Ανοίγει στη Νέα Υόρκη η πρώτη κλινική αθανασίας

Κατηγορία Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ονομάζεται “Αμβροσία” και προσφέρει αιώνια νεότητα, παράταση της ζωής και νίκη απέναντι στον θάνατο. Αρκεί να μπορείς να πληρώσεις 8.000 δολάρια την επίσκεψη.

Η ιδέα είναι παλιά: η λήψη αίματος από νέους μπορεί να παρατείνει τη ζωή. Η κλινική “Αμβροσία” στη Νέα Υόρκη κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Image: Supplied

ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ελληνική μυθολογία, η αμβροσία ήταν η τροφή των αθανάτων θεών. Η λέξη προέρχεται από το στερητικό α– και τη λέξη βροτός (θνητός) και δηλώνει καθετί που δίνει ή διατηρεί την αθανασία.
Όπως γράφει ο Όμηρος, το ποτό των θεών ονομαζόταν νέκταρ και η τροφή τους αμβροσία. Όμως αμβροσία ονομαζόταν και η τροφή των ίππων των θεών, καθώς και η αλοιφή με την οποία διατηρούσαν το σώμα τους νέο και άλειφαν τους νεκρούς για να μην αποσυντεθούν.
Άμβροτα ή αμβρόσια ονομάζονταν και τα ρούχα, τα πέδιλα και άλλα αντικείμενα των θεών, με την έννοια της αφθαρσίας τους.
Οι θνητοί δεν μπορούσαν να γευτούν την αμβροσία –που ήταν «εννέα φορές πιο γλυκιά από μέλι»– εκτός αν απολάμβαναν της ιδιαίτερης εύνοιας των θεών.
Σήμερα δεν χρειάζεται να έχεις την εύνοια των θεών. Αρκεί να έχεις 8.000 δολάρια (περίπου 7.000 ευρώ) για να κάνεις μια ένεση με το ελιξήριο της ζωής.
ν

Αμβροσία, η τροφή των Ολυμπίων θεών. Πιάτο majolica του Νίκολα ντα Ουρμπίνο (1530). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το ελιξήριο της νεότητας

Ο άνθρωπος είναι θνητός. Γι’ αυτό αναζητούσε πάντα εκείνο που θα τον έκανε αθάνατο, ή τουλάχιστον θα παρέτεινε τη ζωή του επ’ αόριστον. Και το βρήκε, τουλάχιστον στη μυθολογία.
Οι θεοί της αρχαίας Ελλάδας τρέφονταν με αμβροσία και νέκταρ, στον Κήπο των Εσπερίδων υπήρχε μια μηλιά που έκανε χρυσά μήλα, στον Ζωροαστρισμό και τις Βέδες υπάρχει το ιερό ποτό που ονομάζεται σόμα ή χαόμα, που όποιος το έπινε εξασφάλιζε την αθανασία. Στα κείμενα των Σουμερίων διαβάζουμε για το γάλα της θεάς Νίνχουρσαγκ, στο έπος του Γκιλγκαμές υπάρχει αναφορά σε ένα ακανθώδες φυτό στα βάθη του ωκεανού που εξασφάλιζε την αθανασία και ήταν το μυστικό των θεών.
Στον Ινδουισμό, οι θεοί έπιναν ένα γάλα που ονομαζόταν Αμρίτα, ένα νέκταρ που έβρισκαν μόνο οι θεοί με τη βοήθεια ενός ιερού φιδιού. Στην κινέζικη μυθολογία υπάρχουν τα «ροδάκινα της αθανασίας». Η κατανάλωσή τους εξασφάλιζε την αιωνιότητα των θεών. Όποιοι άνθρωποι τα έτρωγαν, γίνονταν και αυτοί αθάνατοι.
Στα κατοπινά χρόνια το ελιξήριο της ζωής, ή φιλοσοφική λίθος, υπήρξε αντικείμενο μελέτης των αλχημιστών. Λέγεται ότι ο Σαιν Ζερμαίν κατείχε το μυστικό της αθανασίας. Στα δικά μας χρόνια, που είναι πιο πεζά, πολλοί πιστεύουν ότι το ελιξήριο της ζωής βρίσκεται στον ανθρώπινο πλακούντα – τον οποίο κάποιοι τρώνε.
Για ν’ αποφύγουν τέτοιες κανιβαλικές συνήθειες, οι Αμερικανοί, που είναι πρακτικοί άνθρωποι, μελέτησαν όλες τις πιο πάνω παραδόσεις και κατέληξαν πως η αιώνια νεότητα δεν διασφαλίζεται ούτε με τη χορτοφαγία, ούτε με τον διαλογισμό. Μόνο ένα πράγμα μπορεί να σας την προσφέρει. Ποιο είναι αυτό;
Το ανθρώπινο αίμα.
ν

Ο κόμης του Σαιν Ζερμαίν (1691-1784) λέγεται ότι είχε ανακαλύψει το μυστικό της αθανασίας. Χαρακτικό του Νίκολας Τόμας (1783). Βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Image: Supplied
ν

