Η Κιβωτός του Νώε είχε σχήμα πυραμίδας!

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια, Ιστορία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας αποκαλύπτουν ότι η Κιβωτός του Νώε είχε σχήμα πυραμίδας!

132KGH2GH542HG45638

Αυτή η παράσταση από το εσωτερικό του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας εμφανίζει την Κιβωτό του Νώε ως μια πυραμίδα. Πηγή: Supplied
v

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ Κιβωτός του Νώε, το μεγάλο πλοίο το οποίο ο Θεός ανέθεσε στο Νώε να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει, δεν είχε σχήμα πλοίου ούτε ήταν στρογγυλή, αλλά κατασκευάστηκε όπως μια πυραμίδα!
Η εξιστόρηση αναφέρει πως ο Θεός ικανοποιήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να επιλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Μήνυσε στον Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω. Συγκεκριμένα η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι η κιβωτός είχε μήκος τριακοσίων πήχεων, πλάτος πενήντα πήχεων και ύψος τριάντα πήχεων: «τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτηςεπισυνάγων ποιήσεις την κιβωτόν και εις πήχυν συντελέσεις αυτήν άνωθεν∙ την δε θύραν της κιβωτού ποιήσεις εκ πλαγίων· κατάγαια, διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν» (Γένεσις ΣΤ΄ 15-16).
Μέσα σε αυτή τη κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του (Σημ, Χαμ και Ιάφεθ) με τις γυναίκες τους, καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου (Γένεσις ΣΤ΄-Ζ΄). Μετά από τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα της εποχής, οι αναλογίες της Κιβωτού ισοδυναμούν σε μέτρα με πήχη (0,4624) 138,72 μήκος x 23,12 πλάτος x 13,872 ύψος. Στρογγυλοποιώντας με την ίδια αναλογία έχουμε 150 μέτρα μήκος, 25 πλάτος και 15 ύψος. Εάν χρησιμοποιήθηκε ο αιγυπτιακός πήχης τα μέτρα γίνονται 152,4 x 25,4 x 15,2 αντίστοιχα.
Έως τώρα όλοι έδιναν στην κιβωτό σχήμα πλοίου με πλώρη και πρύμνη. Τελευταία, η αποκωδικοποίηση στοιχείων από μια βαβυλωνιακή πινακίδα που περιγράφει τον κατακλυσμό, έκανε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι η κιβωτός ήταν στρογγυλή, σαν ένα τεράστιο καλάθι. Όμως τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας δείχνουν ότι όλες αυτές οι υποθέσεις ήταν λανθασμένες.
v

332KGH2GH542HG454H3

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που ανακαλύφθηκαν στο Κιρμπέτ Κουμράν έχουν ρίξει νέο φως στα βιβλικά κείμενα. Πηγή: Supplied
v

Με τον όρο Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας περιγράφεται μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας.
Η μεγάλη σημασία των χειρογράφων αυτών αφορά στην αναζήτηση του αυθεντικού πρωτότυπου της Παλαιάς Διαθήκης. Από την άνοιξη του 1947 που ανακαλύφθηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα ένας μεγάλος αριθμός νέων βιβλικών χειρογράφων, τα περισσότερα από τα οποία, χρονολογούμενα τον 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα, είναι δηλαδή κατά μια χιλιετία αρχαιότερα από εκείνα που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν ως τα πιο αρχαία ιερά κείμενα.
v

432KGH2GH542HG454H3

Κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν, στη ΝΔ ακτή της Νεκράς Θάλασσας, έντεκα σπήλαια έκρυβαν έναν μεγάλο αριθμό από τέτοια χειρόγραφα, τα οποία στο σύνολο τους, αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων. Πηγή: Supplied
v

