιωπηλή έκταση των υδάτων.

Με άλλα λόγια, η Ιντούνα είναι η ζώσα Φύση που υπάρχει γύρω μας.

Οι γονείς της δάκρυσαν από ευτυχία. Δεν είχαν γεννήσει άνθρωπο, αλλά μια θεά!
ν

Η μικρή το δέμας αλλά δυναμική 16χρονη ακτιβίστρια, περικυκλωμένη από συνομηλίκους της, διαδηλώνει έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019. Αφελείς θα υπάρχουν πάντα. Image: Supplied

ν

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Επιστρέφοντας στο σχολείο, η Γκρέτα ανέλαβε δράση. Τα μαθήματα της Παρασκευής είναι βαρετά. Κάλεσε, λοιπόν, τους συμμαθητές της να μην πηγαίνουν σχολείο την Παρασκευή, αλλά να διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή. Εκείνοι βρήκαν την ιδέα της υπέροχη. Ποιος δάσκαλος θα τολμούσε να τους βάλει απουσία; Θα τον κατήγγειλαν ως εχθρό του περιβάλλοντος, φασίστα, φαλλοκράτη και ρατσιστή.

Η Γκρέτα έδωσε εντολή στους συμμαθητές να διαδώσουν τις απεργίες της Παρασκευής σε όλο τον κόσμο μέσω των social media. Πάντα υπάρχουν στον κόσμο ευαίσθητες ψυχές έτοιμες να υπηρετήσουν έναν Μεσσία – έστω και ψεύτικο.

Στο μεταξύ, οι γονείς της δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Η μητέρα της σταμάτησε να ταξιδεύει με αεροπλάνο και από την όπερα μεταπήδησε στα μιούζικαλ. Ο πατέρας της άρχισε να καταγγέλλει από σκηνής την αδράνεια της σουηδικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μια φράση της κόρης του: «Διαμαρτύρομαι επειδή εσείς οι ενήλικες κουβαλάτε το μέλλον μου». Τελικά τον έδιωξαν από το θέατρο κι έγινε μάνατζερ της γυναίκας του. Μαζί έγραψαν μάλιστα ένα βιβλίο, το “Scenes from the Heart”, στο οποίο εκθειάζουν τον αγώνα της κόρης τους ενάντια στον αυτισμό και την περιβαλλοντική κρίση.

Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Η μικρή οικολόγος έγινε η αγαπημένη των ΜΜΕ που διψούν πάντα για κάτι περίεργο και διαφορετικό. Η φήμη της Γκρέτα απλωνόταν σαν φωτιά σε όλο τον κόσμο, έλειπε όμως το κυριότερο: το αγωνιστικό ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Οι σκανδιναβικοί θεοί έχουν περίεργους τρόπους που λειτουργούν. Ως εκ θαύματος, εμφανίστηκε από το πουθενά και το αγωνιστικό ιστιοφόρο μηδενικών ρύπων. Επρόκειτο για το Malizia II, ένα γιοτ 18 μέτρων, κλάσης IMOCA 60, ελλιμενισμένο στο Μονακό. Ιδιοκτήτης του φέρεται να είναι ο Pierre Casiraghi, εγγονός του αποθανόντος πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Όπως αναφέρει το Yacht Club de Monaco, με το προηγούμενο όνομά του, Gitana16, ανήκε στην οικογένεια Ρότσιλντ και συγκεκριμένα στον όμιλο τραπεζών Edmond de Rotschild.

Μόλις το είδε,  η Γκρέτα το καταλάτρεψε. Είχε κάτι από τη σκοτεινιά του μυαλού της, ενώ το καινούριο όνομά του, Malizia II, ήταν σαν να περιέγραφε την ίδια. Malizia στα ιταλικά σημαίνει κακία, μοχθηρία, παραξενιά, κακό αίμα, αταξία, αλλά και έξυπνο κόλπο.
ν

Το αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ αγωνιστικό ιστιοφόρο “Malizia II” με την 16χρονη Γκρέτα, έτοιμο να αποπλεύσει για την Αμερική. Image: Supplied

ν

ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΛΠΟ

Το κλίμα της Γης προσφερόταν έως τώρα για να κάνει κάποιος πολιτική καριέρα ή για να βγάλει χρήματα. Με τη Γκρέτα μάθαμε και μια τρίτη επιλογή: να γίνει κάποιος Μεσσίας!

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η φήμη που απέκτησε η Γκρέτα ως Μεσσίας του περιβάλλοντος, ενορχηστρώθηκε από τον “PR consultant” Ingmar Rentzhog και από τη Μαλένα Έρνμαν, τη μητέρα της μικρής. (Η Μαλένα Έρνμαν είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2009 στη Μόσχα εκπροσωπώντας τη Σουηδία).

Την εποχή που η Μαλένα Έρνμαν έψαχνε τρόπους θεραπείας για την κόρη της, έπεσε πάνω στον Ingmar Rentzhog, έναν “Public Relations consultant” δηλαδή έναν δημοσιοσχεσίτη, ο οποίος είχε την έμπνευση να στήσει μια επικερδή επιχείρηση γύρω από την Γκρέτα.

Ο Ingmar Rentzhog ίδρυσε το 2017 την εταιρεία “We Don’t Have Time” για την εκμετάλλευση της έφηβης αυτιστικής, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας.

