Οι κίνδυνοι στην επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν στην επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων.

Εικόνα από βίντεο ελλείποντος χρόνου της άφιξης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο εντός 4,5 ωρών. Πηγή: Vimeo

v

ΠΡΙΝ από την εμφάνιση του κορονοϊού, η ανθρωπότητα ζούσε την κάθε μέρα της με τέτοια έξαψη και ταραχή σαν να ήταν η τελευταία της στον πλανήτη Γη. Η αδηφάγος παραφροσύνη σταμάτησε με την επιδημία του Covid-19. Η ανθρωπότητα μπήκε σε αναγκαστική καραντίνα, από την οποία ετοιμάζεται τώρα να βγει. Το πρώτο μέλημά της είναι φυσικά η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η επάνοδος στον παλιό ξέφρενο και παραληρηματικό τρόπο ζωής.

Όμως είναι αυτός ο παλιός παραληρηματικός τρόπος ζωής που συνέβαλε στη μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε όλο τον πλανήτη. Ταξιδιώτες και τουρίστες ταξιδεύοντας από τη μια άκρη της Γης στην άλλη κι από τη μια χώρα στην άλλη μετέφεραν μαζί τους και διέδωσαν τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

Σήμερα, που οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται να αρχίσουν πάλι τις πτήσεις, κανείς δεν κάνει λόγο για μια νέα πιθανή διασπορά του ιού. Αντίθετα, γίνεται –υποκριτικά– λόγος για μεταφορά του ιού από τον αέρα! Λες και ο κορονοϊός μεταδόθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη και την Αμερική με τους ανέμους!

Όπως και να ’χει, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) προειδοποίησε χθες Τετάρτη για τους κινδύνους που υπάρχουν, για παράδειγμα λόγω της κόπωσης των πιλότων των επιβατικών αεροσκαφών και των αεροσκαφών μεταφοράς φορτίων, την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται για την άρση των περιορισμών στις πτήσεις.

«Αν και οι περιορισμοί των πτήσεων αίρονται, η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να επιταχύνει και να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της», προειδοποιεί αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο ΔΟΠΑ προβλέπει ότι οι προορισμοί όπου η πανδημία του κορονοϊού επιμένει δεν θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν τα μέλη των πληρωμάτων των αεροσκαφών ώστε να ξεκουράζονται ανάμεσα στις πτήσεις. «Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προβάλλει προσκόμματα στην τήρηση των υποχρεωτικών ορίων του χρόνου πτήσης και της κόπωσης».

Οι προειδοποιήσεις αυτές περιέχονται σε εγχειρίδιο του ΔΟΠΑ προς τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας που περιέχει συστάσεις για να προληφθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η επανέναρξη της αεροπορικής κίνησης.
ν

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Κατ’ αρχής, η πανδημία ανέδειξε τις δυσκολίες που έχει η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης μέσα σε αεροσκάφη.

Παράλληλα, το κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσης των πιλότων σε προσομοιωτές πτήσης και ιατρικών κέντρων οδήγησε σε «μεγάλες» καθυστερήσεις για το εκπαιδευόμενο προσωπικό και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών, αδειών πτήσης και άλλων υποχρεωτικών εγγράφων έχει αναβληθεί, υπογραμμίζει ο ΔΟΠΑ, ο οποίος παροτρύνει τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας σε διεθνές επίπεδο να εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης «κατά περίπτωση».

Ο ΔΟΠΑ ζητεί επίσης από τις αρχές αυτές να προετοιμάσουν μια «εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια» και «προτάσεις για τη μείωση αυτών των επιπρόσθετων κινδύνων».

Την 30ή Απριλίου, ο ΔΟΠΑ είχε εκτιμήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,5 δισεκατομμύριο τον αριθμό των επιβατών αεροπορικών δρομολογίων φέτος.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, που βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να καταρρέει εν μέσω της πανδημίας, χωρίς προοπτική ανάκαμψης πριν περάσουν πολλοί μήνες αν όχι χρόνια, ζητούν από τα κράτη να τις στηρίξουν, ή να τις «διασώσουν».

Το βίντεο που ακολουθεί είναι του Αμερικανού σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογράφου Cy Kuckenbaker (Σάι Κούκενμπέικερ), ο οποίος κατέγραψε σε ελλείποντα χρόνο την άφιξη κάθε αεροπλάνου που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Ντιέγκο μεταξύ των ωρών 10:30 π.μ. και 3 μ.μ.
ν

AIRPLANE TIME COLLAPSE (ARRIVALS) | CY KUCKENBAKER
ν

ν

Μπορείτε να δείτε περισσότερα βίντεο ελλείποντος χρόνου του Cy Kuckenbaker στη διεύθυνση www.cysfilm.com.

v

 


Translate this post