Οι κρίκοι της αλυσίδας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κοροναϊού (vid+pics)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι συγκεντρώσεις και οι ομαδικές δραστηριότητες αποτελούν το μέσο με το οποίο μεταδίδεται η θανατηφόρα επιδημία του Covid-19.

ν

ΣΕ ΟΛΟ τον πλανήτη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.700.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού σε 226 χώρες και έχουν σημειωθεί πάνω από 103.000 θάνατοι.

Το χειρότερο σενάριο: η επανάληψη
των εορτασμών του 1918

Η συγκέντρωση μίας θρησκευτικής αίρεσης στην Νότια Κορέα, η συνάθροιση ευαγγελιστών στην Αλσατία, τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς στην Ευρώπη… οι μαζικές συναθροίσεις συνέβαλαν αποφασιστικά στην διάδοση της επιδημίας του κορονοϊού στον κόσμο, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την οργάνωση τέτοιων δημοσίων εκδηλώσεων μετά το τέλος της ισχύος των περιοριστικών μέτρων και μακροπρόθεσμα.

Την ώρα που η Κίνα ήρε τον αποκλεισμό της Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, και καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν στρατηγικές χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά την εσπευσμένης άρσης των μέτρων που φρενάρουν την εξάπλωση της επιδημίας.

«Το χειρότερο σενάριο θα είναι ένα είδος γιορτής της Νίκης, με όλον τον κόσμο στους δρόμους, να αγκαλιάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται», προειδοποιεί ο David Lalloo, διευθυντής της Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Λίβερπουλ.

Στο σενάριο αυτό, «όλα τα άτομα που έχουν προσβληθεί ή είναι ασυμπτωματικοί φορείς θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα να διαδώσουν την ασθένεια», λέει και τάσσεται υπέρ μίας επιστροφής στην κανονικότητα, σταδιακής και «πολύ περισσότερο ελεγχόμενης».

Ο ρόλος των συναθροίσεων στη μετάδοση των ασθενειών δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπενθυμίζει ότι η επιδημία της ισπανικής γρίπης αναζωπυρώθηκε το 1918 εξαιτίας των μαζικών εορτασμών για τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για την επιστροφή των στρατιωτών από το μέτωπο.
ν

Μόλις έληξε ο συναγερμός στην Κίνα, κοπάδια ανθρώπων άρχισαν να συρρέουν στα τουριστικά αξιοθέατα και να τα κατακλύζουν σαν μερμήγκια. Image: Newsflare. Πηγή: Supplied

ν

Ο ρόλος του «ασθενούς 31»

Ένας από τους κινδύνους των συναθροίσεων είναι η παρουσία ενός «σούπερ μολυντή», ενός ατόμου που είναι ικανό να μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τον «ασθενή 31» στη Νότια Κορέα.

Στις 10 Φεβρουαρίου, μια 61χρονη Νοτιοκορεάτισσα παρουσίασε πυρετό. Μέλος της αίρεσης του Νέου Κόσμου (Shincheonji), παρευρέθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις λειτουργίες στην πόλη Ντεγκού, πριν διαγνωσθεί θετική στον νέο κοροναϊό.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, χιλιάδες κρούσματα, τα περισσότερα από τα κρούσματα που εμφανίσθηκαν στην Νότια Κορέα, συνδέθηκαν με μέλη της αίρεσης. Την ίδια περίοδο, μέλη της αίρεσης πραγματοποίησαν επίσης θρησκευτική επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Από τότε χρονολογούνται και τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 στο Ισραήλ.

«Το σχήμα είναι σύνηθες. Πηγαίνεις σε μια οικογενειακή γιορτή ή σε θρησκευτική συγκέντρωση και μολύνεσαι. έπειτα, επιστρέφεις στο σπίτι σου και μεταδίδεις τον ιό», εξηγεί ο KK Cheng, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Κατά τη γνώμη του, η ετήσια έξοδος του πληθυσμού κατά το νέο κινεζικό έτος πιθανότατα ευνόησε την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρώτο θάνατο από την ασθένεια Covid-19 εκτός της Ασίας στα μέσα του Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες μετά, περί τους 2.000 χριστιανοί ευαγγελιστές, ανάμεσά τους πολλοί φορείς εν αγνοία τους του ιού, συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μιλούζ της ανατολικής Γαλλίας.