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τα διαφημιστικά σποτάκια της Ambrosia Medical που θα ανοίξει εντός ολίγου την πρώτη κλινική στη Νέα Υόρκη.
Η εταιρεία θα παίρνει αίμα από έφηβους και θα το εγχέει στις φλέβες των ηλικιωμένων. Κάθε έγχυση θα κοστίζει μόνο 8.000 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 7.000 ευρώ).
Το αίμα θα λαμβάνεται εθελοντές αιμοδότες προερχόμενους κυρίως από χώρες του τρίτου κόσμου, από την Ινδία και την Αφρική.
Αν είστε ένα ζευγάρι λευκών και το μωρό που θα κάνετε βγει κάπως σκουρόχρωμο, μην ανησυχήσετε. Δεν πήγε η σύζυγος ή η μνηστή σας με κάποιον άλλον. Είναι το καινούριο αίμα που βάλατε εσείς.
Βεβαίως δεν υπάρχει επιστημονική βάση όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί αιώνιας νεότητας της Ambrosia Medical, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν πελάτες.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Jesse Karmazin, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, δήλωσε στο Business Insider ότι οι εσωτερικές δοκιμές που έγιναν ήταν «εντυπωσιακές».
Ωστόσο, τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε έχουν παρασχεθεί σε άλλους ερευνητές για επικύρωση.
Η Ambrosia Medical όμως έχει εξασφαλίσει την άδεια για μεταγγίσεις αίματος από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφών και Φαρμάκων (US Food and Drug Adminsitration).
ν

Ευτυχισμένοι άνθρωποι… Η μετάγγιση αίματος είναι μια καλά εδραιωμένη και δοκιμασμένη διαδικασία. Αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Μπορεί όμως το αγορασμένο φρέσκο ​​αίμα να παρατείνει τη ζωή; Image: Supplied
ν

Για να πάρεις άδεια, δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι η θεραπεία που προτείνεις κάνει καλό στους ασθενείς. Απλά δεν πρέπει να τους κάνει κακό. Έτσι παίρνουν άδεια οι ομοιοπαθητικοί και οι διάφοροι άλλοι ολιστικοί θεραπευτές.
Η εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι έχει εγχύσει περίπου 1,5 λίτρα πλάσμα αίματος από εθελοντές σε καθέναν από τους 150 ασθενείς κατά τη διάρκεια δύο ημερών από τότε που ξεκίνησε το 2016. Μόνο 81 όμως από αυτούς συμμετείχαν επισήμως στην κλινική μελέτη.
Το πρόβλημα με τον ανθρώπινο οργανισμό, πρόβλημα που συνδέεται με το γήρας, είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει πρωτεΐνες. Έτσι, είναι αναγκασμένος να τις λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των τροφών.
Το πλάσμα αίματος είναι ένα υποκίτρινο υγρό που αποτελεί τη βάση του συνδετικού ιστού του κυκλοφορικού συστήματος, ως άμορφο συστατικό. Το πλάσμα περιλαμβάνει πρωτεΐνες, νερό κατά 90% περίπου, και διάφορους διαλύτες.
Στο πλάσμα περιέχονται τρεις τύποι κυττάρων: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και θραύσματα κυττάρων ή αιμοπετάλια. Όλα αυτά αποτελούν χρήσιμες ουσίες που βοηθούν στην οξυγόνωση και στην άμυνα του οργανισμού. Δίνουν οξυγόνο στα διάφορα κύτταρα και αποβάλουν εξ αυτών το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες που έχουν αποβληθεί από τα κύτταρα και πρέπει να απομακρυνθούν από τον οργανισμό.
Η εταιρεία λαμβάνει αίμα από νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών. Όπως λέει, όλοι τους περνούν από εκτεταμένους ελέγχους πριν δώσουν αίμα.
ν

Για αιώνες, η ιδέα να πιεις το αίμα ενός άλλου ανθρώπου για να αναζωογονήσεις τον εαυτό σου έσπερνε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό. Τώρα φαίνεται πως κι αυτό ξεπερνιέται. Image: Supplied
ν

Με δεδομένο ότι οι νέοι τείνουν να παράγουν περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες, η προσθήκη νέου αίματος σε άτομα ηλικιωμένα ή ταλαιπωρημένα τα αναζωογονεί και τα κάνει να φαίνονται νεότερα. Η εταιρεία μάλιστα λέει ότι η μετάγγιση αίματος μειώνει τις φλεγμονές, ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη γενική υγεία του οργανισμού.
Όσοι υποβλήθηκαν σε αυτή τη μετάγγιση, πλήρωσαν 8.000 δολάρια. Ωστόσο, η τελική τιμή για όσους θα πηγαίνουν στην κλινική για μετάγγιση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
ν

Πορεία προς τον βαμπιρισμό;

Η κλινική της Ambrosia δεν έχει ανοίξει ακόμη και ήδη υπάρχουν 100 άτομα στη λίστα αναμονής. Και το μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάρτηση της νέας ιστοσελίδας της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, ο σκεπτικισμός για τις μεθόδους και τις προθέσεις της Ambrosia παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πειράματα σε ποντίκια με την έγχυση νέου αίματος έδειξαν ότι αναστέλλεται η διαδικασία γήρανσης, αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί στους ανθρώπους.
«Για πολλούς ανθρώπους είναι κάτι ανατριχιαστικό», λέει ο νευροεπιστήμονας Tony Wyss-Coray του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πειράματα με ποντίκια.
Άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι μελέτες της Ambrosia δεν περιλαμβάνουν διαδικασίες ελέγχου, ούτε έγιναν σε σύγκριση με τη διαδικασία του εικονικού φάρμακου (placebo). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθεί κάποιος ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή και ότι παράγονται από την ίδια τη διαδικασία της μετάγγισης.
«Οι θεραπευτικές ή αυτοθεραπευτικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού είναι περίπλοκες και κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τις έχει κατανοήσει πλήρως», λέει ο Matt Kaeberlein, βιολόγος που μελετά τις διαδικασίες γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ. «Πώς λειτουργεί ο οργανισμός; Είναι το ερώτημα του “ενός εκατομμυρίου δολαρίων” και θα μας πάρει κάμποσο χρόνο για το απαντήσουμε».
ν

ν

 


Translate this post