Σπάνιο βίντεο με δελφίνια που λάμπουν στον ωκεανό

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Όπως λέει ο φωτογράφος Πάτρικ Κόιν, το βίντεο με τα λαμπερά δελφίνια ήταν η πιο δύσκολη δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Σκηνή από το θεαματικό βίντεο του Πάτρικ Κόιν με τα λαμπερά δελφίνια. Πηγή: YouTube

ν

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Πάτρικ Κόιν (Patrick Coyne) γύρισε μερικά απίστευτα πλάνα με δελφίνια να κολυμπούν σε βιοφωτιζόμενα νερά. Οι ονειρικές σκηνές με τα θαλάσσια θηλαστικά, που εύκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, γυρίστηκαν πρόσφατα στα νερά του ωκεανού, έξω από την παραλία Newport της Καλιφόρνιας.

Το γεγονός ότι τα δελφίνια λάμπουν δεν οφείλεται στα ίδια, αλλά στο γεγονός ότι κολυμπούν εν μέσω συγκεντρωμένων βιοφωτιζόμενων οργανισμών που ονομάζονται δινοφύκη (dinoflagellates).

Τα δινοφύκη (λατ. dinophyceae) είναι η κύρια ομάδα των Δινομαστιγωτών (dinoflagellates) του βασιλείου των Πρωτίστων, με εξαίρεση λίγες μόνο ομάδες που φαίνεται να έχουν αποκλίνει από τις υπόλοιπες σε πρώιμο εξελικτικό στάδιο. Τα περισσότερα δινοφύκη ανήκουν στο θαλάσσιο πλαγκτόν, αλλά υπάρχουν και αρκετά που απαντώνται στο γλυκό νερό λιμνών ή ποταμών.

Περίπου τα μισά από όλα τα δινομαστιγωτά είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, και συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ευκαρυωτικών φυκών μαζί με αυτή των διατόμων. Όντας πρωτογενείς παραγωγοί αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας του νερού.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δινοφύκη είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν μαζικό θάνατο σε πληθώρα θαλάσσιων οργανισμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για κύτταρα που όταν διαταραχθούν εκπέμπουν μια λάμψη φωτός που διαρκεί μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Τα κύτταρα αυτά φέρουν δύο μαστίγια. Το ένα από αυτά εκτείνεται προς το οπίσθιο μέρος και δρα ως τιμόνι, παρέχοντας επίσης και μια μικρή προωθητική δύναμη, ενώ το άλλο σε πλευρικό- εγκάρσιο επίπεδο. Σε πολλά είδη το πλευρικό μαστίγιο δημιουργεί μια εγκάρσια αύλακα και παράγει μεγάλο ποσοστό της κίνησης του κυττάρου ενώ συχνά παρέχει στο κύτταρο τη δυνατότητα στροβιλισμού, ιδιότητα που χάρισε και στον συγκεκριμένο οργανισμό το όνομά του (την ελληνική λέξη Δίνος: στροβίλισμα).

Όταν μια ομάδα δελφινιών με πολλά μέλη κολυμπά ανάμεσά τους, μπορεί να παράγει αρκετό φως, έτσι που φωτίζεται όλη η θάλασσα.

Ωστόσο, ο Κόιν έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες μέσα στο σκοτάδι έως ότου μπορέσει να καταγράψει αυτό το απίστευτο φαινόμενο.

Η ταινία γυρίστηκε με φωτογραφική μηχανή E-mount α7S II της Sony που διαθέτει εσωτερική εγγραφή ταινιών 4Κ πλήρους καρέ.
ν

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WIRED (@wired) στις


v

 


Translate this post