Έκτοτε, αυτή οι μοιραία συγκέντρωση συνδέεται με κρούσματα σε ολόκληρη την ανατολική Γαλλία, η οποία είναι και μια από τις περισσότερα πληγείσες περιοχές της χώρας.
ν

Μέλη του ιατρικού προσωπικού καταφθάνουν για αλλαγή βάρδιας στο νοσοκομείο Dongsan στη Ντεγκού της Νότιας Κορέας. Image: AP / Lee Yong-hwan / Newsis. Πηγή: Supplied

ν

«Ορισμένοι άνθρωποι πέθαναν, θα έλεγα, χωρίς λόγο»

Οι αθλητικές διοργανώσεις βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, όπως το ματς του Champions League της 19ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Αταλάντα Μπέργκαμο και την ισπανική Βαλένθια, στο Μιλάνο.

Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο Τζόρτζιο Γκλόρι δήλωσε ότι 40.000 κάτοικοι της πόλης του ταξίδεψαν στο Μιλάνο, ενώ πολλοί άλλοι συνωστίσθηκαν σε σπίτια και μπαρ για να δουν τον αγώνα. «Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο το βράδυ δόθηκε μια καλή ευκαιρία για την μετάδοση του ιού».

Η ομάδα της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι το 35% των μελών της ομάδας (παίκτες και προπονητές) διαγνώσθηκαν θετικοί στο κοροναϊό μετά τον αγώνα στο Μιλάνο.

Η ευθύνη των αρχών συζητείται επίσης. Σύμφωνα με τον KK Cheng, ο δισταγμός που εκδηλώθηκε σε ορισμένες χώρες για την ματαίωση δημόσιων εκδηλώσεων (η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς μόλις στο τέλος του Μαρτίου) σημαίνει ότι «ορισμένοι άνθρωποι πέθαναν, θα έλεγα, χωρίς λόγο».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι οι πολιτικές ηγεσίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία νέα ασθένεια και σε αυτό δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. «Όσοι από εμάς δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να αισθανόμαστε ευγνώμονες που δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση».
ν

Οι μαζικοί θάνατοι στη Νέα Υόρκη είναι καθημερινό φαινόμενο. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 πτώματα την εβδομάδα θάβονται σε ομαδικούς τάφους στο νησί Χαρτ, κυρίως ανθρώπων των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα για την κηδεία τους ή δεν αναζητήθηκαν από συγγενείς. Πηγή: YouTube

ν

Πολλά πράγματα θα αλλάξουν

Ο τρόπος και ο χρόνος περιορισμού των δημόσιων εκδηλώσεων έχει πυροδοτήσει επίσης συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς στον κόσμο.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αναφέρει ότι «ιστορικά, οι αθλητικές, θρησκευτικές, μουσικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις υπήρξαν ρίζα μολυσματικών ασθενειών που εξαπλώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα».

Όμως, οι συντάκτες του άρθρου τονίζουν επίσης ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας συνέβαλαν στον περιορισμό του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.

Σε απάντηση, άλλη ομάδα ειδικών επισημαίνει ότι «το να επιτρέπεται η διεξαγωγή τέτοιων μαζικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια πανδημίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια συμμετεχόντων και, μετά την επιστροφή τους, επίσης όσους παρέμειναν στις χώρες τους. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει και υφυπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Ζιάντ Μεμίς, διευθυντής του κέντρου ιατρικής των μαζικών συναθροίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πέραν του δύσκολου θέματος της εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, οι ειδικοί αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που η σημερινή κρίση θα έχει για τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον David Lalloo,«θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο μας να βλέπουμε τις αθλητικές διοργανώσεις ή να πηγαίνουμε σε συναυλίες στο μέλλον».
ν

ν

Παππούς 101 ετών ανέρρωσε από τον κοροναϊό

Δεν είναι όλα μαύρα. Ένας παππούς 101 ετών ανάρρωσε από τον κοροναϊό στην Αγγλία.

Στην φωτογραφία, τον βλέπουμε να χαμογελά και να κοιτάζει σε καλή φόρμα τον φακό, μαζί με το προσωπικό του νοσοκομείου Alexandra στο Worcestershire.
ν

ν

«Αυτός είναι ο Κηθ, είναι 101 ετών και επέστρεψε στο σπίτι του σήμερα αφού ανάρρωσε από τον κοροναϊό», έγραψε στις 10 Απριλίου 2020 στη δελίδα του στο Facebook το προσωπικό του Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust.

«Συγχαρητήρια σε όλους στην (πτέρυγα) Ward 12 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα που φρόντισε τον Κηθ τόσο καλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες!»

Στη Βρετανία, που πλήττεται επίσης από την επιδημία, υπάρχουν 73.758 καταγεγραμμένα κρούσματα και 8.958 θάνατοι, ενώ αυτοί που θεραπεύτηκαν είναι ελάχιστοι.
ν

 


Translate this post