Βρέθηκε ταφικός θάλαμος Αιγύπτιας πριγκίπισσας

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συναρπαστική ανακάλυψη σε μια πυραμίδα 3.800 ετών στη νεκρόπολη Ντασούρ της Αιγύπτου.

Η κόκκινη πυραμίδα του φαραώ Σνεφερού (2613-2589 π.Χ.) στη νεκρόπολη του Ντασούρ, 40 χλμ. νότια του Καΐρου. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων σε μια επιχωματωμένη πυραμίδα 3.800 ετών στη νεκρόπολη του Ντασούρ, βρίσκοντας τον ταφικό θάλαμο και τη μούμια μιας προγκίπισσας που ονομάζεται Χατσεψέτ (Hatshepset). Στο θάλαμο βρέθηκε επίσης ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο διακοσμημένο με ιερογλυφικά.
Ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται εντός της πυραμίδας του φαραώ Ameny Qemau, της οποίας σώζεται ένα μέρος σε ερειπωμένη κατάσταση στο Ντασούρ. Τα ερείπια της πυραμίδας ανακαλύφθηκαν εφέτος τον Απρίλιο από ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων.
ν
Τα ερείπια της επιχωματωμένης πυραμίδας του φαραώ Qemau (1790 π.Χ.). Photo: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Πηγή: Supplied
ν
Το ξύλινο κιβώτιο, στο οποίο αναγράφεται το όνομα Χατσεψέτ και το οποίο έχει λεηλατηθεί πριν από πολύ καιρό, περιείχε τα ειδικά βάζα (κανωπικά αγγεία) που χρησιμοποιούνταν από τους Αιγυπτίους ιερείς κατά την ταρίχευση για την αποθήκευση και συντήρηση των εσωτερικών οργάνων του ατόμου που επρόκειτο να μουμιοποιηθεί.
Το όνομα Χατσεψέτ (ή Χατσεπσέτ) δεν παραπέμπει στην περίφημη βασίλισσα Χατσεψούτ (1508-1458 π.Χ.) που ήταν η πέμπτη φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά σε κάποιο άλλο μέλος του βασιλικού οίκου με παρόμοιο όνομα.
Η Χατσεψούτ, η σύζυγος του φαραώ Τούθμωση Γ΄, βασίλευσε τρεις αιώνες μετά τον φαραώ Qemau.
Το περασμένο μήνα βρέθηκε στην επιχωματωμένη πυραμίδα ένας τοίχος από αλάβαστρο με χαραγμένο το όνομα του Φαραώ Ameny Qemau, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο για μια σύντομη περίοδο το 1790 π.Χ. Είναι η δεύτερη πυραμίδα που έχει βρεθεί με το όνομα Ameny Qemau στη νεκρόπολη του Ντασούρ. Η άλλη πυραμίδα ανακαλύφθηκε το 1957 και βρίσκεται περίπου 600 μέτρα μακριά από την πρόσφατα ανακαλυφθείσα πυραμίδα.
ν
Το ξύλινο κιβώτιο με τα ξεθωριασμένα αλλά ευανάγνωστα ακόμη ιερογλυφικά που βρέθηκε εντός του ταφικού θαλάμου στην πυραμίδα του φαραώ Ameny Qemau. Το κιβώτιο περιείχε τα βάζα με τα εσωτερικά όργανα της πριγκίπισσας Χατσεψέτ που δεν πρέπει να συγχέεται με την φαραώ Χατσεψούτ. Photo: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Πηγή: Supplied
ν
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Aidan Dodson του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ποτέ δεν χτιζόταν μια πυραμίδα προς τιμήν μιας πριγκίπισσας, αλλά πάντοτε προς τιμήν ενός φαραώ. Το γεγονός ότι βρέθηκε εντός της πυραμίδας ο ταφικός θάλαμος μιας πριγκίπισσας εξηγείται στο ότι αυτή σφετερίστηκε την πυραμίδα και την έκανε τάφος της, εξαιτίας κάποιων ιστορικών γεγονότων που αγνοούμε.
Όπως αναφέρει το Live Science, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί έχουν βρεθεί δύο πυραμίδες με το όνομα του φαραώ Ameny Qemau, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρη την αιγυπτιακή ιστορία.
Στον ταφικό θάλαμο έχει βρεθεί επίσης μια κακώς διατηρημένη σαρκοφάγος που πιστεύεται ότι ανήκει στην πριγκίπισσα.
Οι αρχαιολογικές εργασίες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα ευρήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

 


Translate this post