Αν και έχει εκδοθεί μεγάλος αριθμός χειρογράφων, πολλά παραμένουν ακόμη αδημοσίευτα λόγω του ότι οι κύλινδροι παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στο άνοιγμα, καθώς λόγω χρόνου κινδυνεύουν να καταστραφούν αν δεν χρησιμοποιηθεί μια ειδική τεχνική. Οι κύλινδροι είναι τυλιγμένοι με λινά υφάσματα επιχρισμένα με μια κολλώδη ουσία.
Πριν πέντε χρόνια ιδρύθηκε από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ μια νέα υπηρεσία με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν την ανάγνωση των χειρογράφων με τη χρήση διαφορετικών μηκών κύματος του φωτός. Η εξελιγμένη τεχνολογία επέτρεψε στους ερευνητές να διαβάσουν γράμματα και λέξεις που προηγουμένως ήταν δυσανάγνωστα.
v

532KGH2GH542HG454H3

Κείμενο χειρογράφου της Νεκράς Θάλασσας όπως είναι στην αρχική του μορφή…
v

632KGH2GH542HG454H3

…και όπως εμφανίζεται ύστερα από το πέρασμα με διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Πηγή: Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ
v

Δύο από αυτούς τους κυλίνδρους ηλικίας άνω των 2.000 ετών παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή για το σχήμα της κιβωτού, καθώς με σαφήνεια αναφέρουν ότι η κιβωτός είχε σχήμα πυραμίδας. Φαίνεται ότι η παράδοση αυτή ήταν διαδεδομένη στον προχριστιανικό κόσμο και διατηρήθηκε και στους χριστιανικούς αιώνες, όπως βλέπουμε από την παράσταση του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας, όπου η κιβωτός έχει σχήμα πυραμίδας!
v

732KGH2GH542HG454H3

H περίτεχνη αυτή πόρτα στο Bαπτιστήριο της Φλωρεντίας κατασκευασμένη από τον Λορέντσο Γκιμπέρτι (1378-1455) απεικονίζει σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Μια από τις παραστάσεις (η δεύτερη από πάνω στην αριστερή πλευρά) απεικονίζει τη ζωή του Νώε, όπως αυτή εξελίχθηκε μετά τον κατακλυσμό. Περιέργως, η κιβωτός απεικονίζεται ως μια πυραμίδα. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Σήμερα οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο κατακλυσμός του Νώε συμπίπτει με το τέλος της Εποχής των Παγετώνων, όταν οι πάγοι άρχισαν σταδιακά να λειώνουν γύρω στο 9000 π.Χ. Οι πλημμύρες που ακολούθησαν είχαν τεράστια επίδραση σε όλη την υφήλιο, καθώς εξαφάνισαν τις ανθρώπινες κοινωνίες της εποχής. Ο κατακλυσμός αυτός κατεγράφη από τους λαούς της Ινδίας, της αρχαίας Ελλάδας, της Μεσοποταμίας αλλά και από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής. Περιγράφεται στο Έπος του Γκιλγκαμές, που περιλαμβάνει τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων, με ήρωα τον Ουτναπιστίμ. Ο Πλάτωνας θα χρησιμοποιήσει τον κατακλυσμό στο περίφημο μύθο της καταστροφής της Ατλαντίδας, την οποία τοποθετεί 9.000 χρόνια πριν την εποχή του. Ανάλογες παραδόσεις διαφύλαξαν και οι άλλοι λαοί.
Οι καταστροφές από την τήξη των πάγων ήταν ανυπολόγιστες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο μετά το 7000 π.Χ. σταθεροποιήθηκε το έδαφος, επιτρέποντας στην ανθρώπινη ζωή να επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες. Όλες οι παράκτιες περιοχές της γης είχαν εγκαταλειφτεί, καθώς άνθρωποι και ζώα αναζητούσαν υψηλότερα εδάφη, και μόνο μεταξύ του 6000 π.Χ. και του 5000 π.Χ. αρχίζουμε να ξαναβλέπουμε σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας κοντά στη θάλασσα.
Φαίνεται πως ο κατακλυσμός ήταν η μεγάλη πλημμύρα της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Μετά από όλα, και μόλις οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες υποχώρησαν, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν για άλλη μια φορά.

 


Translate this post