Σε αυτό το μέρος τα σπίτια πωλούνται μόνο 1 ευρώ (vid)

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε μια κωμόπολη, που είχαν ιδρύσει παλιά οι αρχαίοι Έλληνες στη Σικελία, υπάρχουν σπίτια τα οποία πωλούνται από τις δημοτικές αρχές μόνο 1 ευρώ.

Χτισμένα στις πλαγιές των λόφων, τα σπίτια του 1 ευρώ έχουν αμφιθεατρική θέα. Image: Supplied

ν

Η ΣΑΜΠΟΥΚΑ, το γνωστό ποτό, με το έντονο άρωμα γλυκάνισου που περιέχει και που προέρχεται από την Ιταλία, τιμάται 1 ευρώ το ποτηράκι.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, το ίδιο κοστίζει και ένα σπίτι στο χωριό Σαμπούκα (Sambuca) που βρίσκεται στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί όλης της Μεσογείου, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα της Μεγάλης Ελλάδας, καθώς από τον 8ο αιώνα π.Χ. κατοικείτο από Έλληνες.
Οι σπουδαιότερες ελληνικές αποικίες στη Σικελία ήταν οι Συρακούσες, η Γέλα, ο Ακράγας, ο Σελινούντας, η Ιμέρα και η Μεσσήνη.
Αυτές οι ελληνικές πόλεις-κράτη ήταν μεγάλης σημασίας για το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού, καθώς μαζί με αυτές τις νοτίου Ιταλίας αποτελούσαν την Μεγάλη Ελλάδα. Ο Εμπεδοκλής και ο Αρχιμήδης ήταν και οι δύο Σικελιώτες. Η Σικελία ήταν από την αρχαιότητα μεγάλο κέντρο παραγωγής σιταριού, περιζήτητο για τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας και αργότερα για τους Ρωμαίους.
Ο ελληνικός χαρακτήρας του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, τόσο μέσα από τις τοπικές παραδόσεις, μέσα από στοιχεία της γλώσσας, αλλά και λόγω των πολλών αρχαιολογικών χώρων.
Στη νοτιοδυτική Σικελία, όχι μακριά από τη θάλασσα, βρίσκεται η κωμόπολη Σαμπούκα, στην κορυφή ενός λόφου, στα πόδια του οποίου απλώνονται χωράφια και αμπελώνες, αλλά και η λίμνη Arancio.
Στο μέρος αυτό, δεκάδες σπίτια πωλούνται στην συμβολική τιμή του 1 ευρώ. Αυτό το εξαιρετικά γόνιμο κομμάτι γης αποκαλείται «Γήινος Παράδεισος»!
Γιατί τότε τα σπίτια κοστίζουν μόνο 1 ευρώ;
Αυτή η συγκλονιστική προσφορά στην αγορά ακινήτων έχει ως στόχο την αναβίωση μιας κοινότητας, η οποία, όπως και πολλές άλλες αγροτικές περιοχές στην Ιταλία, υποφέρει από την ερήμωση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κάτοικοι, κυρίως οι νέοι, φεύγουν για να εγκατασταθούν σε μητροπολιτικές περιοχές.

ν

ν

Φυσικά αυτή η συμβολική τιμή κρύβει κάποιες παγίδες. Τα σπίτια είναι γερά και πετρόκτιστα, αλλά είναι μισοερειπωμένα και οι υποψήφιοι αγοραστές υποχρεούνται να επενδύσουν 17.000 ευρώ για την ανακαίνισή τους μέσα σε τρία χρόνια.
Σαν αντίβαρο, υπάρχει ελάχιστη γραφειοκρατία και βοήθεια σε ότι αφορά την ανακαίνιση μιας κατοικίας.
«Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που το κάνουν μόνο για προβολή, το δημαρχείο μας διαθέτει όλα τα σπίτια προς πώληση με πραγματικό αντίτιμο ένα ευρώ», λέει ο Giuseppe Cacioppo, αναπληρωτής δήμαρχος του Σαμπούκα και σύμβουλος τουρισμού. «Δεν είμαστε μεσάζοντες που μεσολαβούν μεταξύ παλιών και νέων ιδιοκτητών. Θέλετε αυτό το σπίτι; Μπορείτε να το έχετε αμέσως».
ν

Η Σαμπούκα διατηρεί έντονο το ελληνικό και το χριστιανικό στοιχείο. Image: Supplied
ν

Η Σαμπούκα, 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Παλέρμο. ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, αργότερα όμως, γύρω στο 800 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς που τη μετέτρεψαν σε κέντρο εμπορίου και της έδωσαν το όνομα που φέρει σήμερα.
Συγκεκριμένα, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Εμίρη Αλ Ζαβούτ, που στα αραβικά σημαίνει «σπάνιος». Σήμερα όλη η πόλη είναι ένα υπαίθριο μουσείο, ένα πάντρεμα αρχιτεκτονικών ρυθμών από διαφορετικούς πολιτισμούς.
ν

 


Translate this post