Ο ίδιος λέει ότι η Γκρέτα ήταν δική του ανακάλυψη κι ότι επί ένα χρόνο μαζί με την μητέρα της την εκπαίδευαν για τον ρόλο της. Δικό του είναι επίσης το σύνθημα “We Don’t Have Time”.
ν

Η φήμη που απέκτησε η Γκρέτα λέγεται ότι ενορχηστρώθηκε από τον “PR consultant” Ingmar Rentzhog και την τραγουδίστρια Μαλένα Έρνμαν, τη μητέρα της μικρής. Image: Supplied
ν

Ουσιαστικά το «φαινόμενο Γκρέτα» είναι μια καλοστημένη παράσταση πλανητικών διαστάσεων, που ενορχηστρώθηκε το 2017 από την start-up εταιρεία του Ingmar Rentzhog. Όπου εμφανίζεται η μικρή Μεσσίας, γίνονται τζίροι ανάλογοι με αυτούς που κάνουν τα ροκ συγκροτήματα.

Και φυσικά επειδή πάσχει από αυτισμό, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ή να γράψει εναντίον της, γιατί θα κατηγορηθεί αμέσως ως «απάνθρωπος» και «ρατσιστής».

Η Γκρέτα είναι το τέλειο έγκλημα!
ν

19 Σεπτεμβρίου 2019. Μιλώντας ενώπιον μιας υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για την κλιματική αλλαγή, η Γκρέτα παρότρυνε τους πολιτικούς να «ακούσουν τους επιστήμονες». Image: AP / Jacquelyn Martin. Πηγή: Supplied
ν

Όπως γράφουν οι σουηδικές εφημερίδες, η δράση της Γκρέτα σε ένα χρόνο έχει αποφέρει στην οικογένειά της γύρω στα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (ένα εκατομμύριο ευρώ) και στην εταιρεία του Ingmar Rentzhog κέρδη 20 εκατομμυρίων (2 εκατ. ευρώ).

Το να πουλάς προϊόντα στους οπαδούς σου, να διοργανώνεις συναυλίες για τη… σωτηρία του πλανήτη, ή να δέχεσαι εισφορές για τον αγώνα σου, εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη, την καλή διάθεση ή την αφέλειά του κοινού είναι μεμπτό, αλλά όχι παράνομο.

Το τραγικό είναι ότι ακριβώς πίσω από τη Γκρέτα κρύβονται οι ίδιοι άνθρωποι και όμιλοι που με την απληστία τους καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο «αγώνας» της έφηβης αυτιστικής κοπελίτσας, τους προσφέρει το τέλειο άλλοθι. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, Αφενός κερδοσκοπούν από την εκμετάλλευση του οικολογικού αγώνα, αφετέρου, όταν αποκαλυφθεί η απάτη, αυτό που θα έχει δυσφημιστεί θα είναι το οικολογικό κίνημα.

Ποιος σοβαρός οικολόγος θα τολμήσει να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, όταν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί απατεώνας και εκμεταλλευτής;

Η ίδια η Γκρέτα ζει το μύθο της! Λόγω της πάθησής της δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας ή του γεγονότος ότι τη χρησιμοποιούν. Είναι ευτυχισμένη που έχει γύρω της φανατικούς θαυμαστές και που η οικογένειά της βγήκε επιτέλους από την ανασφάλεια και τη φτώχεια και μπορεί τώρα να ταξιδεύει με ιδιωτικό τζετ.
ν

Μια ευτυχισμένη οικογένεια. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003. Εδώ ποζάρει με τους γονείς της και την αδελφή της Μπεάτα (αριστερά). Image: Supplied
ν

Η Γκρέτα βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, με στόχο να συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 οπαδούς που θα διαδηλώσουν για το περιβάλλον. Η ίδια περιμένει να την καλέσουν να μιλήσει στην Ολομέλεια του Οργανισμού ενώπιον όλων των ηγετών του κόσμου.

Στη Νέα Υόρκη έφτασε την Τετάρτη 28 Αυγούστου, έπειτα από ταξίδι δύο εβδομάδων, διασχίζοντας με το τριμελές πλήρωμά της τον Ατλαντικό Ωκεανό!

Ωστόσο, γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι δύο μέλη του πληρώματος επέστρεψαν με αεροπλάνο στην Ευρώπη, ενώ δύο νέα μέλη ήρθαν από την Ευρώπη στην Αμερική, για να παραλάβουν το γιοτ και να το μεταφέρουν πίσω στην γηραιά ήπειρο. Οπότε τα περί «μηδενικών εκπομπών άνθρακα» ακούγονται μεν ωραία, αλλά είναι άνευ ουσίας.

Η επόμενη παράσταση θα λάβει χώρα στη Λατινική Αμερική, όπου η Γκρέτα έχει ουκ ολίγους οπαδούς. Στις 2 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγκο της Χιλής θα συνέλθει η 25η Σύνοδος για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Γκρέτα, με το «μηδενικών εκπομπών άνθρακα» ιστιοφόρο της, διασχίζοντας θάλασσες και ωκεανούς, ως άλλος Μαγγελάνος θα κάνει  τον περίπλου της Γης, για να φτάσει στο Βαλπαραΐσο κι από ’κει στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα.

Για να περιοριστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος, θα έπρεπε να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες. Κανείς όμως απ’ όσους διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή δεν θα δεχόταν να στερηθεί τα βιομηχανικά προϊόντα που καταναλώνει.

Πρόκειται, επομένως, για υποκριτική συμπεριφορά και αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων.
ν

Climate activist Greta Thunberg on the power of a movement | PBS NewsHour
ν

ν

 


Translate this post