Virtual tour στον τάφο της βασίλισσας της Αιγύπτου Μερεσάνκ ΙΙΙ

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αιγυπτιακός βασιλικός τάφος ηλικίας 5.000 ετών «ανοίγει» για μια δωρεάν εικονική περιήγηση για τους λάτρεις της αρχαιολογίας και των ταξιδιών.

Το εσωτερικό του τάφου της βασίλισσας Μερεσάνκ ΙΙΙ. Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Image: Supplied

ν

ΚΑΘΩΣ τα ταξίδια είναι προς ώρας απαγορευμένα λόγω κοροναϊού, εκατοντάδες σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλο τον κόσμο είναι νεκροί και άδειοι από τουρίστες.

Χάρη όμως στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία εκπληκτικά μνημεία γίνονται προσιτά από το μέρος όπου βρίσκεται κάποιος, με τις δωρεάν εικονικές περιηγήσεις στο διαδίκτυο που είναι προσιτές σε όλους.

Πρόσφατα, το Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, «άνοιξε» τον ηλικίας 5.000 ετών τάφο της βασίλισσας Μερεσάνκ ΙΙΙ, για μια δωρεάν εικονική περιήγηση.

Αυτή είναι μια από τις τέσσερις αρχαίες τοποθεσίες που προωθεί η Αίγυπτος μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εμπλουτισμένη με τρισδιάστατη απεικόνιση, επεξηγηματικές πληροφορίες και βίντεο, η περιήγηση είναι πραγματικά συναρπαστική.

Λαξευμένος σε βράχο, ο τάφος ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1927 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Τζορτζ Άντριου Ράισνερ, ο οποίος ανακάλυψε επίσης, τον τάφο της βασίλισσας Χετεφερές Ι, μητέρας του Χέοπα.

Η βασίλισσα Μερεσάνκ ΙΙΙ ήταν κόρη της Χετεφερές ΙΙ και εγγονή του Χέοπα. Ο τάφος αποκαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, με σχεδόν άθικτες παραστάσεις, η χρωματική ζωντάνια των οποίων είχε εκπλήξει τους αρχαιολόγους. Η βασίλισσα απεικονίζεται με λευκό ένδυμα και σε εναγκαλισμό με την μητέρα της στον προθάλαμο δυτικά της εισόδου, ενώ στο υπόγειο του ταφικού συγκροτήματος βρισκόταν η μαύρη σαρκοφάγος της από γρανίτη.
ν

Η βασίλισσα Χετεφερές ΙΙ (αριστερά) αγκαλιάζει την κόρη της, τη βασίλισσα Μερεσάνκ ΙΙΙ (δεξιά). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Στο μέλλον, εικονικές περιηγήσεις όπως αυτή ‒και πολύ περισσότερο εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα εργαλεία της εικονικής πραγματικότητας‒ θα γίνουν μια πολύ δημοφιλής εναλλακτική λύση από την προσωπική επίσκεψη.

Μέσα στον τάφο υπάρχουν κάποιες ψεύτικες πόρτες. Αυτές είναι πύλες από τις οποίες η ψυχή του νεκρού μπορούσε να περάσει από το βασίλειο των νεκρών στον κόσμο των ζωντανών για να απολαύσει τις προσφορές και τα κτερίσματα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Η 4η δυναστεία (2613 – 2494 π.Χ.) αποτελεί περίοδο μεγάλης ακμής. Μάρτυρες αυτής της ευημερίας αποτελούν μέχρι σήμερα οι μεγαλοπρεπείς πυραμίδες, στην κατασκευή των οποίων εργάστηκαν χιλιάδες εργάτες. Οι βασιλείς της 4ης δυναστείας ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να κτίσουν κανονικές πυραμίδες, οι οποίες προήλθαν σταδιακά, μέσα από τους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς των προηγούμενων περιόδων, ως μετεξέλιξη των μασταμπά και των βαθμιδωτών πυραμίδων.

Οι πυραμίδες της 4ης δυναστείας είναι οι μεγαλοπρεπέστερες όλων όσων κτίστηκαν ποτέ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπος στη Νεκρόπολη της Γκίζας, το μοναδικό από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.
ν

Η σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη της βασίλισσας Μερεσάνκ ΙΙΙ φέρει εγχάρακτα σχέδια με προσόψεις ανακτόρων. Πηγή: Digital Giza; G 7530-7540
ν

Η βασίλισσα Μερεσάνκ ΙΙΙ παντρεύτηκε τον Φαραώ Κχαφρέ ή Χεφρήνα, όπως τον αποκαλεί ο Ηρόδοτος, την τρίτο φαραώ της τέταρτης δυναστείας της Αιγύπτου, που ήταν γιος ή αδελφός του Χέοπα. Μαζί του απέκτησε τέσσερις γιους: τον Νεμπεμαχέτ, τον Νιούζερε, τον Χέντερκα και τη Ντουάνρε, καθώς και μια κόρη με το όνομα Σέπσετκαου. Κατείχε τους τίτλους της βασιλικής κόρης, της βασιλικής συζύγου και της κατόχου του Μεγάλου Σκήπτρου.

Όταν πέθανε, θάφτηκε σε έναν πλούσια διακοσμημένο πυραμιδωτό τάφο (μασταμπά) στο οροπέδιο της Γκίζας, με ένα παρεκκλήσι λαξευμένο σε βράχο (G7530-5440). Οι ταφικές επιγραφές μας δίνουν τόσο την ώρα του θανάτου της όσο και την ημερομηνία της κηδείας της, η οποία έγινε 272 ημέρες μετά το θάνατό της.

Προφανώς πέθανε κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης του νέου φαραώ, πιθανώς του Φαραώ Μενκάουρε (Μυκερίνου).

Ο τάφος είχε αρχικά σχεδιαστεί για τη μητέρα της, τη βασίλισσα Χετεφερές ΙΙ, η οποία έδωσε την άδεια να ταφεί εκεί η κόρη της, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο θάνατος της Μερεσάνκ ΙΙΙ ήταν ξαφνικός και απροσδόκητος. Η Χετεφερές έδωσε επίσης τη δική της σαρκοφάγο από γρανίτη, με παραστάσεις παλατιών, για την ταφή της κόρης της.

Η σαρκοφάγος και ο σκελετός της βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Καΐρου. Η βασίλισσα είχε ύψος 1,54 μέτρα και ήταν μεταξύ 50 και 55 ετών όταν πέθανε. Μια ανθρωπολογική μελέτη έδειξε ότι πιθανώς υπέφερε από σιωπηλό σύνδρομο του κόλπου (Silent Sinus Syndrome), μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μονόπλευρη βλεφαρόπτωση, ασσυμετρία της άνω γνάθου και ενοφθαλμισμό. Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η αιτία θανάτου.

Το σύμπλεγμα από ασβεστόλιθο που απεικονίζει τη βασίλισσα Χετεφερές να αγκαλιάζει την κόρη της Μερεσάνκ ήταν μέσα στον τάφο της και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
ν

 


Translate this post